„E cea mai neagră perioadă din istoria fotbalului judeţean”
• Dumitru Lovin trage acum un semnal de alarmă vizavi de situaţia în care-a ajuns fotbalul judeţean sub conducerea „talibanului”
Fost preşedinte al Comisiilor de Disciplină şi de Apel în timpul cât Gheorghe Constantin se afla în fruntea AJF Vâlcea, lui Dumitru Lovin i-a fost apreciată activitatea depusă în acea vreme, puţine dintre deciziile de atunci fiind controversate. Ulterior, după ce Constantin a renunţat, Lovin a încercat să candideze la funcţia de preşedinte al AJF, însă fără succes, fiecare dintre înfrângeri având însă în spate jocuri de culise mai mult sau mai puţin cunoscute de delegaţi. Ultima oară, după ce actualul şef al AJF Vâlcea a apelat la un tertip (blocarea candidaturii la funcţia de preşedinte).
Dumitru Lovin trage acum un semnal de alarmă vizavi de situaţia în care-a ajuns fotbalul judeţean sub conducerea „talibanului”.
„Mi-am depus candidatura la şefia AJF nu pentru câştigul material”
* A trecut aproape un an de la ultima candidatură a dvs. la funcţia de preşedinte. Credeţi că aţi fi putut să faceţi mai multe lucruri bune pentru fotbalul judeţean decât se laudă conducerea AJF că ar fi făcut până acum?
– În primul rând vreau să stipulez un lucru pentru ce am candidat la AJF. Vreau să înţeleagă toată lumea că mi-am depus această candidatură nu pentru câştigul material, pe care speram să-l obţin de la AJF, ci dimpotrivă nu aş fi luat nici un ban. Toţi banii din salariul care reveneau preşedintelui i-aş fi pus într-un cont separat şi aş fi premiat toate echipele din judeţ, cele care-au câştigat campionatele, golgheterii, juniorii, etc. Şi vreau să spun că suma nu e chiar aşa de derizorie, pe an sunt cam aproape 150 milioane lei vechi, bani care se cheltuiesc pe salariul preşedintelui sau pe altceva. Toţi aceşti bani s-ar fi întors deci la echipe sub altă formă. Nu deranja pe cineva faptul că nu aş fi luat nici un ban. Aşa că scopul principal nu ar fi fost câştigul material, cum e acum, pentru cei care sunt la ora actuală, pe care-i interesează chiolhanurile cât mai multe. Aceasta este deviza AJF-ului la ora actuală, nu-i interesează ce se întâmplă în fotbalul judeţean. Sincer vă spun, cred că e cea mai neagră situaţie din fotbalul judeţean, de când există acest AJF. Cred că aş fi făcut mult mai multe ca respectivii, iar în primul rând aş fi reuşit să am o mult mai bună colaborare cu toate conducerile cluburilor din judeţ şi să realizez mult mai multe lucruri decât s-a făcut până acum. Bineînţeles însă că în perioada asta nu s-a făcut nimic de fapt, în afara faptului că a căutat fiecare să-şi rotunjească veniturile şi să facă cât mai multe afaficuri.
* La ultimele alegeri pentru funcţia de preşedinte, a fost o tevatură legată de acceptarea candidaturii dumneavoastră. Ce s-a întâmplat mai exact?
– Consider că Biroul Executiv a procedat rău intenţionat şi cred că singura soluţie pentru reglementarea lucrurilor era aceea de a da în judecată Biroul Executiv pentru faptul că mi s-a îngrădit dreptul de a participa la alegeri. Dar nu am făcut acest lucru, pentru că în BE erau doi oameni pe care eu îi stimam, îi cunoşteam, pentru că am lucrat cu ei şi aveam tot respectul pentru doi oameni valoroşi. Dar s-a dovedit că aceşti oameni nu au fost folosiţi decât ca două cârpe de şters pe jos, de care s-a folosit conducerea AJF-ului, pentru a nu mi se permite să candidez la funcţia de preşedinte. Nu ştiu dacă cei doi sunt satisfăcuţi acum de realizările pe care le-au avut şi pentru ce au lăsat în urmă.
