Liga IV

„Chimiştii” i-au asfixiat pe „ortaci”

Minerul Berbeşti – FC Oltchim 0-1 (0-0)

FC Oltchim şi Minerul Berbeşti au debutat oficial în noul sezon. Cele două grupări vâlcene s-au întâlnit miercuri, 30 iulie, la Berbeşti, într-un meci contând pentru turul I al Cupei României, ediţia 2008-2009. Făcând parte dintr-un eşalon inferior, gruparea lui Vasile Ilinca avea ambiţia de a merge mai departe, lucru care echivala cu eliminarea unei echipe de Liga a III-a şi implicit sporirea şanselor de a mai avea încă un test cu o echipă din cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării, acolo unde-şi doreşte să ajungă la capătul acestui sezon. N-a fost departe de a-şi realiza acest prim obiectiv.

A ţinut piept unei echipe a Oltchim-ului destul de obosită, diferenţa făcând-o doar o fază fixă. În rest, meciul a fost echilibrat, de un nivel mai slab decât ne-am fi aşteptat, însă prestaţia celor două formaţii poate fi oarecum scuzabilă. Asta dacă ţinem cont de faptul că a fost primul meci după o perioadă destul de lungă de pauză şi mai ales după câteva zile de intensă pregătire, cum a fost cazul celor de la Oltchim care ieşiseră din cantonament cu câteva ore înaintea partidei de la Berbeşti.
În aceste condiţii, diferenţa o putea face doar o fază fixă. Ştiau ambele echipe acest lucru, Minerul Berbeşti chiar a exersat la antrenamente acest tip de faze, numai că o clipă de neatenţie în defensiva „ortacilor” a fost de-ajuns pentru Oltchim. Până la faza golului, „chimiştii” mai avuseseră câteva încercări de a perfora poarta adversă. Au atacat ceva mai mult decât gazdele în prima repriză, însă fără nici un efect pe tabela de scor. Creangă, Smedescu sau Marinescu s-au aflat de câteva ori în situaţii bune de a marca, dar au tratat fazele cu lejeritate, astfel că deznodământul a fost amânat pentru partea secundă. Spre finalul primelor 45 de minute au trecut şi gazdele pe lângă gol, Nica ratând de puţin vinclul. Gîrlă a fost şi el aproape de a-şi aduce echipa în avantaj, însă s-a grăbit să şuteze şi a făcut-o slab. A fost şi o fază controversată în prima repriză când oaspeţii au cerut penalti la intervenţia unui „miner” asupra juniorului Vasile, dar centralul a lăsat faza să continue. Până la urmă nici nu a mai contat decizia lui Mosor, asta pentru că Oltchim-ul a reuşit să se impună într-un final.

Creangă a decis meciul

Gazdele au început mai decis partea secundă. O centrare bună s-ar fi putut încheia cu gol pentru Minerul dacă Meilă nu ar fi intervenit neinspirat la o minge numai bună pentru Voicu. Imediat Meilă a fost aproape de a se revanşa faţă de coechipieri după ce a recuperat o minge din picioarele lui Creangă. A scăpat singur cu portarul, însă nu l-a putut păcăli pe experimentatul „Ţeţe” Vlădoi care s-a transformat în omul meciului după intervenţia avută în această fază. A fost printre ultimele şanse ale gazdelor de a perfora poarta adversă. Nici Oltchim-ul nu putem spune că a excelat în faze de poartă, însă a fost suficient un moment de inspiraţie al lui Creangă. În minutul 70 a marcat din lovitură liberă singurul gol al partidei care a adus calificarea formaţiei râmnicene. Până la final tot oaspeţii au fost mai periculoşi, însă nu s-a mai schimbat nimic pe tabela de marcaj.

Gaiţă a fost demis după un meci de Cupă

Prin tribunele stadionului din Berbeşti se zvonea faptul că dacă Oltchim-ul nu se va impune în faţa Minerului, antrenorul Robert Olaru va avea postul în pericol. Nu era deloc exagerată ideea dacă ţinem cont de faptul că tot în urma unui meci de Cupă, deşi fusese artizanul celei mai mari performanţe a clubului, promovarea în Divizia B, Costel Gaiţă a fost demis întrucât a pierdut în Cupa României în faţa unei echipe de Divizia D, AS Rucăr, din judeţul Argeş. Oltchim a reuşit acum să se impună în faţa unei divizionare D, astfel că zvonurile legate de demiterea lui Olaru au încetat pentru moment.

Pe 12 august, o nouă etapă de Cupa României

Următoarea fază a Cupei României – Timişoreana, cea de-a doua, este programată a avea loc cu doar trei zile înaintea începerii campionatului. Marţi, 12 august, începând cu ora 15.30, se vor înfrunta 80 de echipe, reprezentând cele 70 de învingătoare din jocurile din faza I, plus alte 10 echipe din Liga a III-a care nu au participat la faza I. Gruparea lui Robert Olaru îşi va afla adversara pe parcursul acestei săptămâni. Poate fi vorba atât despre o echipă dintr-un eşalon inferior, cât şi despre una de acelaşi nivel, din jurul judeţului nostru.

Caseta tehnică:

A marcat: Creangă (min. 70)
Au evoluat formaţiile:
Minerul Berbeşti: Marinescu – Milosteanu, Vladu, Buliman, Voicu, Roşia, Vlaicu, Gîrlă, Meilă, Nica, Gherghe. A mai jucat Grigoroiu.
FC Oltchim Rm. Vâlcea: Vlădoi – Stoica, Cumpănaşu, Bărbuţ, Creangă, Marinescu, Nuţu, Pană, Smedescu, Oanţă, Vasile. A mai evoluat Grecu.
Au arbitrat: Laurenţiu Mosor – la centru, ajutat la cele două linii de asistenţii Marian Truţă şi Marius Badea. Rezervă: Alin Croitoru. Observator: Emil Râmniceanu.
Laurenţiu SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button