Politica

Vâlcea are doar doi deputaţi: Frâncu şi Vlădoiu

• Preşedintele Camerei Deputaţilor ne dă veşti rele

• Mircea Geoană a cerut reducerea chetuielilor administrative ale Guvernului şi Parlamentului pentru găsirea resurselor necesare majorării pensiilor. Dacă proiectul de lege privind majorarea pensiilor va fi în continuare tergiversat atunci PSD-ul va depune o moţiune de cenzură sau va convoca alegeri anticipate. Parlamentarii nu vor aşa ceva, deci ar cam trebui să renunţe la ceva pentru a se găsi bani pentru majorarea pensiilor. La ce ar trebui să renunţe?

Parlamentarii pot să renunţe la foarte multe lucruri, dar asta nu va duce la un trai mai bun al pensionarilor, pentru că toate cheltuielile Parlamentului, dacă vor fi direcţionate către pensii, vor însemna mai puţin mai puţin de 50 de bani pentru fiecare pensionar într-un an. Asta e o poveste frumoasă a PSD care vrea să arate că cineva vrea să se sacrifice. Dacă vor să se sacrifice, să-şi asume guvernarea. Sunt invitaţi să depună o moţiune de cenzură, să o susţină, să guverneze şi să găsească acele soluţii miraculoase de a mări pensiile din cheltuielile Parlamentului. Guvernul caută în acest moment să mărească pensiile prin surse serioase. Se fac calcule, se încearcă alocări de fonduri din alte domenii, economii, astfel încât să existe într-adevăr bani pentru mărirea pensiilor. Liberalii au promis creşterea pensiilor cu 30 la sută. Acest lucru se vede în programul de guvernare. Până la ultima majorare, pensiile au crescut cu 28,5 la sută. Deci, în doi ani şi jumătate, pensiile a crescut cu cât ne-am angajat pentru patru ani. Ştiu că nu e suficient. Sperăm că în toamnă vom reuşi mai mult. Am promis o creştere de 6 la sută. Ne dorim să găsim posibilităţi de depăşire a acestui procent.

• Singurul producător de bere din judeţul nostru, care asigură câteva sute de locuri de muncă, v-a criticat dur pentru faptul că recent aţi supus la vot în Cameră fiecare articol din aşa-numita Lege a berii, care în final a picat, deşi conform regulamentului, trebuia să se discute doar amendamentele.

onducerea Bere Alutus a acuzat că aţi fi avut unele interese ascunse. Care este opinia dumneavoastră faţă de aceste aprecieri şi ce mesaj aveţi pentru angajaţii fabricilor gen Bere Alutus?
Domnul Nicu Spiridon sper că se pricepe la bere, eu mă pricep la legi. Ştiu cum se votează legile, dumnealui să înveţe să facă bere şi să-şi plătească impozitele. Toţi fabricanţii de bere care-şi plătesc impozitele funcţionează. Cei care nu şi le plătesc să nu se aştepte să primească legi de susţinere, pentru că nu vrem să-i încurajăm pe cei care nu plătesc, ci pe cei care plătesc. Dacă la Râmnicu Vâlcea se va produce bere de către fabricanţi oneşti şi care-şi plătesc impozitele, o să vin s-o beau cu plăcere.

• Totuşi, se spune că firmele mari au fost avantajate, plătind accize mai mici decât producătorii de bere interni…

Nu cred că vreo firmă mare de bere a beneficiat de facilităţi, dar dacă a beneficiat – cu siguranţă a beneficiat de la partidul domnului Spiridon, nu de la noi. În ce priveşte micii fabricanţi de bere, de prima dată când am respins legea şi până a doua oară, văzând că nu li se oferă ceea ce cer, toate firmele din România, mai puţin două, şi-au plătit datoriile. Deci se putea. Că cei de aici nu au vrut, sau nu au putut, să le plătească e problema lor, dar aşa cum dacă dumneavoastră nu vă plătiţi impozitele vine fiscul şi vă cere banii, aşa cred că şi Bere Alutus trebuie să îşi plătească impozitele. Pentru că astfel, întorcându-ne la vechea discuţie, nu ştiu de unde vom plăti pensii.

• Ce deputaţi vâlceni cunoaşteţi şi care dintre aceştia credeţi că reprezintă cel mai bine judeţul? Care ar merita să vă fie colegi în legislatura următoare?

O să încerc să fiu echilibrat în aprecieri. Am să vă numesc doi: Emilian Frâncu şi Aurel Vlădoiu. Amândoi sunt oameni serioşi şi susţin aşa cum este normal interesele judeţului dumneavoastră în Parlament. Atunci când sunt proiecte ale judeţului Vâlcea ştiu să-şi impună punctele de vedere. În plus, sunt prezenţi la vot, spre deosebire de cei mai mulţi dintre colegii lor, pun întrebări, au destule intervenţii la ministere, dar nu numai, fac interpelări şi ridică foarte des problemele vâlcenilor.

• Aţi spus zilele trecute că PD ar putea reveni la guvernare dacă decide să se solidarizeze cu Guvernul Tăriceanu. Să fie aceasta singura condiţie? Şi, până la urmă, câte de posibilă e această revenire a PD la guvernare?

Cât timp au fost la guvernare democraţii nu au fost solidari cu Guvernul Tăriceanu. Sincer, nu vă de ce ar face-o de acum înainte. PD trebuie, totuşi, să înţeleagă că atunci când te căsătoreşti cu cineva, e corect să fii solidar cu persoana de care îţi legi destinul. Ori, dacă nu îţi convine ceva, să ieşi din acea căsătorie. Atunci când eşti la guvernare cu cineva trebuie să fii solidar cu el. Altfel, e clar că trebuie să pleci. Aici a greşit Partidul Democrat, că nu a fost solidar cu Guvernul din care făcea parte. În momentul în care şi-ar putea asuma o asemenea solidaritate, evident, poate fi luat în serios şi ca partener de guvernare.

• Presupun că vă doriţi ca, în următoarea legislatură, să aveţi colegi în Parlament tineri precum Bogdan Pistol… sau alţii. Însă, pentru a ajunge acolo, s-ar putea ca ei să aibă nevoie de suportul dumneavoastră. Vă propuneţi să-i ajutaţi cumva?

Eu o să-i susţin pe toţi cei care îi consider merituoşi şi am încredere că vor şi face ceea ce promit în campanie. Ca să ajungă să candideze este vorba în primul rând de foarte multă muncă şi de puterea lor de convingere. Voi fi bucuros dacă ei, şi Bogdan Pistol, pe care mi l-aţi dat ca exemplu, vor fi suficient de convingători încât să ajungă să candideze şi să fie aleşi. Dacă ajung acolo, pot să se bazeze pe tot sprijinul meu.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button