Diverse

Fotbalul are nevoie de ei…!

O excelentă măsură luată de FRF ca băncile tehnice ale echipelor din toate eşaloanele să fie ocupate de antrenori licenţiaţi, de oameni bine pregătiţi pentru care fotbalul să devină, de ce nu (?), o primă opţiune pentru ei. AJF Vâlcea şi-a însuşit recomandarea FRF şi a organizat cursurile pentru antrenori cu licenţă „C” UEFA unde, pe parcursul mai multor luni, cei 19 înscrişi şi-au aprofundat cunoştinţele în domeniul sportului-rege pe terenul cu iarbă şi în sălile de curs. Cu un responsabil al cursului în persoana unuia dintre cei mai buni antrenori din fotbalul judeţean – Lucian Catargiu – elevii silitori ai acestui curs au demonstrat prin seriozitate că fotbalul judeţean are resurse în acest domeniu.

Lecţiile predate de profesionişti în fotbal: Emil Ciulei, Dumitru Anescu, Dinescu, Viorel Ciofîcă, Marian Deaconescu, Vasile Grosu, Gabi Mangalagiu, Cristi Bora, profesorul Mihalache, au fost adevărate pledoarii despre fotbalul modern, despre noile tendinţe în acest sport care an de an atrage mii de copii. Participarea cursanţilor la un antrenament deschis al CSM Rm. Vâlcea a fost un test util în viitoarea lor meserie.
Adevăratul examen, cel al maturităţii lor în fotbal, a fost dat însă vineri, 10 august, când pe baza Hidroelectrica a fost dată proba practică, iar în sala DSJ – proba scrisă. În prezenţa reprezentantului FRF – profesorul Marius Bălăşoiu, antrenor federal delegat şi director tehnic coordonator la toate grupele de copii şi juniori de la clubul Dinamo Bucureşti, cursanţii şi-au etalat cunoştinţele deprinse în tot ciclul de pregătire. S-au remarcat temele prezentate de Adi Glăvan (Rm. Vâlcea) – „Exersarea loviturii de cap cu adversar static şi în mişcare”, Constantin Bălteanu (Băbeni) – „Exerciţiu de încălzire pentru antrenament şi joc”, Ion Ionescu (Drăgăşani) – „Exerciţii cu elemente tehnico-tactice al portarului”, Gheorghe Lepădatu (Rm. Vâlcea) – „Jocul în teren printr-o pasă cu deplasare şi redublare”, Valentin Vlădescu (Drăgăşani) – „Procedeul tehnic al deposedării cu atac din faţă (tackling), deposedare din lateral pe ambele părţi şi cu ambele picioare, prin alunecare inclusiv deposedarea cu reţinerea mingii”.
La sfârşitul examenului, profesorul Lucian Catrgiu afişa într-un om fericit şi destins, mulţumind tuturor celor ce au făcut posibil ca acest prim curs să-şi atingă ţelul propus: conducerii AJF, DSJ, Hidroelectrica, lectorilor nominalizaţi la începutul articolului, dar neomiţând nici numele unor viitori antrenori care s-au remarcat: Valentin Vlădescu, Gheorghe Lepădatu, Adi Glăvan şi Marius Pufu. Prin seriozitatea lor, prin felul în care s-au pregătit, fotbalul vâlcean are nevoie de cunoştinţele acumulate de aceşti viitori antrenori licenţiaţi.
Originar din satul Poganu (comuna Verguleasa) – localitate situată al 5 kilometri de Drăgăşani, fiul unui diplomat de carieră în fostul U.R.S.S. – profesorul Marius Bălăşoiu – reprezentantul FRF, era încântat de condiţiile găsite aici, la Rm. Vâlcea, de preocuparea profesorului Catargiu şi a celor care l-au ajutat la acest examen, de excelenta prezentare a viitorilor antrenori licenţiaţi la acest examen. „Am întâlnit exerciţii complexe care necesită o bună pregătire, iar la o primă apreciere a lucrărilor scrise, mă simt mândru că am fost delegatul FRF la Rm. Vâlcea” a spus, la finalul examenului, Marius Bălăşoiu .
Sandu ŞOCU   

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button