Opinii

Hoţul neprins e negustor cinstit. Sau nu

Scrisoarea săptămânii

Dacă mă întreba cineva acum 2-3  luni dacă nivelul fotbalului judeţean a crescut, îi răspundeam afirmativ având oarecum o bază solidă şi reală prin infuzia de tineret la multe din echipele angrenate în competiţie. Dar ce să înveţe tinerii noştri de astăzi? După ce termină junioratul ei sunt îndrumaţi să joace la diferite echipe care în loc să le insufle spiritul acela de corectitudine şi fair-play care trebuie să existe, sunt târâţi în fel şi fel de jocuri de culise. N-am crezut vreodată că un venerabil om de sport, cu ani buni de fotbal în spate să-mi spună (sub protecţia anonimatului) că acest campionat mai are jocuri şi rezultate trucate. M-am făcut că nu înţeleg , dar imediat mi-a fugit gândul la câteva meciuri din campionatul Ligii a IV-a.

În timp ce unele echipe luptă din greu să câştige, altele găsesc mijloace specifice să treacă în contul lor punctele şi ceea ce este mai grav atunci când arbitrii (chiar cu experienţă) îndrăznesc să le strice apele sunt ameninţaţi cu bătaia.  De aceea zic că ar fi bine ca primele patru echipe să-şi dispute la final, într-un play-off, dreptul de promovare în Liga a III-a. Decât să avem la final o câştigătoare mincinoasă mai bine le înfrânăm încă de acum proastele obiceiuri de a câştiga meciurile prin metode nu tocmai cinstite. Când mai auzi că jucătorii cedează punctele contra-cost şi în aceste tranzacţii sunt implicaţi mai toţi cei care conduc o echipă, ţi se face greaţă, având în vedere că se pretind oameni serioşi şi buni la toate. Aviz amatorilor de cluburi ieftine! Fotbalul nu are nevoie de aceşti trepăduşi aterizaţi în fotbal, care nu fac altceva decât să înveţe jucătorii la bani nemunciţi. Când scriu aceste lucruri îmi fuge gândul numai şi numai la copiii noştri pe care-i îndrumăm spre acest sport şi care au parte uneori de antrenori şi conducători cu aceste obiceiuri necurate. Când presa aduce în discuţie aceste lucruri este imediat „curentată” de aceşti indivizi, care vin cu deviza „Hoţul neprins e negustor cinstit”. Însă eu vin în plus cu o completare: „Ulciorul nu merge de multe ori la apă”.
Avem un for superior, AJF-ul, pus pentru a supraveghea şi a lua măsuri cu trişorii competiţiei. Şi ce linişte ar fi pe unii dacă s-ar cenzura anumite articole, însă mă bucur că au dat de un ziar precum ARENA care se ghidează după alte coordonate şi principii, precum cinstea şi corectitudinea care trebuie să existe într-o competiţie sportivă. Dacă vrem acest lucru, trebuie respectată şi presa.
Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button