Diverse

Berbecaru, în Consiliul de Administraţie al FRH, Gavrilescu, rămas în afara organigramei

Săptămâna trecută, la Bucureşti, a avut loc Adunarea Generală a Federaţiei Române de Handbal. Acţiunea forului condus de Cristian Gaţu nu s-a bucurat din prima de succes întrucât membrii afiliaţi nu au răspuns invitaţiei de a lua parte la întrunire. Pentru că au lipsit mai mult de jumătate dintre reprezentanţii cluburilor din ţară (printre absenţi numărându-se şi reprezentanţi ai cluburilor din Liga Naţională feminină, precum cei de la Oţelul Galaţi, Dunărea Brăila, Cetate Deva sau Tomis Constanţa), aceasta s-a amânat cu o zi. Nici la a doua încercare nu au venit mai mulţi delegaţi la Adunarea Generală a FRH, însă ea s-a desfăşurat miercuri, 15 iunie, în cadrul Rin Grand Hotel din Capitală. Printre altele, pe ordinea de zi s-a aflat şi completarea Consiliului de Administraţie cu încă doi membri, pe locurile rămase libere ca urmare a decesului lui Dorel Sanie (fostul manager al echipei Fibrex Săvineşti) şi a excluderii unui reprezentant din Suceava, care nu a participat la şedinţele FRH în ultima perioadă. Pentru cele două locuri au fost trei candidaţi, dintre care doi vâlceni. Este vorba despre fostul preşedinte al Oltchim-ului, Ioan Gavrilescu, care a candidat la propunerea clubului CSM Ploieşti (pe care, s-a spus, ar fi urmat să-l consilieze în Liga Naţională) şi despre actualul şef, Petre Berbecaru. Doar unul s-a bucurat de succes. Petre Berbecaru a fost cooptat în Consiliul de Administraţie al FRH, alături de Decebal Arnăutu, primarul din Tg. Neamţ. „Pe ordinea de zi a Adunării Generale, printre altele, a fost trecută şi completarea Consiliului de Administraţie cu încă doi membri. Spre surprinderea mea, am fost propus de CSM Bucureşti. Ca să poţi candida, trebuie să te propună cineva şi tu să accepţi. A fost vot secret şi în urma numărătorii am fost aleşi noi, eu şi domnul Arnăutu. Consiliul de Administraţie al FRH este forul care ia deciziile majore în handbalul românesc, masculin şi feminin, între cele două Adunări Generale. Este forul care conduce, care aprobă, eventual, hotărârile luate de Consiliul Director al FRH. E format din 17 membri. Are o reprezentare largă, cu reprezentanţi de la băieţi, fete, de la ligile superioare, inferioare. Arnăutu a şi spus că vrea să reprezinte în Consiliul de Administraţie handbalul juvenil. Este o funcţie importantă. Consiliul de Administraţie se întruneşte o dată pe lună, de regulă la Bucureşti, dar şi în teritoriu”, a precizat Petre Berbecaru.

Oltchim va debuta în noul sezon de Liga Naţională cu echipa din Roman
* după deplasarea din judeţul Neamţ, campioana va merge în Bănie, pentru întâlnirea cu SCM Craiova

Adunarea Generală a FRH de săptămâna trecută a făcut şi o analiză a activităţii echipelor naţionale, cea feminină şi cea masculină. Ca o concluzie, rezultatele fetelor au fost apreciate, iar activitatea băieţilor a fost considerată nesatisfăcătoare. După prezentarea bilanţului rezultatelor a avut loc şi tragerea la sorţi pentru stabilirea programului în Liga Naţională pentru viitorul sezon. S-a început cu fetele. „S-a tras în ordinea ocupării locurilor în clasament. Eu am fost primul, ca reprezentant al Oltchimului, campioană în sezonul trecut. Am tras numărul 8 şi apoi a fost cum a dat Berger-ul. Nu am datele de desfăşurare, dar probabil vor fi la fel ca şi anul trecut. Începând cu luna septembrie, se vor desfăşura opt sau nouă etape în toamnă, făcând loc pregătirilor şi participării la Campionatul Mondial din Brazilia, campionatul urmând a se relua în ianuarie, cu restul etapelor, iar returul în continuare”, a mai informat şeful de la Oltchim. De menţionat este faptul că echipa vâlceană va debuta în noul sezon de Liga Naţională cu un meci în deplasare, cu HCM Roman, urmând apoi să întâlnească, tot în deplasare, SCM Craiova.

