Fără categoriePolitica

Frâncu a invalidat alegerile municipale

• Pistol consideră că gestul acestuia este unul disperat şi abuziv

Parcă am mai spus că Emilian Frâncu nu mai e omul pe care îl ştiam odinioară. De câteva luni, liderul judeţean al PNL se comportă extrem de ciudat, este tot mai nervos şi dezorientat. Starea lui s-a agravat în momentul în care Bogdan Pistol, considerat un apropiat al deputatului Cristian Buican, a câştigat prin vot funcţia de preşedinte al PNL Râmnicu Vâlcea. Tot atunci, au fost aleşi noii membri ai Biroului Municipal şi delegaţii la conferinţa judeţeană din 27 septembrie. Ei bine, în acea competiţie, Emilian Frâncu a mers pe mâna lui Adrănel Cotescu şi a echipei acestuia. În ciuda atacurilor succesive la adresa lui Pistol, ei au pierdut ruşinos în faţa acestuia şi încă nu se pot obişnui cu această idee.

Drept dovadă, prin tot felul de tertipuri, liderul judeţean al PNL – care simte că semnalul schimbării, transmis de liberalii din Râmnic, nu îl avantajează – încearcă să amâne ieşirea sa din prima scenă a politicii vâlcene.

Adrian Toader: COA va lua o decizie după conferinţa judeţeană

Sâmbătă, el a organizat o şedinţă cu cântec a BPT, la care au fost invitaţi doar anumiţi membri. Dintre cei 15 liberali prezenţi la această întâlnire, 10 au votat pentru invalidarea alegerilor municipale. Este vorba despre Emilian Frâncu, Tudor Şindilaru, Constantin Monceanu, Marian Obogeanu, Claudiu Tulugea, Ion Fuiorea, Eugenia Popa, Adrian Toader, Traian Dobrinescu şi Adrănel Cotescu. Victor Giosan, Dan Săraru, Gheorghe Păsat şi Gheorghe Niţă s-au abţinut, iar Gheorghe Ciucă, primarul oraşului Băile Olăneşti, a votat împotriva invalidării.
Aşa cum era normal, am luat legătura cu câţiva dintre cei care au contestat rezultatul alegerilor. Contactat telefonic, Adrian Toader ne-a precizat că a votat pentru invalidare deoarece „la Curtea de Onoare şi Arbitraj există o contestaţie ce trebuie soluţionată”. El a mai spus că are informaţii potrivit cărora COA va lua o decizie în acest caz după conferinţa judeţeană. „Nu spun că Bogdan Pistol n-a câştigat corect alegerile municipale, dar s-a ridicat problema că s-ar fi băgat mai multe voturi la delegaţi. Acolo e problema! Însă, până va fi dat un verdict, din câte ştiu eu, Ion Nicolae rămâne preşedinte, iar în funcţie rămâne vechiul Birou Municipal”, a precizat fostul lider AP. Întrebat care ar fi, în opinia sa, vinovaţii, el a arătat cu degetul spre Ion Nicolae şi vechiul Biroul Municipal, care s-au ocupat de organizarea alegerilor. Altfel spus, din toată această poveste, au de câştigat chiar cei consideraţi vinovaţi de tabăra lui Frâncu. Toader ne-a mărturisit că nu i se pare corect nici acest lucru, dar acestea sunt procedurile. El a mai precizat că nu este adevărată informaţia cum că, la conferinţa de la finele lunii, PNL Râmnicu Vâlcea nu va avea reprezentare. „Vor vota cei care fac parte din Delegaţia Permanentă”, a conchis Toader.

Bogdana Gras: Eu nu cotest că Pistol a câştigat alegerile

Liberalii situaţi de cealaltă parte a baricadei susţin că, în statutul PNL, se arată foarte clar nu pot avea loc alegeri la judeţ câtă vreme municipiul nu şi-a desemnat delegaţii. De asemenea, ei cred că ceea ce urmăreşte de fapt Emilian Frâncu este să amâne alegerile, de teamă că va pierde în faţa lui Cristian Buican. Nu în ultimul rând, ei susţin că şedinţa BPT de sâmbătă nu a fost statutară, dat fiind faptul că nu toţi dintre cei care au participat la luarea deciziei ar fi fost validaţi ca membri BPT de către Delegaţia Permanentă. În linii mari, Bogdan Gras, semnatara contestaţiei, este de acord cu Adrian Toader şi spune că, din punctul său de vedere, este clar că Bogdan Pistol a câştigat detaşat şi cât se poate de corect alegerile municipale. „Eu nu am contestat calitatea de nou preşedinte a lui Bogdan Pistol şi sunt convinsă că el va rămâne preşedinte. Este clar că el a câştigat şi nu am nicio suspiciune în ceea ce îl priveşte. Pe mine m-a deranjat modul de desfăşurare a alegerilor, iar problema este la delegaţi. Acolo a fost un adevărat haos. Nu am înţeles de ce s-au pus urnele deasupra tribunelor, când puteau fi puse, foarte uşor, jos, astfel încât să vedem cu toţii ce se întâmplă cu ele. N-au fost nici măcar sigilate… Sigur că, pentru asta, nu e de vină Bogdan Pistol, ci organizatorii, Ion Nicolae, preşedintele organizaţiei municipale şi biroul. Fac şi eu parte din acest birou, dar nimeni nu mi-a dat vreo sarcină legată de organizare, pentru că aş fi îndeplinit-o ca la carte. De altfel, de când conduc organizaţia femeilor liberale din Râmnicu Vâlcea, Ion Nicolae nu m-a consultat deloc în niciun fel de acţiune. A făcut doar ce a vrut el, ceea ce nu mi s-a părut deloc normal. Din punctul meu de vedere, Ion Nicolae a făcut mult rău acestui partid. Din cauza lui, intelectualii, valorile din partid au făcut un pas înapoi sau au plecat de la noi. Sincer, nu înţeleg de ce, acum, a fost acceptat în noua echipă de la municipiu. M-a mai deranjat un lucru. M-au sunat câţiva prieteni să-mi spună că le pare rău că nu au putut să ajungă la conferinţa municipală. Totuşi, am văzut că, pe listă, figurau că ar fi votat. Îi voi chema, aşadar, să depună mărturie la COA. Ca o concluzie, dacă vreţi, eu cred că la delegaţii pentru conferinţa judeţeană s-au băgat voturi în plus. Ştiu că nu e bine să spun asta, dar cred cu adevărat în principiile liberale şi îmi place corectitudinea. Ce pretenţii să mai  avem de la PD-L sau PSD când noi facem astfel de prostii?”, a explicat Bogdana Gras.

