Baschet

Ana Maria Roşu, o nouă stea a baschetului vâlcean

Chiar dacă a trecut prin vremuri grele, Vâlcea a continuat să dea şi în ultimii ani baschetului românesc jucătoare de valoare. Una dintre ele a fost Teodora Petrescu. Deşi i se prevedea un viitor strălucit, din păcate a făcut un pas înapoi, a avut alte priorităţi, iar treptat uşile s-au închis. Acum, profesoara Manuela Cornea îşi pune bazele într-o altă sportivă: Ana Maria Roşu, un copil cu calităţi de excepţie, fizic impresionant.


”Ana-Maria Roşu e născută în 2008. Are 1,78 metri înălţime. A jucat la baby şi minibaschet, dar nu am avut continuitate cu echipa. Pentru a-i asigura competiţie, în ultimii doi ani am împrumutat-o la CSȘ Craiova. În sezonul precedent a jucat la Under 14 şi acum la Under 14-Under 15, chiar dacă e mai mică de vârstă. A confirmat aşteptările. Poate ajunge la un nivel înalt, dacă va continua să fie serioasă. Deocamdată, asta îşi doreşte, să facă performanţă, iar eu voi face tot ce ţine de mine pentru a o ajuta să-şi îndeplinească obiectivele”, spune, despre Ana Maria, antrenoarea ei de la Vâlcea, Manuela Cornea.

Pentru Ana Maria Roşu drumul către performanţă nu este uşor. Locuieşte în Băbeni, face şcoală la Galicea, naveta, la Rm. Vâlcea, pentru antrenamente şi la Craiova, pentru meciuri. Deşi programul este încărcat, are timp pentru toate. Nu neglijează nici învăţătura. A terminat anul şcolar cu media 9,90. Părinţii au încurajat-o să facă şi sport. Mama sa e fostă sportivă, a jucat handbal, iar acum îşi desfăşoară activitatea în învăţământ. Este profesoară de fizică şi chimie la Galicea. Cum a început Ana Maria baschetul şi ce planuri de viitor are, ne-a dezvăluit în cele ce urmează:

• Când ai început să practici baschetul, cine te-a îndrumat către acest sport?
Părinţii m-au dus la baschet. Am început să-l practic pe la vârsta de 8 ani, la Băbeni, unde locuiesc. Am aflat că se fac cursuri şi am mers acolo. După jumătate de an, mi-au spus antrenorii că am calităţi pentru sportul acesta şi m-au încurajat să merg mai departe, să fac următorul pas. Mama a făcut handbal, dar s-a oprit când s-a dus la facultate. Părinţii mi-au insuflat dragostea pentru sport. Am fost de mică o fire sportivă. Mi-a plăcut şi fotbalul, pe care încă îl mai practic, în curtea şcolii. Am şi avut calităţi native. În clasa a IV-a, aveam 1,50 înălţime. La 10 ani am avut o «explozie», m-am înălţat rapid, am adăugat 14 centimetri. Acum am o înălţime de 1,78.

• Cum ai ajuns să lucrezi cu Manuela Cornea şi cum ai ajuns la Craiova? Ce rezultate ai înregistrat acolo?
Cum am spus, la încurajarea celor care m-au îndrumat la Băbeni, am venit la Vâlcea. Am ajuns la doamna Manuela Cornea, alături de care mă antrenez de câţiva ani. Apoi, nu am mai avut competiţie aici şi am mers la Craiova. Am jucat în diverse competiţii, la streetball, la turneul naţional Under 14, de anul trecut. Anul acesta am jucat la turneul final Under 15, unde ne-am clasat pe locul 4.

• Care sunt obiectivele pentru viitor? Cum se împacă sportul cu învăţătura?
Anul viitor aş vrea să ajung la echipa naţională. Voi merge să dau probe. Sper să mă accepte. Jucând la două turnee, consider că am căpătat experienţă, nu mi se mai pare atât de greu în competiţie. Sunt pregătită pentru pasul următor. Iar cu şcoala, voi continua la Galicea. Probabil că la liceu voi veni aici, în Râmnic, la Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”. Îmi va fi mai uşor şi cu baschetul. Acum fac naveta. E destul de dificil, dar îmi place ceea ce fac şi sunt motivată să continui pe acest drum. Nu neglijez nici învăţătura. Am note bune. Am terminat anul şcolar cu media generală 9,90.

• Ce modele ai în baschet?
Îmi place mult campionatul american de baschet. De acolo pot să spun că mă inspir. Sunt mulţi sportivi pe care îi apreciez din NBA… LeBron James, Stephen Curry, Michael Jordan, fost jucător profesionist din baschetul american.

Articole Similare

Back to top button