Cupa României se va desfăşura după un nou sistem
* meciurile dintre primele opt echipe din Liga Naţională vor fi stabilite prin tragere la sorţi

Tot de către membrii cluburilor din Liga Naţională s-a mai votat şi o modificare în ceea ce priveşte desfăşurarea Cupei României. „La băieţi a rămas la fel. Doar la fete s-a modificat un pic sistemul în ceea ce priveşte desfăşurarea Cupei României. Până acum participau primele opt formaţii din clasamentului Ligii Naţionale. Şi acum va fi la fel. Numai că până acum era o ordine. Se juca după sistemul locul 1 cu locul 8, locul 2 cu locul 6 şi aşa mai departe. Pentru a avea şanse egale şi pentru a înlătura situaţia de anul acesta, în care echipele care erau pe culoar cu Oltchim-ul s-au grăbit să plece cât mai repede acasă, considerând că nu au nicio şansă, s-a votat ca, pentru aceste prime opt echipe, jocurile din cadrul Cupei României să fie stabilite prin tragere la sorţi. Adică poate să pice încă din primul meci locul 1 cu locul 2. Până acum, datorită rezultatelor din campionat, exista un fel de protecţie pentru echipele din prima partea a clasamentului. Se dorea derbiul în finală. Acum derbiul poate fi în prima zi. Numai aşa orice echipă are şansa să ajungă în finala Cupei României”, a punctat preşedintele campioanei.

Şeful FRH îşi va alege singur echipa de conducere

De asemenea, „s-a modificat un articol din Statut. Acum i-a fost acordată o putere mai mare preşedintelui FRH pentru a-şi alcătui echipa cu care conduce între cele două Adunări Generale de alegeri”. „S-a pus problema că preşedintele vine cu un proiect şi nu şi-l poate duce la îndeplinire pentru că nu-şi poate forma echipa cu care să conducă. Acum el poate să-şi formeze această echipă, să numească preşedinţii de comisii, să numească secretarii de Federaţie. Până acum erau aleşi. De acum înainte, îi numeşte preşedintele. Adunarea Generală a votat această modificare, acum rămâne să vedem ce rezultate va da. Deocamdată nu s-au făcut schimbări la nivelul conducerii FRH, pentru că nu pot să se facă până când statutul nu devine valabil şi din punct de vedere juridic. După ce va fi oficializat, va fi valabil”, a mai spus Petre Berbecaru.

Preşedintele Oltchim-ului, adeptul cantonamentelor

Printre altele, în această perioadă preşedintele Oltchim-ului, Petre Berbecaru, s-a preocupat şi pentru stabilirea tuturor detaliilor privind pregătirea precompetiţională. Deşi unele dintre jucătoare s-au plâns deja de programul dificil, amănuntul cel mai picant pentru jucătoare, despre care au fost avizate, îl reprezintă faptul că, după întoarcerea din vacanţă, pe acestea le vor aştepta două cantonamente, în care se va pune accent pe pregătirea fizică. Una dintre handbalistele nou venite la Oltchim, Aurelia Brădeanu, a fost prima jucătoare care a ţinut să precizeze că s-a dezobişnuit de programul de pregătire din România. „Aurelia Brădeanu a activat o lungă perioadă în Ungaria şi s-a dezobişnuit un pic de pregătirea din România. În Ungaria pregătirea nu include şi cantonamente. Eram avizat din acest punct de vedere, pentru că în sezonul trecut, pregătirea pre-competiţională a fost făcută cu Peter Kovacs, care nu a fost adeptul cantonamentelor. Aşa, cu mare insistenţă, pentru a nu se trece brusc de la un model de pregătire la altul, a acceptat vreo cinci zile de pregătire fizică, la munte. Nu ştiu care model este mai bun, al nostru sau al lor, dar pot să vă spun că eu îl îmbrăţişez pe al nostru. Cred că prinde mai bine metoda noastră, dacă ne raportăm şi la rezultatele echipelor naţionale. Prima reprezentativă a României de fete este calificată direct la Mondiale, iar Ungaria nu se duce în Brazilia, nu a obţinut calificarea. Sunt convins însă că Brădeanu se va reacomoda cu stilul din România pentru că este o jucătoare care a fost crescută la şcoala românească de handbal”, a punctat Petre Berbecaru.

