Diverse

Zi nefastă pentru Oltchim

RATARE / Oltchim a pierdut duminică, 8 februarie, în deplasare, primul meci din Grupa Principală II a Ligii Campionilor, vâlcencele fiind învinse de campioana Muntenegrului, Buducnost Podgorica

Plecată cu încredere maximă la Podgorica, echipa vâlceană a capotat la limită, la capătul unui meci pe care, la un moment dat, a părut că îl controlează. Nu a fost însă deloc aşa, formaţia gazdă având o revenire uluitoare în final. Elevele lui Ivica Rimanic au păţit la fel ca la Togliatti, în prima fază a grupelor Ligii Campionilor, acolo unde, de asemenea, după ce s-au aflat minute bune în avantaj, n-au ştiut să conserve rezultatul, iar Lada s-a impus la limită (34-33). S-a întâmplat la fel şi acum, numai că acest eşec s-a r putea să cântărească mult mai greu decât cel de la Togliatti.

Vâlcencele au terminat prima repriză în avantaj

Muntenegrencele şi-au arătat colţii încă din start, atunci când s-au desprins la două goluri pe tabela de marcaj (4-2 în minutul 8), diferenţa crescând ulterior chiar la 8-5 (în minutul 13). Aşa cum era de aşteptat, Katarina Bulatovic a fost principalul pericol pentru poarta apărată de Luminiţa Dinu, rămasă fără replică la şuturile senzaţionale ale handbalistei de la Buducnost, care şi-a trecut în cont nu mai puţin decât şase dintre cele opt goluri ale echipei sale marcate până atunci. Fetele de la Oltchim au strâns rândurile rapid şi s-au apropiat la 10-9 în minutul 19. În minutul 21, la scorul de 11-9 pentru Buducnost, croatul Ivica Rimanic a scos-o dintre buturi pe Luminiţa Dinu, iar în poartă şi-a făcut apariţia Mihaela Smedescu, aflată practic la debutul în Liga Campionilor. Tânăra jucătoare nu a părut deloc complexată de faptul că se afla la primul meci la un asemenea nivel, ci dimpotrivă. A închis poarta în următoarele şapte minute, iar Oltchim a trecut la conducerea partidei: 13-11 în minutul 28. În finalul primei reprize, gazdele aveau să spargă din nou gheaţa şi să înscrie pentru 13-12, scor consemnat la pauză.

Eficacitatea a lăsat de dorit după pauză

Repriza secundă a început din nou nefast pentru vâlcence, Ramona Maier ratând o aruncare de la 7 metri, iar în loc de 12-14 s-a făcut 13-13, Buducnost egalând situaţia la capătul unui contraatac. În continuare, s-a mers din nou cap la cap. La 16-15 pentru Buducnost (în minutul 37) a revenit între buturi Luminiţa Dinu, iar Oltchim a întors iarăşi rezultatul (18-16 în minutul 44), după ce a traversat alte şapte minute fără gol primit. Din păcate, după 20-18 în minutul 48, vâlcencele şi-au cam pierdut busola. Impulsionate de cei peste 5000 de suporteri prezenţi în tribună, elevele lui Gyula Zsiga au înscris de trei ori consecutiv şi au trecut din nou la conducerea partidei: 21-20 (minutul 51). La 21-21, Luminiţa Dinu a apărat o apărare de la 7 metri executată de Katarina Bulatovic, însă colegele sale nu au găsit drumul spre gol, chiar dacă echipa gazdă a jucat două minute în inferioritate numerică. Au înscris tot muntenegrencele, de două ori, iar scorul a devenit 23-21, în minutul 57. Ulterior, la 23-22 pentru Buducnost, în încercarea de a rezolva cât mai repede fazele ofensive, vâlcencele s-au precipitat şi au gafat ca în curtea şcolii: Adina Fiera a forţat în atac, iar Valentina Ardean a scăpat mingea din mână în ultimele secunde de joc.
Astfel s-a scris istoria unui meci pe care Oltchim a dat impresia că-l are în mână, dar pe care până la urmă l-a pierdut, pentru că echipa din Podgorica a ştiut să gestioneze mai bine finalul acestei confruntări extrem de încrâncenate.

Smedescu a debutat în Liga Campionilor

Meciul de la Podgorica a fost primul pe care Mihaela Smedescu l-a disputat în Liga Campionilor. Tânărul portar a debutat astfel oficial în cea mai puternică întrecere inter-cluburi de pe continent. Smedescu a fost adusă la Oltchim în urmă cu patru ani, la pachet, de la „U” Remin Deva, împreună cu alte două tinere handbaliste: Clara Vădineanu şi Mihaela Ivan, iar până acum a evoluat sub formă de împrumut la HC Zalău, de unde a fost chemată de urgenţă în această iarnă după ce Tereza Pâslaru a fost diagnosticată cu hepatită, boală care o va ţine obligatoriu pe tuşă o perioadă îndelungată (aproximativ 6 luni). Antrenorul Ivica Rimanic a explicat motivul pentru care la Podgorica a făcut deplasarea Mihaela Smedescu şi nu Talida Tolnai: „Tolnai a rămas acasă deoarece în ultimele meciuri nu a avut evoluţii care să dea încredere echipei”. 

Anastasiya Pidpalova, primul gol pentru Oltchim

Aruncată în luptă în repriza secundă, handbalista Anastasiya Pidpalova, transferată recent la Oltchim nu a arătat ce poate cu adevărat, calităţile cu care i-a convins pe oficialii clubului vâlcean s-o legitimeze nefiind încă dezvăluite. „Nu putem să o judecăm. Are nevoie de timp pentru a se adapta”, a admis preşedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilscu, după meciul de la Podgorica. Pidpalova a marcat totuşi un gol şi a scos o eliminare (singura pe care Buducnost a suferit-o). Cealaltă jucătoare ucraineană adusă la Vâlcea, Regina Shymkute, nu a fost inclusă nici măcar pe foaia de joc la Podgorica, tehnicianul Ivica Rimanic considerând că aceasta nu este suficient de bine integrată în angrenajul de joc pe care l-a pus la punct la Oltchim. „Nu avea rost să joace, atâta timp cât a făcut un singur antrenament cu echipa”, a completat Gavrilescu. Altfel, Rimanic apreciază însă valoarea celor două handbaliste transferate recent: „Shymkute şi Pidpalova sunt două jucătoare de care aveam nevoie”.

Ghinion la 7 metri!

Pe durata partidei de la Podgorica, vâlcencele au irosit cu nonşalanţă nu mai puţin decât trei aruncări de la 7 metri (din totalul celor cinci acordate de arbitrii ucraineni Vakula şi Liudovyk), care până la urmă aveau să se dovedească decisive pentru rezultatul final. Pe rând, şuturile expediate de Narcisa Lecuşanu, Ramona Maier şi Valentina Ardean au fost parate de portarul croat Sanela Knezovic, transferată chiar în această iarnă la campioana Muntenegrului. Sigurele reuşite de la 7 metri au aparţinut totuşi Narcisei Lecuşanu. De partea cealaltă, Katarina Bulatovic a transformat două dintre cele trei aruncări de la 7 metri de care Buducnost a beneficiat, una fiind respinsă miraculos de Luminiţa Dinu.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button