* Vi s-a părut normală supunerea la vot către delegaţi a acceptării candidaturii sau trebuia ca acest lucru să se întâmple automat, atâta timp cât aveaţi o adresă precisă în acest sens de la FRF?
– Nu mi s-a părut normală supunerea la vot, pentru că exista într-adevăr o adresă oficială a FRF, de care nu s-a ţinut cont. Încă o dată spun că am făcut o greşeală că nu am acţionat în judecată Biroul Executiv. Trebuia să cer daune morale tuturor celor care mi-au îngrădit acest drept, dar nu am vrut să mai complic lucrurile, să târâi pe drumuri doi oameni pe care îi stimam. Cu toate că asta ar fi fost singura rezolvare în condiţiile în care Biroul Executiv a avut rea credinţă. În plus, mai e acolo un „berbec” care spune că nu există funcţia de director sportiv. Păi să se uite şi el la toate cluburile şi chiar la federaţie, unde există funcţia de director sportiv. Acest „berbec” nu ştie nici regulamentele şi nici cu ce se mănâncă fotbalul în general.
* Pentru a evita o nouă candidatură s-a şi impus ca funcţiile de preşedinte la Comisiile de Apel sau de Disciplină să nu mai fie considerate funcţii de conducere…
– Cei de la AJF se gândesc tot timpul ca să-şi protejeze funcţiile pe care le au acum şi pentru a evita o nouă candidatură pentru că au impresia că vor fi „nemuritori” şi că toată lumea o să-i ridice în slăvi pentru lucrurile pe care le fac. Dar sunt foarte slabi din punctul acesta de vedere, pentru că lucrurile se pot schimba de la o zi la alta.
* Atunci la votul acela liber, prin ridicarea mâinii, unii delegaţi care v-au susţinut nu au fost la fel de fermi. Credeţi că le-a fost frică să arate pe faţă acest lucru, pentru că se temeau apoi de răzbunarea celor care erau în conducere? Ar fi putut să se schimbe situaţia printr-un vot secret?
– Adevărul e că aşa au cam stat lucrurile. Da, dacă lucrurile s-ar fi făcut printr-un vot secret, rezultatul era cu totul altul. Într-adevăr le-a fost frică, pentru că cei doi făceau parte din conducerea AJF-ului, iar cei din sală nu ştiau ce se va întâmpla în final. Delegaţii n-au vrut ca să-şi rişte situaţia ştiind că cei care vor rămâne se vor răzbuna. De fapt s-a şi văzut că lucrurile au luat o turnură cum nu s-au aşteptat delegaţii, pentru că foarte mulţi ar fi dorit să mă voteze. De fapt, ce însemna aprobarea mea pentru candidatură? Asta nu însemna că era musai să ies preşedinte. Ar fi fost un vot secret în care lumea s-ar fi exprimat liber, cu DA sau NU. Nu era nici o problemă. De fapt, putea să se întâmple ca şi în cazul în care aş fi primit dreptul de a candida să rămână tot aceeaşi conducere, nu era nici o problemă. Dar era o alegere normală, legală şi vizibilă pentru toată lumea. Altfel însă a fost o parodie de alegeri la AJF, în care s-a votat ca pe timpul comuniştilor, cu mâna sus, ca-ntr-o şedinţă de partid, cine e de acord şi cine nu e de acord.
„Le mulţumesc celor care-au avut încredere în mine”
* Aţi spus că e cea mai neagră perioadă din istoria AJF-ului. Care consideraţi că sunt principalele greşeli ale actualei conduceri?
