Liga II

Revirimentul asteptat

CSM Rm. Vâlcea – Dacia Mioveni 2-1 (0-0)

 

Revirimentul aşteptat

 

* graţie unei evoluţii de excepţie a lui Melcea, „municipalii” au învins lidera

 

Deşi au abordat partida cu gruparea din Mioveni cu şansa a doua, „municipalii” au oferit o replică dârză argeşenilor. Elevii lui Costel Pană nu au părut deloc complexaţi de faima adversarilor, ci dimpotrivă, timp de 90 minute, fapt mai rar întâlnit la gruparea vâlceană, au uitat practic faptul că întâlnesc în meci direct chiar formaţia care ocupa înainte de meciul din Zăvoi prima treaptă în ierarhia seriei. Cu o asemenea mentalitate, nici că se putea rata cumva victoria, însă în final, a fost nevoie şi de puţin noroc, dar şi de un penalti acordat de centralul timişorean Orlando Trandu atunci când Melcea a fost trântit în suprafaţa de pedeapsă.

 

Oaspeţii au dominat prima repriză

 

Dacia Mioveni a început meciul din Zăvoi întocmai ca o echipă care se considera favorită. A ţinut la blazonul său încă din primele minute ale disputei, a făcut un presing ucigător la jumătatea terenului, acolo unde jucătorii trimişi în teren de experimentatul tehnician Constantin Cârstea au recuperat multe mingi utile. Iar ocaziile de gol nu au întârziat să apară, însă de data aceasta zeiţa Fortuna le-a surâs vâlcenilor care-au scăpat fără gol primit. Mai întâi, în minutul 12, o centrare a lui Cătălin Lazăr a ajuns la Oprea în careul de 6 metri, însă lovitura de cap a vârfului argeşean nu l-a surprins pe Pampea, care-a reţinut mingea cu siguranţă. Spre finalul reprizei, acelaşi Cătălin Lazăr s-a aflat la originea unei alte faze periculoase la poarta vâlceană. A şutat năprasnic de la 20 de metri, Pampea a respins în faţă, de unde Ionescu a trimis uluitor peste transversală o minge pe care mulţi spectatori o vedeau deja în plasă. S-a terminat astfel 0-0 la pauză, un scor oarecum norocos pentru CSM, care nu a produs decât în puţine rânduri panică în careul oaspeţilor.

 

Victorie din penalti

 

Reveniţi de la vestiare cu gândul de a tranşa meciul în favoarea lor, fotbaliştii echipei din Mioveni şi-au văzut planurile date peste cap în minutul 55. Atunci, CSM-ul a deschis scorul prin Melcea. Tânărul mijlocaş vâlcean a făcut o preluare superbă la 18 metri de buturile lui Ilie şi a şutat plasat, din întoarcere, surprinzându-l pe portarul oaspeţilor, al cărui plonjon întârziat nu a putut împiedica golul (1-0). Cu moralul ridicat, vâlcenii şi-au înteţit iureşul la poarta oaspeţilor şi puteau majora diferenţa de goluri peste doar cinci minute de joc. După o lovitură liberă şi-un balon respins în faţă de Ilie, mijlocaşul Lepădatu nu a nimerit spaţiul porţii adverse. Egalarea a survenit în minutul 66 în urma unei faze fixe: un corner al argeşenilor şi o lovitură de cap a lui B. Stoica din 8 metri, care l-a surprins pe Pampea ieşit inoportun dintre buturi, pentru că fundaşii vâlceni au ezitat să îndepărteze pericolul (1-1). În ciuda golului încasat, vâlcenii au continuat să spere în victorie şi au revenit imediat în atac, cu şi mai mult aplomb. În minutul 78, s-a produs şi faza golului al doilea al CSM-ului. A fost un duel între marcatorii golurilor de până atunci, petrecut în suprafaţa de pedeapsă. Argeşeanul B. Stoica a sărit la cap, dar l-a dărâmat în săritură şi pe micuţul Melcea, iar centralul timişorean Orlando Trandu a arătat imediat punctul de la 11 metri. Penalti-ul izbăvitor a fost transformat cu siguranţă de Cercel (2-1).