Adunarea Generală a CS Oltchim va avea loc în august sau septembrie

Preşedintele interimar al CS Oltchim, Petre Berbecaru, a mai precizat că nu s-a stabilit o dată fixă pentru Adunarea Generală a CS Oltchim şi nici nu s-a gândit dacă va candida pentru postul pe care l-a ocupat timp de aproape 30 de ani Ioan Gavrilescu: „Am spus că perioada aceasta este una importantă, pentru că aşa cum pregăteşti sezonul competiţional, aşa vor fi, probabil, rezultatele. S-a nimerit ca interimatul meu să fie chiar în perioada asta, oarecum specială, în care trebuie să rezolvi, împreună cu conducerea tehnică, problemele de lot, de program de pregătire precompetiţională, cu cantonamente, turnee şi aşa mai departe, pentru ca în septembrie, când încep competiţiile oficiale, pe plan intern şi extern, echipa să fie bine pregătită, să intre cu motoarele în plin, cum se spune. Este un sezon încărcat, care începe cu două luni grele, pentru jucătoare, în primul rând, în care efortul va fi mai mare chiar decât în perioada competiţională. Trebuie făcute acumulările, ca jucătoarele să poată răspunde solicitărilor aşa cum trebuie. Nu am avut timp să mă gândesc la Adunarea Generală, dacă voi candida la preşedinţia Oltchim. Iar lucrul acesta nu depinde de mine. Depinde de Biroul Executiv al clubului. Deocamdată, nu s-a stabilit când va avea loc exact Adunarea Generală. Probabil că ea va fi undeva în august sau septembrie. Iulie este o lună în care jucătoarele sunt plecate la mare, la munte, în cele două cantonamente. Nu vor fi în Rm. Vâlcea decât pentru puţin timp, iar la Adunarea Generală a CS Oltchim se doreşte şi prezenţa lor”.

Chimistele se vor pregăti la Constanţa şi Moeciu

După întoarcerea din destinaţiile exotice pe care le-au ales pentru a-şi petrece vacanţa, pe campioanele României la handbal feminin le aşteaptă o perioadă dificilă, în care au fost programate două stagii de pregătire intensă. Preparatorul fizic adus din Franţa, Frank Kuhn, se va ocupa de pregătirea chimistelor. „Reunirea lotului are loc pe 4 iulie. Va urma pentru fete o săptămână de reacomodare la efort, în care se vor face şi investigaţiile medicale. În cele două cantonamente, de mare şi munte, au programate câte două sau trei antrenamente pe zi şi nu pot intra din vacanţă direct într-un program intens de pregătire. Se intră treptat în efort pentru ca, într-adevăr, acolo, toate zilele de cantonament să fie folosite la maxim. Va fi prezent în cele două stagii de pregătire centralizate şi preparatorul fizic. El va fi, dealtfel, permanent lângă echipă, în tot anul competiţional. Este un băiat din Franţa, cu care am mai colaborat, în sezonul 2009-2010, când am ajuns în finala Ligii Campionilor, dar atunci el a fost alături de noi numai în perioada cantonamentelor de vară. Acum va fi în permanenţă. A avut un contract şi norocul nostru a fost că i-a expirat acel contract. Astfel am reuşit să-l aducem aici. A avut contract cu o echipă de baschet din Strasbourg. După ce şi-a încheiat înţelegerea cu cei de acolo, a acceptat să vină în România, la rugămintea lui Radu Voina, cu care se cunoştea din perioada în care acesta a antrenat acolo. Preparatorul fizic din Franţa a fost prezent, pentru a ţine o lecţie, şi la cursul cu antrenorii care s-a desfăşurat la Bucureşti. Federaţia Română de Handbal, după destul de mult timp, a organizat, săptămâna trecută, un curs cu antrenorii. A invitat să ţină cursuri teoretice pe probleme de pregătire tehnică, tactică, fizică, lectori din ţară şi din străinătate. E un curs bun şi o iniţiativă lăudabilă a FRH. Din câte ştiu, a participat un număr mare de antrenori. Şi de la Vâlcea au fost prezenţi Aurelia Roşca, Ionel Gheorghe, cred că şi Maria Duca. De Roşca ştiu sigur că a fost prezent, pentru că i-am recomandat să meargă acolo”, a informat Petre Berbecaru. De asemenea, preşedintele chimist a mai dezvăluit şi locaţiile unde se vor desfăşura cele două stagii de pregătire. Primul, cel de pe litoralul românesc va avea loc la Constanţa, în perioada 12-21 iulie, iar cel de-al doilea, între 24 şi 30 iulie, la Moeciu, „într-o locaţie nouă, la Fundata, în condiţii foarte bune, de recuperare, cu sală de forţă şi terenuri de handbal, unde există posibilitatea de a lucra şi tehnico-tactic”.

