Diverse

S-au stabilit finalistele Cupei României

• pe 6 iunie, la Drăgăşani, se vor bate pentru trofeu Sportul Rm. Vâlcea şi AS Şirineasa

Terenul sintetic din Zăvoi a găzduit miercuri, 23 mai, semifinalele fazei judeţene a Cupei României. În penultimul act al competiţiei au ajuns numai echipe din Liga a IV-a, care-au oferit celor prezenţi aproape şase ore de fotbal total. S-a jucat în continuu de la ora 16.00 până la 21.30, fiind nevoie de pornirea instalaţiei de nocturnă pentru desemnarea celei de-a doua finaliste. Ambele partide au fost pline de suspans, învingătoarele fiind stabilite abia după executarea loviturilor de la 11 metri.

Au avut până la urmă câştig de cauză Sportul Rm. Vâlcea (campioana judeţului în acest sezon) şi AS Şirineasa, care vor reedita astfel meciul-surpriză din campionat, atunci când trupa primarului Dan Săraru s-a impus chiar la Bărbăteşti cu 2-1. Finala fazei judeţene a Cupei României se va disputa, în premieră, la Drăgăşani, miercuri, 6 iunie, de la ora 17.00.

Sportul Rm. Vâlcea – Petrolul II Drăgăşani 0-0 (8-7, după penaltiuri)
Aproape de event

Primul meci al semifinalelor Cupei României a adus faţă în faţă două grupări cu evoluţii diametral opuse în actualul sezon al Ligii a IV-a. Astfel, dacă Sportul Rm. Vâlcea a dominat autoritar acest campionat, cei de la Petrolul II Drăgăşani au alternat prestaţiile bune cu cele slabe, aşa că prezenţa lor în zona tulbure a clasamentului nu este întâmplătoare. Însă, într-o competiţie cum e Cupa României, întotdeauna e altceva. Tocmai prin prisma poziţiilor din clasament, elevii lui Cristi Bora au crezut că nu vor avea probleme cu drăgăşenenii. Dar cum cupa e o cu totul „altă mâncare de peşte” decât campionatul, iar echipele mici se mobilizează întotdeauna exemplar când vine vorba de această competiţie, aşa s-a petrecut şi la meciul din Zăvoi, care părea extrem de dezechilibrat la prima vedere. S-a terminat până la urmă 0-0, cu tot cu prelungiri, aşa că soarta meciului s-a decis la loviturile de la 11 metri.

15 penaltiuri transformate, doar unul ratat

Primii desemnaţi să execute loviturile de departajare au fost jucătorii de la Sportul, cei care aveau să se şi impună la final, după o serie de 16 penaltiuri executate, câte opt de fiecare echipă. Au fost mai întâi câte şapte lovituri consecutive executate fără greşeală de jucătorii ambelor formaţii, apoi însă, la a opta serie, doar jucătorul lui Cristi Bora a înscris, iar semifinala a luat sfârşit. Un succes care păstrează şansele celor de la Sportul de a realiza eventul în acest sezon.
Pentru Sportul, au marcat din penaltiuri, pe rând: Comănescu, Uţă, Roşoagă, Pântea, Bunescu, Manu, Datcu şi Ştefan. De partea cealaltă, pentru Petrolul II au înscris, în ordine: M. Nicolae, V. Ionescu, Dumitrescu, Zamfir, Ancuţa, Ciortan, Roşu. A ratat Gonţ (şut telefonat pe mijlocul porţii, Mazilu nu a apucat să se arunce în vreun colţ şi a reţinut astfel mingea cu siguranţă).

Joiţa a arbitrat iarăşi Sportul

Arbitrul Marian Joiţa nu a mai arbitrat Sportul Rm. Vâlcea de la neuitatul meci jucat de campioni la Zătreni. O partidă încheiată, aşa cum se cunoaşte, la Comisia de Disciplină, după un penalti acordat contra gazdelor în minutul 87, contestat vehement de jucătorii Olteţului, de la care s-a iscat un incident major. Joiţa a fost atunci lovit peste picioare de portarul gazdelor, Herăscu, şi nu a mai putut continua jocul.