– Consider că e cea mai neagră perioadă din fotbalul judeţean, pentru că sincer să fiu, perioada Constantin a fost una foarte bună. Chiar şi perioada Zbârnea a fost excelentă faţă de această perioadă. Cred că principalul vinovat pentru această situaţie în care a ajuns fotbalul judeţean, şi chiar dacă se supără unii pe mine, e Persu. Pentru că Persu, dacă ştia că nu e în stare să lupte cu mafia din AJF, nu trebuia să se bage. După ce a câştigat alegerile, Persu, în loc să facă ordine şi să pună lucrurile la punct, mai ales că avea nişte informaţii, avea nişte dovezi clare, avea înregistrarea dată de Adrian Comănescu, referitor la ce se întâmplă la AJF, el le-a şi mărit imediat salariile şi a căutat ca împreună cu vechea conducere să imprime acelaşi stil de lucru şi aceeaşi stare de lucru care era până atunci la AJF. Nu a încercat să facă nici o schimbare pentru a pune lucrurile la punct. Un alt vinovat e primarul-profesor, care s-a implicat în aceste alegeri mai mult decât trebuia. Eu am vorbit personal cu acesta şi mi-a spus că de fapt merge cu Persu. Nu m-a deranjat, a fost un răspuns fair-play, şi l-am apreciat ca atare. Dar de aici şi până la a merge în casa unor delegaţi pentru a le promite vrute şi nevrute pentru a-l vota pe Persu mi se pare cam mult. Culmea, prima victimă a noii conduceri Persu a fost chiar primarul-profesor.
* Aţi mai păstrat legătura cu delegaţii care v-au susţinut la ultimele alegeri, şi dacă da, ce părere au ei despre actuala situaţie din fotbalul judeţean?
– Nu, nu am mai ţinut legătura. După alegeri le-am mulţumit şi le mulţumesc în continuare celor care au avut încredere, care credeau că pot să fac ceva. Nu am mai ţinut legătura pentru că nu am vrut să tulbur apele, ca să nu zică cineva că încerc să subminez activitatea şi hotărârile AJF-ului, încât această grozavă conducere să nu poată să-şi ducă la îndeplinire mandatul pentru că e boicotată şi pentru că e subminată din exterior. E prima dată când vorbesc despre aceste alegeri şi sper ca lumea să înţeleagă că nu am avut nimic cu nici un delegat şi că indiferent cum au votat a fost dreptul lor şi nimeni nu e supărat pe nimeni. Aşa că din punctul meu de vedere nu cred că va avea cineva de suferit pentru hotărârile pe care le-au luat atunci în acea Adunare Generală, decât însuşi fotbalul şi unii delegaţi care de fapt plătesc pentru ceea ce au făcut şi au „realizat” în acea Adunare Generală. Pentru că îmi pun următoarea întrebare: nu ştiu cum e posibil ca nişte oameni valoroşi, care se ocupă de fotbal, oameni competenţi, care conduc comune, să fie de acord cu toate măgăriile care se întâmplă la AJF, şi să nu ia nici o măsură, culmea, când toate astea se întâmplă pe banii lor. Ceea ce denotă că ori nu au coloană vertebrală, ori că nu apreciază sau nu ştiu să se impună într-un climat de corectitudine şi de fair-play.
* Ce părere aveţi de faptul că se încearcă să vi se îngrădească dreptul de a mai candida?