 

„Aer” pentru CSM

 

Până la final nu s-a mai întâmplat nimic deosebit, vâlcenii, cu un plus de maturitate, au închis perfect culoarele spre poarta lui Pampea, iar meciul s-a terminat cu un succes meritat al CSM-ului. O victorie ca aerul, o victorie care-a readus bucuria în rândul spectatorilor, a jucătorilor, a antrenorilor şi-a oficialilor clubului şi care ajută formaţia vâlceană să se menţină pe linia de plutire în Liga Secundă. Un eşec în faţa celor din Mioveni ar fi fost sinonim cu dezastrul, chiar dacă în runda viitoare „municipalii” merg la Unirea Dej, deplasare aparent mai uşoară decât precedentele la Cluj-Napoca şi Mediaş, deci ar fi loc aşadar de nişte puncte preţioase de pus în traistă.

Fără îndoială că finalul de sezon ne poate aduce un CSM mai proaspăt, un CSM mai vivace, scăpat de prezenţa în Cupa României, o competiţie care s-a dovedit până la urmă a fi doar o piatră de moară legată de picioarele „municipalilor”. Şi care – de ce să nu o spunem? – probabil că le-a şi diminuat forţele de joc.

Antrenorii Costel Pană şi Dumitru Teleşpan au trimis în teren în meciul cu Dacia Mioveni următorii jucători: Pampea – Dumitru (Stanca ’82), Bier, Mocioacă, Popa, Cercel, Lepădatu, Melcea (Negruţ ’90), Savu, Iordache, Ciortan (Moţ ’80).

 

Neînvinşi în faţa echipelor din Cluj şi Mioveni

 

După două înfrângeri consecutive suferite chiar în Zăvoi, a apărut în sfârşit soarele şi pe uliţa CSM-ului. Culmea, reabilitarea în faţa propriilor suporteri s-a produs într-un meci când puţini erau cei care acordau vreo şansă de victorie echipei vâlcene. Egalul părea accesibil băieţilor pregătiţi de Costel Pană şi Dumitru Teleşpan, însă graţie unei dăruiri exemplare pe toată durata partidei, „municipalii” au reuşit să producă încă o dată surpriza rundei. Au învins până la urmă Dacia Mioveni cu 2-1 şi iată cum, deşi nu ocupă un loc în prima treime a clasamentului, vâlcenii sunt poate singura echipă care-a scăpat fără a fi învinsă de către grupările aflate acum pe primele două poziţii ale ierarhiei în Seria a II-a.

 

Un ex-vâlcean la Mioveni

 

La gruparea din Mioveni a jucat şi Cătălin Lazăr, fiul lui Benone Lazăr, patronul firmei Internaţional Lazăr Company, care până în vara trecută a fost unul dintre sponsorii principali ai echipei vâlcene. Mai mult rezervă în mandatul Adrian Furnică – Cristi Lazăr, mijlocaşul argeşean a fost pus pe liber şi de Costel Pană. Sâmbăta trecută, din păcate, s-a văzut că renunţarea la el s-a făcut prea uşor, Lazăr, folosit chiar titular de antrenorul Constantin Cârstea, fiind un permanent pericol pentru fundaşii vâlceni.

 

