Editorial

Moment nepotrivit pentru alegeri

Moment nepotrivit pentru alegeri

   Trebuie să recunosc faptul că m-a surprins propunerea făcută la ultima şedinţă a Biroului Executiv de către Mitică Drăgănescu, un membru onorific, deocamdată, al acestui organism din cadrul AJF Vâlcea. Domnia sa a venit cu propunerea ca preşedintele Gheorghe Constantin să nu mai demisioneze acum, ci la finele campionatului, pentru că n-ar fi foc dacă vreme de trei luni, de la jumătatea lui martie, când se reiau competiţiile din plin, şi până-n 17 iunie, când campioana Diviziei D va disputa meciul de paraj pentru promovarea în „C“, şefia fotbalului vâlcean ar rămâne tot lui Costică-Vâlcea, chiar dacă el este şi şef la CCA.
Propunerea l-a surprins până şi pe preşedintele Constantin care a recunoscut: „Nu m-am gândit la varianta asta!“, apoi a cerut tuturor celor din Birou părerea. Desigur, cu toţii au fost, aşa cum îi place lui Pintilie să-mi amnintească despre un titlu mai vechi din ARENA, „strâns uniţi în jurul conducătorului iubit!“, iar de data aceasta m-am prins şi eu în horă. Motivele, le-am explicat atunci, le repet acum în mod public pentru că opinia mea nu vizează altceva decât binele unei competiţii sportive aflate în plină desfăşurare.
Surprinzătoarea plecare în mijlocul campionatului a preşedintelui Constantin ar mai fi cum ar fi, însă declanşarea campaniei electorale pentru alegerea noului preşedinte trebuie privită cu toată seriozitatea. Este bine-ştiut faptul că „sistemul electoral“ în alegerea preşedintelui înseamnă câte un vot din partea fiecărei echipe. Acestea, în mare parte, sunt la jumătatea campionatului şi sunt implicate fie în lupta pentru promovare (cel puţin 15 echipe dacă le socotim pe cele din D şi pe cele din Onoare), fie în lupta pentru evitarea retrogradării (vreo 7-8 acum în Divizia D). În aceste condiţii nu exclud faptul că anumiţi candidaţi ar putea începe să le promită unora dintre aceste echipe că, dacă ele şi altele cu care se află în bune relaţii conducerile, l-ar sprijini să ajungă în fotoliul de preşedinte, atunci ar fi răsplătite cu ajutor în realizarea obiectivului propus. Teoretic vorbind, s-ar putea spune acum, de exemplu, că domnul X ar putea fi de partea celor din Călimăneşti, iar domnul Y de partea celor din Horezu, în condiţiile în care cele două grupări luptă pentru locul 1 în Divizia D şi – de ce să nu recunoaştem – asupra viitoarei campioane ar putea plana suspiciunea că a fost ajutată de noul preşedinte. Susţin, aşa cum au făcut-o şi colegii mei din Biroul Executiv, că desfăşurarea alegerilor pentru succesorul lui Costică-Vâlcea au loc într-un moment nepotrivit. Gheorghe Constantin ar fi trebuit să-şi ducă mandatul până la capăt, iar noul preşedinte să-şi preia atribuţiunile din vară.
Una din variante, pe care nu o agreez în totalitate, ar fi aceea ca Jackie Pintilie să fie împuternicit să conducă AJF-ul până-n vară, iar alegerile să se ţină la Adunarea Generală de atunci. Aş fi de acord cu propunerea doar dacă Pintilie, ca interimar, nu ar mai avea voie să candideze în vară la preşedinţie, ci ar rămâne să-şi termine mandatul actual de vice. Nu ar fi corect faţă de ceilalţi posibili candidaţi ca unul dintre ei să aibă pâinea şi cuţitul. Am în schimb încredere că Pintilie ar putea fi imparţial, că ar putea asigura interimatul, iar în vară să revină la postul de vicepreşedinte lăsându-i viitorului preşedinte cale liberă spre a-şi duce mandatul liniştit. iar până atunci sper să fim scutiţi de un război între „Taliban“ şi Ion Tudorică, pentru că abia se liniştiseră lucrurile şi părea că de la AJF au dispărut scandalurile. Cine le va readuce în prim-plan aceste scandaluri: candidaţii dornici de şefia AJF sau vicele Pintilie? Acum fiecare stă în banca sa şi e mai bine aşa!

Florin Mănoiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button