CS Oltchim va avea din nou Centru de Copii şi Juniori
* Steluţa Luca se va ocupa de formarea primei grupe

Desfiinţat la iniţiativa fostului antrenor chimist şi selecţioner al României, Gheorghe Tadici, Centrul de Copii şi Juniori al Oltchim-ului se vrea refăcut. Toţi oficialii formaţiei vâlcene au căzut de acord că a fost o greşeală renunţarea la ideea unei pepiniere proprii, iar acum se încearcă formarea unor noi grupe de tinere handbaliste. „Da, va fi un început în cadrul CS Oltchim pentru refacerea Centrului de Copii şi Juniori. Secunzii Oltchim-ului, Aurelian Roşca şi Steluţa Luca se pot ocupa şi de acest aspect. Steluţa Luca va rămâne la Oltchim, a spus clar că intenţionează să continue la Vâlcea şi ea, printre alte atribuţii pe care pe care le va avea în staff-ul tehnic al echipei, va trebui să-şi facă şi o grupă de junioare. Astfel, încet-încet se va reveni la ideea creării unui centru de copii şi junioare. Pe parcurs se va realiza acest lucru, pentru că nu vom încerca acum să transferăm jucătoare junioare”, spune Petre Berbecaru. În altă ordine de idei, preşedintele chimist a mai dezvăluit şi motivul pentru care nu a luat parte la licitaţia ce a avut loc în urmă cu câteva zile, în care FRH a scos la mezat zece jucătoare tinere de la Centrul de Excelenţă, considerate de mare viitor. „N-am participat la licitaţie pentru că le cunoşteam pe jucătoarele care termină junioratul şi nu era vreo tânără handbalistă care să se apropie, cel puţin, de pretenţiile noastre. Nu erau jucătoare care să ne ofere certitudinea că în viitorul apropiat, în următorii doi-trei ani, pot ajunge la nivelul Oltchim-ului. Le cunoşteam şi nu ne-au interesat”, a explicat şeful de la Oltchim.

„Nicio jucătoare dintre cele despre care am spus că vor pleca nu va reveni la echipă”

