Editorial Politic

Europarlamentarele – un şeptică pe beţe de chibrituri

Campania pentru europarlamentare a început de aproape două săptămâni, însă organizaţiile vâlcene ale principalelor forţe politice se comportă de parcă ar traversa o perioadă normală, fără miză. Cu câteva excepţii, PSD, PD-L şi PNL nu se agită foarte mult să promoveze la Vâlcea listele cu candidaţi; au fost lipite câteva afişe, au fost agăţate bannere iar dezbaterile TV seamănă mai mult cu nişte dialoguri despre nimic. Lipseşte miza locală iar asta se vede la fiecare pas. Politicienii vâlceni mimează lupta, ca într-un joc de şeptică pe beţe de chibrituri. Atâta timp cât niciun vâlcean nu are şanse reale să ajungă în Parlamentul European, alegerile din 7 iunie sunt privite cu detaşare. Doar preşedinţii de filiale au un interes în toată această poveste: cu cât rezultatele vor fi mai bune, cu atât şansele lor de a da bine în faţa conducerilor centrale, sporesc.

Ştim cu toţii câtă înverşunare s-a investit la localele şi parlamentarele de anul trecut. Explicaţia este simplă: sute sau chiar mii de oameni aveau interesul să muncească. Unii au ajuns primari, viceprimari şi consilieri locali, alţii au devenit senatori şi deputaţi. Alte sute de inşi au ajuns sau vor ajunge directori de instituţii, o grămadă de lipitori de afişe şi-au găsit sau îşi vor găsi în viitorul apropiat locuri de muncă bănoase în aceste structuri. Interesul local face diferenţa între alegerile din 7 iunie şi cele de anul trecut, fie că s-au numit locale sau parlamentare. Activiştii sau simplii profitori care roiesc în jurul filialelor, ştiau că se vor alege cu ceva. Acum, mulţi dintre ei doar mimează munca politică. Bruxelles-ul este departe, la fel şi eventualele beneficii.

La lipsa de entuziasm din sânul organizaţiilor judeţene a contribuit semnificativ şi poziţia pe liste a candidaţilor vâlceni. Din păcate, lucrurile stau altfel: absenţa unor candidaţi eligibili demonstrează, într-o anumită măsură, influenţa redusă pe care liderii locali o au la centru. Dacă Emilian Frâncu se lăuda zilele trecute că doar lipsa banilor l-a făcut să refuze oferta centrului ca PNL Vâlcea să aibă un candidat pe o poziţie eligibilă, nu acelaşi lucru se poate spune despre PSD şi PD-L. Dacă de la democrat-liberali nu aveam mari pretenţii, dat fiind faptul că organizaţia nu se numără printre cele mai eficiente din ţară, nu acelaşi lucru putem spune despre social-democraţii lui Ion Cîlea. Este ruşinos pentru o organizaţie care a câştigat alegerile în judeţ şi care a dat preşedintele CJ, să nu aibă un om în primele 15 locuri de pe listă. Ne amintim cu toţii câte felicitări a primit Ion Cîlea după câştigarea preşedinţiei CJ în iunie, iar mai apoi, a patru mandate de parlamentari. Cele mai fervente – din partea preşedintelui PSD, Mircea Geoană. Acesta a ţinut chiar să-l enumere pe Cîlea printre cei mai eficienţi şefi de filiale din ţară, ridicând în slăvi modestia şi puterea sa de muncă. Atunci când s-a pus problema alcătuirii listei pentru PE, Geoană a uitat însă că are la Vâlcea un preşedinte activ, care s-a străduit să ridice scorul PSD la nivel naţional. Organizaţia vâlceană a fost tratată cu spatele, fiind preferaţi reprezentanţi ai altor judeţe.

În aceste condiţii, nu mai trebuie să mire pe nimeni că lideri politici vâlceni marcanţi nu prea au habar de numele candidaţilor eligibile. Întrebaţi dacă sunt la curent cu activitatea unora dintre cei situaţi în primele 10 locuri, politicienii vâlceni au ridicat din umeri. Atitudine care nu face cinste clasei politice vâlcene, dar nici liderilor de la centru, care s-au grăbit să alcătuiască listele, bazându-se pe criterii nevandabile. Această lipsă de interes se va vedea însă la vot, când românii vor prefera să iasă la un grătar decât să-şi exprime preferinţele electorale. Şi până la urmă, ce-ar avea de pierdut dacă nu şi-ar exercita acest drept civic? În ultimii doi ani am văzut cu toţii cât de „activi” au fost majoritatea europarlamentarilor români. Şi-au încasat cu entuziasm miile de euro, şi-au constituit conturi bancare de invidiat şi au dispărut în ceaţă. Ce ne-ar putea face să credem că nu se va întâmpla la fel şi de acum încolo?
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button