– Într-adevăr, se încearcă pe orice cale să se oprească o altă candidatură din afară, să rămână în frunte aceeaşi mafie care e la ora actuală la AJF. Dar de ce nu se spune că AJF Vâlcea este singura asociaţie din ţară care este condusă de un preşedinte fără studii superioare? Referitor la candidatura mea, chiar şi la ultimele alegeri foarte multă lume m-a întrebat de ce vreau să candidez la şefia AJF, ce urmăresc: „Bani nu vreţi să luaţi, de ce totuşi insistaţi să candidaţi pentru această şefie a AJF-ului?”. Iar unora le-am spus motivul şi s-au uitat la mine nevenindu-le să creadă: „Nu vin pentru bani, ci ca să fac ceva pentru sport, să revigorăm această mişcare fotbalistică în judeţul Vâlcea!”. Iar ei au rămas surprinşi: „Cum, domne’, nu e posibil, când fiecare vine după ciolan şi pentru a face ceva pentru el, există şi oameni care-şi doresc să facă ceva pentru fotbal în mod dezinteresat, fără un câştig anume!”. Da, acesta e adevărul. Pentru că mă consider dator faţă de fotbal. Toate realizările mele în viaţă, atâtea câte au fost, s-au legat de activitatea mea sportivă. Mă simt dator acestui sport şi vroiam să fac ceva şi pentru acest fotbal judeţean. Aveam o experienţă destul de mare, cunoştinţe destul de multe, pentru că am lucrat câţiva ani cu conducerile din teritoriu şi cunoşteam destui oameni care puteau să facă ceva bun pentru fotbal. Dar am impresia că unii se mirau şi probabil spuneau: „Omul acesta spune basme!”. Într-adevăr, lumea nu mai crede în basme, pentru că acum, când cineva vine într-o funcţie de conducere nu-l mai interesează decât acapararea a cât mai mulţi bani, a cât mai multă putere, să-şi facă el şi neamurile lui o situaţie cât mai bună. Nimeni nu crede că se poate face ceva şi din pasiune.
„Lumea se va sătura de matrapazlâcurile pe care le face această conducere”
* Care ar fi măsurile de urgenţă care ar trebui luate pentru crearea unui cadru de corectitudine în fotbalul judeţean?
– În primul îndepărtarea mafiei care există în fotbalul judeţean, iar pentru a se face acest lucru trebuie făcută o primenire a tuturor celor din AJF. Cei care au fost şi sunt învăţaţi cu aceste metehne trebuie să dispară, altfel nu se poate face ordine şi corectitudine în această Asociaţie. Toate lucrurile sunt alandala, se bazează pe forţă şi intimidare, conducerea respectivă ţine în frâu conducătorii şi echipele respective prin felul de a delega arbitrii şi observatori. Cel ce conduce AJF-ul acum se pricepe foarte bine în a manipula arbitrajul şi de fapt se şi vede că arbitrajul este total sub comanda preşedintelui. Nicidecum nu poate fi vorba de o independenţă a arbitrajului şi totul se face la comandă. Plus că mai sunt observatorii, dintre care unii au fost făcuţi la apelul de noapte, pentru că au fost în tabăra conducerii la alegeri. Habar nu au de regulamente, habar nu au ce se întâmplă pe terenurile de fotbal, dar intimidează delegaţii, arbitrii şi impun voinţa şi dorinţa şefului de a face cum vrea el, ca să poată să „controleze” echipele şi delegaţii.
* Marian Başno a spus că sunt prea mulţi arbitri în structurile de conducere ale AJF-ului. Cum vi se pare acest lucru?
– Într-adevăr cam toată conducerea AJF este formată din foşti arbitri. Nu ştiu de ce e aşa. Poate pentru că unii foşti fotbalişti nu s-au implicat sau cei care-au vrut să se implice nu au fost ajutaţi de conducerile cluburilor sau pur şi simplu de delegaţi care-au preferat să se bălăcească în această mocirlă care e la ora actuală. Toată lumea ştie că preşedintele face delegările la arbitri, la observatori, toată lumea ştie că aceste lucruri sunt făcute în aşa fel încât, aşa cum am mai spus, să poată să-i ţină în frâu pe unii care au ceva de spus şi să-i ajute pe alţii care-au fost partea lui. Iar în acest fel, campionatul judeţean nu mai exprimă adevărata valoare, ci exprimă voinţa conducerii AJF. La AJF, tot ce se face se face pe sub mână, nimic nu se face la vedere, totul s-a făcut în afara regulamentelor. Înainte, omul spunea că luptă pentru dreptate şi pentru corectitudine, el era vezi Doamne, întruchiparea adevărului şi-a dreptăţii. Bineînţeles că acum s-a dovedit contrariul. Profesorul Zbârnea a şi declarat într-un interviu cum a plecat preşedintele AJF de la Oltchim, în ce condiţii, iar reacţia celui vinovat nici nu a existat, ceea ce mă face să cred că tot ceea ce a spus Zbârnea despre acest caz e cu totul adevărat. Adevărul va ieşi până la urmă la iveală, pentru că lumea se va sătura de matrapazlâcurile pe care le face această conducere. La ora actuală, nu cred că există cineva din afară care poate să schimbe ceva. Singurii care pot să o facă sunt delegaţii de echipe şi Adunarea Generală, care poate să răstoarne această situaţie. Sunt destule disensiuni în cadrul AJF, s-ar putea ca buba să se spargă cât de curând, iar măgăriile ar putea dispărea.