În ultima vreme s-au tot încercat pronosticuri în ceea ce priveşte viitoarea destinaţie a jucătoarelor puse pe liber de Oltchim. Printre altele s-a zvonit chiar că o parte dintre ele ar urma să fie reprimite în lotul Oltchim-ului. Printre acestea se numără şi Valeria Beşe. Preşedintele interimar al Oltchim-ului a demontat, însă, această ipoteză: „Nu ştiu nimic despre viitoarea destinaţie a jucătoarelor care s-au despărţit de Oltchim. Ele sunt în vacanţă acum, la fel ca şi celelalte jucătoare. Iar ideea că ar reveni o parte dintre ele la echipă este doar o invenţie a ziariştilor. Clubul a luat o hotărâre şi a făcut-o publică, în conferinţă de presă. Nu mai dăm înapoi. Am pretenţia să spun că Oltchim e un club serios şi asta înseamnă că ceea ce spune este adevărat. Nicio jucătoare dintre cele despre care am spus că vor pleca nu va reveni la echipă. Iar despre viitoarea destinaţie a jucătoarelor care au fost declarate libere de contract, nu am la ora actuală nicio informaţie. Despre Szucs am doar o informaţie verbală. Din curiozitate, am întrebat-o, unde va merge. Mi-a spus că la Debrecen. Dar pentru mine oficial este când mi se solicită transferul. Nu mi-au transmis şi alte jucătoare unde vor juca şi oricum, este treaba lor unde vor activa în continuare”.

„Sunt informat că operaţia Cristinei Neagu a decurs bine”

Cristina Neagu s-a întors săptămâna trecută din SUA, unde a suferit o intervenţie chirurgicală la nivelul umărului. Handbalista Oltchim-ului are umărul imobilizat şi va mai rămâne cu el aşa o perioadă. Apoi va urma recuperarea, care se va întinde pe câteva luni. „Ştiu că Neagu s-a întors din America, dar din păcate eu am tot fost pe drumuri şi nu am apucat să vorbesc cu ea. Nu cunosc situaţia ei. Sunt informat că operaţia a decurs bine. Recuperarea este însă foarte importantă. E treaba specialiştilor să aprecieze cât va lipsi de pe teren”, a spus preşedintele clubului vâlcean, Petre Berbecaru.

„Prin aducerea celor trei jucătoare, acum Oltchim chiar se confundă cu echipa naţională”

„Eu sper ca acum echipa să fie mai puternică decât anul trecut, mai omogenă, mai interesată. Trebuie să luăm în serios toate adversarele, pentru că toate echipele se vor pregăti, îşi fac strategii. Nu ştiu ce mişcări s-au produs la celelalte echipe. Probabil că politica fiecărui club a fost să-şi păstreze valorile şi dacă mai poate să aducă ceva, foarte bine. Ceea ce ştiu este că, în opinia mea, prin cele trei transferuri ne-am întărit şi, dacă vreţi, acum chiar că, în proporţie de mai bine de 90 la sută, Oltchim se confundă cu echipa naţională a României. Vărzaru, care mai era în discuţie, s-a reaccidentat şi nu va participa la Campionatul Mondial şi ca jucătoare importantă care va putea contribui în continuare la un rezultat important al României, din afara Oltchim-ului mai este Amariei, probabil. Lotul se va completa şi cu alte jucătoare, dar pe cele de la Oltchim se pune baza. Nu o să-mi spuneţi niciodată că Chintoan o să o bată pe Manea, de exemplu sau cine ar putea veni să le înlocuiască pe Nechita şi Farcău?”, a comentat Petre Berbecaru despre situaţia în care se află acum Oltchim, vizavi de echipa naţională. De asemenea, preşedintele CS Oltchim, a mai spus că oficialii clubului vâlcean nu s-a gândit la posibilitatea achiziţionării handbalistei Carmen Amariei. „Nu ne-am gândit la Amariei, pentru că postul de inter stânga este cel mai bine acoperit la Oltchim. Avem vreo şase jucătoare care pot juca pe inter stânga. Are cine să o suplinească pe Neagu. Acolo o avem pe Fiera, care este o jucătoare importantă şi încă nu şi-a spus ultimul cuvânt. În opinia mea, mai are multe de demonstrat în handbalul românesc. A dat dovada calităţilor sale la Campionatul European, în jocul pentru locurile 3-4, cu Danemarca, unde a arătat că este şi apărător, şi atacant. Ea a trecut printr-un moment dificil pe plan personal şi i-a fost mai greu, dar va reveni. Brădeanu, de asemenea, a jucat orice la 9 metri, aşa că sunt jucătoare care să o suplinească pe Neagu, în absenţa sa temporară”, a mai spus Petre Berbecaru.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button