Administratie

Alexandru Dediu doreşte ca Mănăstirea Sărăcineşti să devină o perlă a turismului monahal

dediuPrimarul Alexandru Dediu vrea să introducă Mânăstirea Sărăcineşti în circuitul turismului monahal din România. În acest sens, alesul PC şi-a propus să reabiliteze lăcaşul cu fonduri europene, prin intermediul Ministerului Cultelor. Autorităţile din Păuşeşti Măglaşi au solicitat şi sprijinul Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, Episcopului Râmnicului, care a făcut deja câteva vizite în zonă.

Mănăstirea Sărăcineşti, situată la 15 kilometri de Râmnic, în satul Valea Cheii, a fost construită în 1688, fiind declarată monument istoric. Până nu demult, în curtea acestei mânăstiri a funcţionat un cămin de bătrâni care însă a fost desfiinţat în urmă cu trei ani. Clădirea respectivă a intrat tot în patrimoniul bisericii. Pentru că dispune de o arhitectură deosebită, primarul Dediu depune eforturi ca lăcaşul să devină cel puţin la fel de atractiv ca şi Mănăstirea Cozia. În timp ce, la Călimăneşti, se află îngropat Mircea cel Bătrân, în pridvorul Mânăstirii Sărăcineşti se regăseşte mormântul Episcopului Ştefan al Râmnicului, cel care a pus piatra de temelie la această mânăstire. „Vreau ca Mânăstirea Sărăcineşti să fie valorificată la adevărata sa valoare şi să devină o atracţie pentru pelerinii din toată ţara. Am apelat la ajutorul PS Emilian Lovişteanul, pentru a întocmi un proiect eligibil, prin care vor fi atrase fondurile necesare pentru reabilitare. Din câte am înţeles, se pot obţine până la 6 milioane de euro. Pentru început, Primăria şi-a lua angajamentul de a achita costurile de proiectare, în valoare de aproape 1 miliard de lei vechi, în care sunt incluse studiile de fezabilitate şi geo-tehnice, deoarece clădirile respective sunt afectate de trecerea timpului”, ne-a declarat primarul Dediu. (N.C.)

Articole Similare

One Comment

  1. Hai sà fim putin mai seriosi, sà làsàm bisericile si minàstirile cu treaba lor. Pentru aceste institutii care nu produc nimic ci doar consumà, sà se ocupe Ministerul Cultelor care are fondurile aferente pentru renovare s-au promovare. Mai bine faceti in comunà canalizare si santuri dalate, cà in aceastà privintà stati foarte prost, s au o statie de epurare pentru a esi si noi Romàni in rindul lumi. Bisericile si minàstirile nu sunt plàtitoare de taxe càtre stat, dar primesc de la stat salarii.Ajutati gràdinitile din comunà si scoala cà sunteti mai bine vàzut.

Lasă un răspuns

Back to top button