* Cum vedeţi îmbunătăţirea activităţii AJF-ului?
– E foarte greu să fie îmbunătăţită activitatea AJF, să fie luate măsuri minune. Nu cred că se poate face ceva, în condiţiile în care cei din teritoriu nu vor să acţioneze. Dacă se complac în această situaţie lucrurile nu pot fi schimbate. Doar ei sunt cei care pot să facă schimbările, cei care pot să pună în mişcare dorinţa de schimbare a mentalităţii AJF-ului pentru că numai ei sunt cei care datorită eforturilor ţin aceste echipe. Aceste campionate care sunt organizate de AJF nu există datorită AJF-ului, ci datorită eforturilor unor oameni care au pasiune pentru fotbal. AJF-ul ar trebuie să administreze aceste campionate într-un mod onorabil, nu în această promiscuitate. Sunt delegaţi care fac eforturi extraordinare pentru a înscrie echipa, a o menţine, oameni care bagă mâna adânc în buzunar serios şi plătesc toate cheltuielile pe care le are o echipă, dau AJF-ului o groază de bani şi drept mulţumire unii sunt pur şi simplu „torpilaţi” în toate felurile. Nu AJF-ul are meritul că aceste campionate se derulează şi că aceste echipe există. Acest lucru se întâmplă datorită primarilor din comune şi a unor oameni pasionaţi de fotbal. De aceea, aceşti oameni ar merita să fie trataţi cu totul altfel priviţi şi recunoscuţi ca oameni de fotbal, să se lupte pentru crearea unui climat de corectitudine şi toate deciziile care se iau ar trebui să fie în favoarea colectivităţii şi nu doar pentru unii în mod special.
Fotbalul vâlcean, pe o pantă descendentă
* Se spune că valoarea campionatului e dată şi de numărul echipelor care fac saltul în Liga a III-a. Iar acolo, din Vâlcea, în ultimii trei ani, cam de când s-au înfiinţat barajele nu a mai promovat nici o echipă…
– Asta pentru că valoarea campionatului e foarte scăzută faţă de alţi ani. E şi acesta un barometru că nici o echipă nu mai urcă la Liga a III-a, dar e şi o lipsă de preocupare a AJF-ului, pentru că nu e posibil ca de trei ani nici o echipă să nu promoveze în Divizia C. Ceea ce denotă că AJF-ul a avut alte preocupări. Şi un singur exemplu trebuie dat aici şi clarificat: nu e posibil ca la meciurile de baraj preşedinţii să nu fie prezenţi. Asta denotă că interesul pe care l-au avut şi pe care îl au preşedinţii AJF-ului pentru echipele judeţului, care sunt de fapt chintesenţa valorii unui campionat judeţean, nici nu i-a interesat… Anul acesta, conducerea AJF Vâlcea s-a aflat la Drăgăşani, unde era un meci între echipele din Dolj şi Argeş. Acolo era un chiolhan mai mare.
