Ancheta

Plagiat la Vocea Vâlcii

Uite cine se bate cu cărămida în piept la capitolul corectitudine
• Dacă ai casă de sticlă nu da cu bolovani în locuinţa altuia

Drept răspuns la anumite acuzaţii aduse de patronul publicaţiei „Vocea Vâlcii” în ultimele zile, mi-am propus să demonstrez negru pe alb că publicaţia condusă de Romeo Popescu mi-a plagiat în 2004 şi 2005 fragmente importante din două articole publicate în cotidianul „Jurnalul Naţional”. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe articolele publicate în „Jurnalul Naţional”, că publicaţia condusă de Romeo Popescu s-a grăbit să preia atât subiectele respective, cât şi fraze întregi din materialele publicate în cunoscutul ziar central. Până acum nu am dorit să dezvăluim aceste fapte ruşinoase comise de „Vocea Vâlcii”, din raţiune legate de respectul minim pentru colegii de breaslă, însă acuzele lipsite de logică lansate de şeful acestei publicaţii la adresa mea, ne-au determinat să luăm măsuri.

Când acuzi pe cineva că ţi-a furat o poză acum câţiva ani, e bine să fii atent; cine are casă de sticlă nu trebuie să arunce cu bolovani în locuinţa altuia.
Aşadar, în numărul 309 (6 – 9 decembrie 2004) al ziarului „Vocea Vâlcii” este publicat un material intitulat „Mândria Râmnicului, podul de la Goranu, la un pas de prăbuşire”. În urmă cu câteva zile, mai exact în ediţia din 2 decembrie 2004 a „Jurnalului Naţional” apărea un material cu acelaşi subiect, intitulat „25 de poduri din Vâlcea, la un pas de prăbuşire”, sub semnătura mea. Fără a preciza sursa, semnatarul articolului din „Vocea Vâlcii” copiază fragmente întregi din articolul apărut în „Jurnalul Naţional”, însuşindu-şi-le fără nici o problemă. În continuare vă oferim o mostră de plagiat cras, un fragment de text copiat în „Vocea Vâlcii” din textul apărut în Jurnalul Naţional. Este vorba de o declaraţie a doamnei Doina Popescu, care în 2004 conducea Inspectoratul de Stat în Construcţii: „Au fost deja efectuate lucrări de reconstrucţie la podul de la Gura Lotrului (km 325+704), pe un nou amplasament, în imediata apropiere. Valoarea lucrărilor se ridică la circa 240 miliarde lei. Dar un singur pod din 26 nu înseamnă mai nimic. Practic, Guvernul ar trebui să aloce peste 5.000 miliarde lei, doar pentru a repara podurile din Valcea”. De menţionat este faptul că întreg articolul din „Vocea Vâlcii” se bazează exclusiv pe textul apărut în „Jurnalul Naţional”, semnatarul nefăcând altceva decât să facă mici modificări, care să dea senzaţia de original.
Două luni mai târzu, „Vocea Vâlcii” recidivează. Astfel, în numărul 318 al acestei publicaţii (10-13 ianuarie 2005) apare un material intitulat „Ion Cojocaru, inventatorul care a pus pe roţi comuna Roşiile”. Ei bine, cu doar o lună şi jumătate înainte, în ediţia  din 18 noiembrie 2004 a „Jurnalului Naţional” era publicat un articol cu exact acelaşi subiect, intitulat „Inventatorul din Roşiile”. Semnatarului articolului din „Vocea Vâlcii” i-a fost atât de lene să-şi scrie materialul, încât a copiat părţi importante din articolul apărut în „Jurnalul Naţional”. Pentru că spaţiul nu ne permite, vă prezentăm doar o dovadă a „profesionalismului” demonstrat de „Vocea Vâlcii”. Iată cum începe articolul din „Jurnalul Naţional”: „În comuna vâlceană Roşiile locuieşte un om mai puţin obişnuit. Are 62 de ani şi i se spune „Inventatorul”.” Coincidenţă, aşa începe şi textul din „Vocea Vâlcii”. Mai departe, în „Jurnalul Naţional” se arată: „ Căci Ion Cojocaru aşa este cunoscut în comuna Roşiile şi în împrejurimi: ca fiind cel mai serios, original şi deştept om pe care l-a produs vreodată această zonă. Ion nici nu-şi mai aduce aminte când s-a apucat de meseria pe care o practică. În copilărie îi plăcea să repare tot felul de unelte, să sculpteze lemnul, să aducă îmbunatăţiri obiectelor casnice”. Dând dovadă de „originalitate”, redactorul de la „Vocea Vâlcii” scrie, eliminând cu grijă primul cuvânt din frază „căci” şi înlocuindu-l cu „acesta” plus alte dou-trei în text, pentru impresia artistică: „Acesta este cunoscut în localitate ca fiind cel mai serios, original şi deştept om al comunei. Nea Ion nici nu-şi mai aminteşte când s-a apucat de meseria pe care o practică. În copilărie îi plăcea să repare tot felul de unelte, să sculpteze în lemn şi să aducă îmbunătăţiri obiectelor casnice”. Câtă originalitate, nu-i aşa?
Punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi dovezile clare că publicaţia „Vocea Vâlcii” a publicat aceste articole, comiţând un plagiat mare cât şeful acestui ziar. Nu am dorit altceva decât să demonstrăm opiniei publice cum stau lucrurile în presa locală, locul în care şi-au făcut loc tot felul de personaje care vor să pară altceva decât sunt de fapt.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button