Costel Pană a presimţit victoria

În pofida rezultatelor nefaste de pe teren propriu din ultimele etape, antrenorul Costel Pană continuă să spere că, într-un târziu, „corabia” se va redresa, iar echipa va culege din plin roadele unui sezon început atât de slab de „municipali”. Pentru ca jucătorii să-şi recapete încrederea în forţele proprii, tehnicianul principal al echipei vâlcene a uzat săptămâna trecută de-un „tertip” pentru a-i mobiliza la maxim pe elevii săi: „Cu câteva zile înainte le-am spus băieţilor că au puterea să învingă Dacia Mioveni. Am fost sigur că vom câştiga, am presimţit asta şi le-am spus-o jucătorilor şi-naintea meciului, iar ei au dat tot ce-au putut pe teren. Mă bucură prestaţia de acum, mai ales că am jucat cu un adversar puternic. Aşa sunt jucătorii români, când ajung cu cuţitul la os se mobilizează altfel şi câştigă. La pauză, când scorul era 0-0, le-am mai spus o dată să aibă în continuare încredere în ei, să fie convinşi că pot învinge. Nu sunt un tip care să ţipe la ei, dialogăm civilizat, şi mă bucură că au înţeles asta, au continuat să atace şi până la urmă au şi învins”. Altfel, Costel Pană a apreciat apoi în mod deosebit evoluţia lui Melcea şi a mai afirmat că este pe deplin mulţumit de randamentul tânărului fundaş Mocioacă, dar şi de prestaţia juniorului Iordache. „Melcea a avut o contribuţie majoră la victoria cu Dacia Mioveni. Pe finalul meciului a suferit o contuzie la genunchi, dar nu e nimic rău, va putea juca în meciul următor”.

Constantin Cârstea: „Nu mă aşteptam să pierdem în Zăvoi”

 

* antrenorul oaspeţilor a contestat penaltiul acordat echipei vâlcene

 

Tehnicianul echipei din Mioveni, experimentatul Constantin Cârstea, a pus înfrângerea din Zăvoi pe seama ratărilor din prima repriză şi pe ambiţia exacerbată a „municipalilor” din ultimele 30 de minute de joc. „Mă aşteptam să fie un meci greu, având în vedere orgoliile între cele două echipe din judeţe vecine şi situaţia din clasament a formaţiei vâlcene. Ce-i drept însă, nu mă aşteptam să pierdem în Zăvoi, pentru că după aspectul jocului puteam să dăm şi noi încă 1-2 goluri şi să obţinem cel puţin un egal. Dar am rămas în continuare campioni la ratări, însă, aşa cum se spune, la final regretele sunt tardive, scorul consemnat contează. Din păcate, am observat că s-a instaurat o teamă teribilă în rândul jucătorilor mei, după aceste ratări care parcă nu se mai sfârşesc. Aşa s-a întâmplat şi la Reşiţa acum două etape, unde se plimba mingea prin faţa porţii goale, iar noi nu am eram în stare s-o introducem în plasă. În schimb, gazdele au marcat atunci în minutul 88 şi am pierdut nemeritat. Tot spre final am fost învinşi iată şi la Vâlcea. Am fost surprinşi de faptul că după primul gol al CSM-ului am văzut parcă o altă echipă vâlceană pe teren în ultimele 30 de minute de joc, o echipă mai ambiţioasă, mai dârză. Primul gol l-am încasat dintr-o eroare flagrantă de apărare. Melcea a preluat nestingherit în faţa careului de 16 metri, nu a fost atacat de nimeni şi a avut timp să-şi pregătească liniştit şutul spre poartă”, a mărturisit Cârstea, care-a contestat penaltiul acordat echipei vâlcene.

 

Rocada cu FC Argeş este exclusă

 

Precum CSM-ul anul trecut, nici Dacia Mioveni nu a plecat la drum în acest sezon cu gândul de a promova în prima ligă a ţării. Totuşi, beneficiind de conjunctura favorabilă a rezultatelor înregistrate până acum în tur, argeşenii au început să viseze oarecum la a juca alături de Steaua, Dinamo sau Rapid. Totuşi, antrenorul Constantin Cârstea rămâne un om cu picioarele pe pământ, care nu-şi face iluzii deşarte şi care mai spune că o eventuală rocadă la finele campionatului între Dacia Mioveni (promovată) şi FC Argeş (retrogradată) este exclusă: „Jucăm pentru noi, nu pentru FC Argeş! Obiectivul nostru rămâne clasarea pe locurile 1-6. Numai datorită conjuncturii am ajuns să ne batem acum pentru promovare. Cu atât mai mare ne e regretul că n-am plecat măcar cu un punct de la Vâlcea. Aşteptăm meciul cu Univ. Cluj de acasă, atunci când vom vedea care e echipa mai bună”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button