* În ultimele etape, arbitrajele au început s-o ia razna. Se spune că toate sunt comandate de conducerea AJF, iar măsurile de pedeapsă asupra arbitrilor nici nu se iau…
– Bineînţeles că toate arbitrajele sunt la dispoziţia preşedintelui, el le manipulează, el le învârte, iar rezultatele se şi văd în toate aceste nemulţumiri. Bineînţeles că nu se pot lua nici măsuri asupra arbitrilor, atâta timp cât cei de la AJF i-au trimis. E clar acest lucru: atâta timp cât există o înregistrare făcută mai demult, în care se arată clar modalitatea de lucru, cine să câştige, cine să piardă. A mai fost şi cazul unui arbitru care-a fost suspendat. După ce le-a rezolvat treburile murdare, l-au scos afară. Pe când nulităţile sunt promovate ca să facă jocurile conducerii, oamenii valoroşi sunt înlăturaţi. Sunt observatori buni, ţinuţi pe tuşă pe nedrept. De pildă, este cazul lui Daniel Diaconu, care e observator de Divizia B şi C, pe care federaţia îl deleagă la meciuri, iar aici la AJF nu i s-a dat nici un joc. Ceea ce dovedeşte că la AJF e o feudă, pe care conducerea o păstoreşte cum vrea, după bunul plac. Nu există nici o regulă, nu există nici un principiu, faptul că cineva se ceartă cu X sau Y nu înseamnă că nu mai are ce căuta în fotbal. Aici e o instituţie, nu e proprietatea personală a cuiva, să facă ce vrea. Mă miră faptul că un fost arbitru care a fost în lotul FIFA nu poate fi observator la un campionat judeţean datorită melicurilor unuia care pur şi simplu crede că e Dumnezeu şi care taie şi spânzură pe nedreptate şi necinste.
* Deci măsurile pe care le-aţi enunţat mai înainte nu ar fi fost chiar nişte simple vorbe?
– Sigur că nu erau vorbe, asta pentru că repet, nu aş fi luat nici un ban de la AJF. Cu banii strânşi de pe salariul pe care ar fi trebuit să-l primesc ca preşedinte aş fi premiat în primul rând echipele de pe primul loc, câştigătoarele şi golgheterii Ligilor a IV-a şi-a V-a, chiar şi echipele de pe locul 2, grupările care au cele mai puţine sancţiuni disciplinare, copiii şi juniorii. Aş fi făcut o revitalizare a fotbalului, de fapt o redistribuire a banilor luaţi de la cluburi, aceşti bani s-ar fi întors la cluburi sub diferite forme, lucru care ar fi fost benefic. Când am fost observator la meciurile din fotbalul judeţean, iar plata se făcea la sfârşitul jocului, baremul pe care îl primeam îl dădeam celor mai buni jucători din teren sau copiilor de mingi. Odată, când am fost odată observator la un meci disputat pe terenul CSŞ din zona Nord, i-am dat baremul lui Melcea, m-am dus în vestiar şi l-am felicitat. Nu m-am înşelat, pentru că Melcea a ajuns acum un bun jucător de Divizia B, care în continuare poate fi util echipei CSM.
* Aţi fost mulţi ani la şefia Comisiei de Disciplină? Cum vi se pare activitatea acestei comisii, sunt foarte multe controverse legate de sancţiunile acordate, credeţi că şi aici se simte „mâna lui Pintilie”?
– Sunt foarte multe controverse pentru că şi aici, la fel ca şi peste tot, intervine preşedintele AJF. Această comisie e dirijată din umbră tot de conducerea forului judeţean. Îmi pare rău pentru Constantin Lazăr, pe care-l cunosc şi despre care ştiam că e un om ferm şi hotărât, dar are momente de slăbiciune, iar toate contradicţiile care se creează la această comisie provin din imixtiunea conducerii AJF în treburile acestei comisii. Nu e posibil ca pentru aceeaşi abatere disciplinară să fie acordate sancţiuni diferite.
Nicolae CIUCESCU