Vor să joace cu Dinamo Bucureşti

La finele întâlnirii din Zăvoi, mai în glumă, mai în serios, un oficial al echipei învingătoare ne-a precizat că Sportul vizează un parcurs cât mai lung în Cupa României: „Dacă alţii visează la dueluri cu Steaua, noi ne-am propus să jucăm cu Dinamo!”. Pentru ca visul să se îndeplinească, campioana judeţului ar trebui să elimine vreo 5-6 echipe în faza naţională, iar printre acestea ar trebui să se numere desigur şi CSM Rm. Vâlcea.

Luncavăţul Popeşti – AS Şirineasa 3-4 (după loviturile de departajare)
Trupa lui Săraru joacă finala!

Luncavăţul Popeşti şi AS Şirineasa s-au întâlnit în reeditarea semifinalei de anul trecut, adjudecată atunci de echipa lui Şerban cu scorul de 1-0. Cei din Popeşti au deschis scorul în minutul 29: Mărăcine l-a faultat pe Sima în careu, fază la care cei de la Luncavăţul au cerut şi eliminarea portarului de la AS Şirineasa, însă arbitrul Comănescu i-a acordat acestuia doar un cartonaş galben. Penaltiul a fost transformat de Andrei Fistogeanu (1-0). După nici zece minute, cu puţin înaintea finalului primei reprize, trupa lui Ciofîcă a echilibrat situaţia. O lovitură liberă contestată de popeşteni a fost executată de Marga, mingea fiind deviată de un fundaş advers în poarta lui Băiaşu (1-1).
În partea a doua a meciului s-au îndesit reproşurile la adresa lui Comănescu din partea echipei Luncavăţul. Meciul a devenit tot mai tensionat, însă plăcut vederii. În primele secunde de la reluare, Ivănoiu l-a văzut ieşit pe Mărăcine şi l-a lobat pentru 2-1. în minutul 65, după un dribling frumos, Fistogeanu a căzut în suprafaţa de pedeapsă, trupa lui Şerban a cerut penalti, însă centralul Comănescu nu a fost de aceeaşi părere. Imediat după aceea, Niţulescu şi-a împins adversarul când acesta nu a vrut să-i dea mingea, popeştenii au spus că jucătorul de la Şirineasa ar fi lovit cu pumnul, au solicitat cartonaşul roşu, însă meciul s-a desfăşurat în continuare de la egal la egal. Ulterior, elevii lui Ciofâcă au egalat prin şutul de la mare distanţă al lui Sporea ce a trecut peste portar (2-2). Nici măcar cele două reprize de prelungiri nu au fost suficiente pentru a se stabili echipa calificată. A fost nevoie şi-n acest meci de lovituri de penaltiuri, unde AS Şirineasa a câştigat cu 4-3, obţinând astfel dreptul de a merge în finală.

Primul meci din fotbalul judeţean jucat în nocturnă

Faptul că cele două meciuri din semifinalele Cupei României – faza judeţeană, ar putea fi decise în prelungiri sau la loviturile de departajare n-a fost luat în calcul de nimeni, astfel că programarea disputării partidelor pe sinteticul din Zăvoi (până la urmă!) s-a făcut începând cu ora 16.00. Cea de-a doua întâlnire ar fi urmat să se desfăşoare de la ora 18.00 astfel încât, în jurul orei 20.00 să se încheie totul. Numai că socoteala de la AJF nu s-a potrivit întocmai cu cea de la stadion. Atât prima dintre partide, cât şi cea de-a doua au avut nevoie de prelungiri pentru a-şi stabili învingătoarele. Astfel că deja la al doilea meci s-a lăsat întunericul.

Nocturna din Zăvoi nu este omologată

Cu siguranţă că instalaţia de iluminat existentă la terenul sintetic al bazei din Zăvoi nu funcţionează conform regulamentului, însă s-a preferat ca meciul să se încheie în aceeaşi zi în care începuse, aşa că cea de-a doua repriză a meciului s-a disputat în nocturnă. În acest mod am bifat primul meci oficial din judeţ desfăşurat în asemenea condiţii, la oră apropiată de cea a Ligii Campionilor, competiţie a cărei finale a avut loc chiar în acea seară. Unii dintre spectatorii prezenţi la meciurile din Zăvoi au ratat chiar şi debutul ultimului act din cea mai importantă întrecere între cluburi, asta pentru că semifinalele Cupei României de la nivelul judeţului nostru s-au încheiat în jurul orei 22.00.    
Nicolae Ciucescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button