Administratie

Tudor Şindilaru semnalează că poluatorii apelor sunt şi consumatori

Reprezentanţii Direcţiei Apelor Olt au organizat marţi o şedinţă de consultare publică legată de „Programul de măsuri privind reducerea presiunilor cauzate de aglomerările umane din cadrul bazinului hidrografic Olt”. Potrivit declaraţiilor directorului executiv Tudor Şindilaru, în cazul aglomerărilor umane, oamenii sunt în acelaşi timp poluatori, dar şi consumatori ai apelor pe care le poluează. Şeful DA Olt a mai evidenţiat în cadrul întâlnirii şi faptul că principala problemă cu care se confruntă instituţia sa o reprezintă lipsa implicării administraţiilor locale în proiectele care au drept scop îmbunătăţirea calităţii apelor.

„Judeţul Vâlcea nu este singurul din ţară unde administraţiile locale nu se consultă, ci mai grav, chiar simulează aceste consultaţii. Astfel de practici pot conduce la urmări grave, precum sistarea apei unei întregi localităţi, datorită faptului că nu sunt atinse normele de calitate ecologică şi chimică ale apei, sau utilizarea acesteia în continuare de către oameni cu riscul de a se îmbolnăvi”, a adăugat Tudor Şindilaru. De aceea, pe viitor, Administraţia Naţională Apele Române, prin direcţiile subordonate, îşi propune să ia în calcul toate eventualele surse de poluare introduse de activitãþile umane (industrie, agricultura, aglomerãri umane şi alterãri hidromorfologice), iar mãsurile vor viza, evident, reducerea presiunii chimice şi a alterării hidromorfologice şi verificarea calităţii apei pe zone cât mai extinse. Presiunile generate de aglomerările umane sunt de două feluri: sursele de poluare punctiforme (evacuări de ape uzate epurate sau neepurate de la staţiile de epurare orăşeneşti) şi sursele de poluare difuze (aglomerări umane fără sistem centralizat de colectare a apelor uzate şi staţii de epurare, stocarea şi împrăştierea improprie a deşeurilor, gunoiului menajer şi a diverselor substanţe chimice). În opinia lui Tudor Şindilaru, informarea şi consultarea factorilor interesaţi reprezintă o etapă importantă şi necesară pentru realizarea unui bun plan de management.
La nivelul judeţului nostru, compania APAVIL are în curs de desfăşurare la acest moment proiecte de reabilitare şi introducere a canalizării în comunele Dăeşti şi Vlădeşti. Deşi se încearcă păstrarea sub control a parametrilor de calitate, în foarte multe zone pe cursurile de apă se înregistrează depăşiri ale concentraţiilor de fosfor şi azot, iar la Călimăneşti – de cloruri. Acestea sunt unele din problemele pe care reprezentanţii APAVIL speră să le rezolve odată cu finalizarea proiectelor de reabilitare. În cadrul şedinţei au mai avut loc şi discuţii legate de negativitatea legăturii dintre lumea politică şi administraţiile locale, operatorii acestora fiind nevoiţi să se conformeze întotdeauna la schimbările de la nivel politic.  (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button