Alte sporturi

Augustin Dumitrescu, un veteran al sportului judeţean

De-a lungul timpului, Augustin Dumitrescu, antrenor de fitness şi culturism la Clubul Sportiv Oltchim Rm. Vâlcea a obţinut rezultate admirabile la numeroase competiţii. În interviul ce urmează, printre alte lucruri, actualul antrenor, fost sportiv de performanţă, ne va prezenta şi câteva dintre rezultatele de pe parcursul carieri sale şi va demonstra faptul că a dat dovadă de profesionalism atât ca sportiv cât şi ca antrenor.

• La ce vârstă aţi început să practicaţi culturismul?
La o vârstă cam înaintată, aveam 25 de ani când m-am înscris la Asociaţia Sportivă „Oltul” Rm. Vâlcea, cum se numea pe vremea aceea, avându-l ca antrenor pe Augustin Munteanu.

• Când aţi participat la prima competiţie oficială?
După doi ani de când am început să practic culturismul, am participat la „Trofeul Cibin”, unde am reuşit să îl înving pe vicecampionul de la momentul respectiv şi am obţinut locul II. De acest rezultat a depins şi soarta Asociaţiei Sportive „Oltul”, pentru că funcţiona de şapte ani şi nu avea rezultate, astfel ajungând să fie pusă problema desfiinţării sale.

• Care este cel mai mare premiu pe care l-aţi câştigat?
Anul trecut în luna noiembrie, aveam vârsta de 50 de ani, când am participat la „Cupa Libertăţii” – Memorialul Vasile Balmuş (sistem open), competiţie cu participare internaţională unde am obţinut locul III.

• Ce alte sporturi aţi mai practicat?
Până la vârsta de 25 de ani mi-am încercat aptitudinile la box, fotbal, karate şi kaiac-canoe, dar nu de performanţă. Înainte să încep practicarea culturismului eram un tip slab, aveam în jur de 56 kg şi eram puţin complexat de acest lucru, însă tot din acest motiv m-am ambiţionat şi am vrut să mă dezvolt armonios.

• De ce aţi ales culturismul?
Din cauză că m-a schimbat radical, atât din punct de vedere psihic cât şi fizic. În scurt timp nu am mai fost slab şi am început să devin mult mai stăpân pe mine.

• Prin ce consideraţi că se deosebeşte culturismul de alte sporturi?
Este cea mai complexă mişcare şi toată lumea are nevoie de ea. Dar în primul rând, culturismul se deosebeşte de celelalte sporturi prin constituţia fizică pe care i-o oferă practicantului, fiind unicul sport care scoate în evidenţă corpul.

• De când sunteţi la CS Oltchim, ce alte rezultate aţi mai obţinut?
Din luna octombrie a anului 1993, am venit la Oltchim şi de atunci am mai câştigat două titluri de vicecampion la Campionatele Naţionale şi două medalii de bronz, iar la multe alte competiţii am fost premiat cu aur, argint sau bronz.

• Ca antrenor de culturism şi fitness la Oltchim, care sunt cei mai buni sportivi pe care ia-ţi pregătit?
Cel mai bun produs al meu, de când sunt antrenor este soţia mea, care după nouă luni de când a început să practice acest sport a reuşit să se califice la finala Campionatului Naţional, unde a obţinut locul 6. A fost dublă vicecampioană la culturism şi body fitness, iar la diferite competiţii înscrise în calendarul competiţional a fost premiată cu aur, argint sau bronz. În afară de soţia mea, i-am mai pregătit pe Nicolae Vâlcea, Silviu Jianu, Alexandru Pătru, Eduard Florică, Doru Tănase şi Cătălin Florescu (triplu vicecampion) care au fost finalişti la Campionatele Naţionale de juniori şi au câştigat numeroase medalii la diferite competiţii.

• Cu ce v-aţi ocupat în ultima vreme?
Am pregătit sportivi de la alte discipline, oameni care nu au legătură cu sportul de performanţă dar care pur şi simplu doresc să facă mişcare şi în ultimul timp am realizat recuperări cu sportivi din interiorul sau exteriorul clubului, sau persoane care au avut probleme de stern înfundat, afecţiuni ale coloanei vertebrale pe zona cervicală – cifoză, scolioză dublă, scolioză pe zona toracală, fracturi, entorse, disjuncţii la umeri şi persoane care au făcut operaţie la ligamente sau menisc.

• Care consideraţi că este principalul motiv pentru care oamenii ar trebui să practice culturismul?
Toată populaţia României este afectată de cei trei „S”: sedentarism, stres şi supraalimentaţie, iar cel mai bun medicament împotriva acestor lucruri îl reprezintă exerciţiile de culturism şi fitness, care înseamnă sănătate pentru toate vârstele. Acest sport are efecte benefice asupra sistemului nervos, astfel ajută la eliminarea stresului, ajută circulaţia sângelui şi exclude posibilitatea problemelor la inimă. Acestea sunt doar unele din motivele pentru care toată lumea ar trebui să facă mişcare. Eu am încercat pe cât posibil să fac oamenii să înteleagă faptul că sportul este absolut necesar şi în acest sens aş vrea să le mulţumesc domnului director general Constantin Roibu, domnului Ioan Gavrilescu şi domnului Mihai Diculoiu, pentru că m-au înţeles şi întotdeauna m-au ajutat să promovez această disciplină sportivă.
Ovidiu DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button