Administratie

Campanie de informare privind prevederile Directivei Cadru pentru Apă

Tudor Şindilaru, directorul AN Direcţia Apelor Olt a organizat, ieri, o conferinţă de presă pentru a marca lansarea campaniei naţionale de informare privind prevederile Directivei Cadru pentru Apă (2000/60/EC). El a amintit cu această ocazie că România s-a angajat să implementeze decizia adoptată de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene în 2000, în acelaşi timp cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, astăzi deţinând o poziţie avansată în ceea ce priveşte etapele ce trebuie parcurse în cadrul acestui proces. În acest sens, sub coordonarea Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), ţara noastră cooperează cu celelalte state dunărene pentru realizarea, până în anul 2009, a Planului de management bazinal al fluviului Dunărea.

Potrivit lui Tudor Şindilaru, acest document reprezintă „o viziune unitară privind activităţile de gospodărire durabilă a apelor din întregul bazin dunărean”. „Directiva Cadru privind Apa a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 310/2004 pentru modificarea şi completarea Legea apelor nr. 107/1996. Această directivă oferă Comisiei Europene, statelor membre şi candidate posibilitatea de a coopera în cadrul unui nou parteneriat, bazat pe participarea tuturor parţilor interesate, pentru protecţia apelor interioare, a apelor de tranziţie, de coastă şi a apelor subterane, prin prevenirea poluării la sursă şi stabilirea unui mecanism unitar de control al surselor de poluare. Pentru a pune bazele unui control eficient al poluării apelor, Directiva prevede un obiectiv comun pentru toate statele care o implementează: atingerea „calităţii ecologice şi chimice bune” a apelor până în anul 2015.
Localităţile Mateeşti şi Ocnele Mari sunt în continuare monitorizate
De asemenea, este esenţială în acest sens dezvoltarea unei componente pentru informarea copiilor privind importanţa păstrării calităţii apei şi economisirii acesteia. De aceea, în perioada următoare, vom declanşa inclusiv o acţiune de distribuire a unor pliante informative în unităţile de învăţământ. Sigur, materialele informative se vor distribui în special în zone unde există un impact major al surselor de poluare asupra calităţii resurselor de apă, precum şi o insuficienţă a investiţiilor destinate îmbunătăţirii calităţii apelor”, a explicat Tudor Şindilaru. Grupul ţintă căruia i se adresează campania este format deopotrivă din autorităţi locale, agenţi economici, cât şi din cetăţeni cu vârste de peste 18 ani. Întrebat dacă în localităţile vâlcene în care nu s-a înfiinţat serviciul de salubritate, poluarea creează mai multe probleme decât în celelalte, Tudor Şindilaru ne-a dat exemplul zonei din amontele râului Lotru, unde în apă sunt aruncate cantităţi semnificative de resturi menajere, ce pot afecta sursa Brădişor. Deşi s-au aplicat numeroase sancţiuni, aici, acest prost obicei, deocamdată, nu a putut fi stopat. Tudor Şindilaru a precizat, de altfel, că mai multe zone din judeţ – unde s-au înregistrat fenomene nedorite, cum ar fi comuna Mateeşti sau oraşul Ocnele Mari – continuă să fie foarte atent monitorizate. 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button