Politica

Zeci de mii de kilograme de carne de porc infestată cu dioxină au ajuns în magazinele vâlcene

Scandalul cărnii de porc infestate cu dioxină, provenind din Irlanda, a lovit şi judeţul Vâlcea. Potrivit prefectului Radu Renga, în perioada 24 septembrie – 22 noiembrie, nu mai puţin de 35.165 kilograme de carne infestată, sub formă de piept de porc fără os, au ajuns în fabricile de procesare din judeţ, iar mai apoi în magazinele şi pe mesele vâlcenilor. Toată cantitatea a fost procesată de un singur agent economic, rezultând produsele „costiţă afumată” şi „Kaizer”. La această dată, doar 3.219 kilograme sunt încă în termen de comercializare, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare controlând încă de miercuri toate unităţile în care s-au desfăcut produsele, în vedere retragerii acestora de pe piaţă. Imediat după finalizarea acţiunii de control, DSVSA Vâlcea va înainta Prefecturii un raport, în baza căruia vor fi luate măsurile legale. Retragerea cărnii infestate de pe piaţa vâlceană s-a făcut în urma notificării primite de la Comisia Europeană.

Procesatorul vâlcean nu s-a limitat la a distribui carnea doar pe piaţa vâlceană, ci s-a extins şi în alte opt judeţe. Ciudat este faptul că întreaga cantitate de carne era certificată corespunzător la intrarea în ţară. Până la această oră, nu se ştie dacă procesatorul vâlcean a solicitat, înainte de a fabrica produsele, testarea cărnii de porc în laborator. Mai trebuie menţionat faptul că produsele procesate s-au vândut în toate marile magazine vâlcene.
Într-un document emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor se mentionează că dioxinele reprezintă un grup de compuşi chimici care au anumite caracteristici comune chimice şi biologice. Există câteva sute de astfel de compuşi care fac parte din trei clase de substanţe înrudite. Dioxinele se formează în urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deşeurilor sau a combustibililor, acestea apărând dintr-o multitudine de surse naturale, cum ar fi arderea pădurilor şi ierburilor, erupţiile vulcanice, ce contribuie la creşterea nivelului de dioxine în mediul ambiant. Studiile de specialitate au demonstrat că expunerea la cantităţi suficient de mari de dioxină, poate provoca un număr de reacţii adverse privind sănătatea, în funcţie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada şi frecvenţa expunerii. Cea mai întâlnită problemă legată de sănătate este acneea severă, care se manifestă prin leziuni care apar în special la nivelul feţei şi părţii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxină sunt iritaţii ale pielii, creşterea excesivă a părului pe corp, depigmenarea şi deteriorarea lobului mijlociu al ficatului. Însă riscul cel mai mare este acela al cancerului la adulţi. În urma studiilor efectuate pe animale, privind expunerea la niveluri scăzute de dioxine pe o perioadă îndelungată de timp, s-a concluzionat că pot declanşa efecte negative în ceea ce priveşte dezvoltarea şi reproducerea.
În urma analizelor de risc efectuate la nivelul Comunităţii Europene, Comisia Europeană a adoptat în decembrie 2006 Regulamentul CE nr. 1881/2006 prin care sunt stabilite nivelurile maxime admise de anumiţi contaminanţi în anumite produse alimentare, inclusiv nivelurile de dioxine şi dioxine similare PCB.  
Comisia Europeană menţionează faptul că nivelul maxim admis, de 1 pg/g grăsime de porc, stabilit prin regulamentul european pentru nivelul maxim admis de dioxine şi 1,5 pg/g grăsime de porc stabilit pentru suma dioxinelor şi PCB-urilor similare dioxinelor este de de 100 de ori mai mic decât rezultatele analizelor, dar posibilele reacţii adverse asupra sănătăţii publice au fost evaluate luând în considerare expunerea pe termen lung la aceşti contaminanţi. O expunere pe termen scurt nu prezintă reacţii adverse pentru sănătatea publică. Cu toate acestea, comisia recomandă îndepărtarea din lanţul alimentar a produselor având un grad de contaminare mare în vederea limitării expunerii populaţiei la ingerarea de contaminanţi.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button