Şedinţa BPT a fost nestatutară

Bogdan Pistol nu a dorit să facă prea multe comentarii în legătură cu decizia de sâmbătă a BPT.
Din punctul său de vedere, alegerile de la municipiu au fost poate „cele mai corecte din istoria acestei organizaţii”, iar ideea că cineva ar fi furat voturi este o invenţie. „Am rămas consternat aflând ce decizie s-a luat sâmbătă. Sigur că hotărârea respectivă nu are nicio valoare, pentru că şedinţa a fost nestatutară. Se cunoaşte acest lucru, deci nu cred că are rost să-l mai comentez. Pe mine m-a surprins într-un mod neplăcut atitudinea domnului Frâncu, un om cu care am colaborat şi căruia i-am fost prieten timp de 7 ani. Nu mă aşteptam să ia o decizie împotriva principiilor liberale. Am crezut că Emilian Frâncu poate avea bruma de corectitudine de a respecta o decizie luată prin vot de colegii săi. Gestul său este incalificabil şi demonstrează că este speriat. Oricare dintre noi câştigă sau pierde anumite bătălii politice. Important este ca, de fiecare dată, să privim aceste momente cu demnitate şi decenţă, să credem că, în afară de interesul nostru personal, există ceva mai presus. Emilian Frâncu a arătat că e în stare de orice pentru a amâna alegerile judeţene, pentru că, de fapt, asta urmăreşte. Al doilea lucru pe care îl urmăreşte este acela ca organizaţiei municipale să nu i se permită să-şi desemneze delegaţi la conferinţa judeţeană. Ori, aşa ceva e imposibil. Cât priveşte nemulţumirile unor colegi, legate de modul de organizare a alegerilor, vreau să vă spun că nu mă simt deloc vinovat. Nu eu m-am ocupat de problema asta. Urnele au fost puse deasupra tribunelor pentru că aşa a dorit domnul Frâncu. Asta a hotărât în Birou, împreună cu domnul Nicolae. De la Sala Sporturilor ştiu că li s-a spus că nu avem voie să le punem pe parchet, pentru a nu-l deteriora. De fapt, ca să spunem lucrurilor pe nume, tot ce s-a organizat acolo e opera domnului Frâncu, în principal, şi a domnului Nicolae, secundar. Eu n-am avut nicio treabă. Eram opoziţia în partid, nu hotăram eu. Au făcut cum au vrut ei. L-au pus preşedinte în comisia de numărare a voturilor pe Constantin Monceanu. Deci, tot un om de-al domnilor Frâncu şi Cotescu. Eu eram unul din cinci candidaţi. Ce mi se poate reproşa? Nimic! Puteau să ceară renumărarea voturilor. Dacă Bogdana se simte nedreptăţită, iar eu o înţeleg, putea să ceară renumărarea voturilor. Şi se renumărau… Încă ceva – gândiţi-vă la un lucru: la scorul de 80 la sută pentru mine şi 20 la sută pentru competitor, puteam să am 32 de delegaţi din 32, nu 28. Asta a fost o înţelegere între mine, Frâncu şi Buican, să lăsăm delegaţi şi pentru Frâncu, pentru că 20 la sută dintre cei care au votat la municipiu l-ar dori pe el preşedinte la judeţ. De aceea, am zis că normal e să fie exprimate şi voturile lor la conferinţa judeţeană. Asta s-a întâmplat tocmai pentru că am vrut să fiu cât se poate de corect. În schimb, domnul Frâncu nu a vrut să fie corect”, a menţionat Bogdan Pistol.
Potrivit informaţiilor noastre, situaţia de la Vâlcea va fi discutată zilele acestea în forurile de conducere ale PNL. Dacă până acum liderii centrali ai partidului s-au ferit să intervină, de această dată lucrurile stau diferit. Emilian Frâncu a călcat de prea multe ori pe bec, iar gafa de sâmbătă este una peste care nu se va mai putea trece prea uşor.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button