Diverse

3 boli de inimă despre care ar trebui să știi

Bolile de inimă, denumite și afecțiuni cardiovasculare, se referă la o varietate largă de probleme medicale care afectează inima și vasele de sânge. Aceste boli pot fi congenitale, adică prezente de la naștere sau pot apărea mai târziu în viață ca rezultat al unor factori de risc precum ateroscleroza (acumularea de plăci de colesterol și alte substanțe pe pereții arterelor, care poate reduce sau bloca fluxul sangvin) și hipertensiunea arterială (presiunea crescută a sângelui în artere, care poate deteriora vasele de sânge și organele vitale).

Factorii de risc pentru bolile de inimă sunt numeroși și variați, printre care se numără: fumatul, consumul excesiv de alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, stresul, condiții medicale ca diabetul și hipertensiunea arterială, precum și predispoziția genetică. Prezența unuia sau a mai multor factori de risc nu implică neapărat dezvoltarea unei boli de inimă, dar crește probabilitatea apariției acesteia. În rândurile de mai jos ne-am propus să îți prezentăm 3 boli de inimă frecvent întâlnite.

1. Aritmia cardiacă

Despre aritmia cardiacă trebuie să știi că este o afecțiune caracterizată printr-un ritm al inimii neregulat, fie că este vorba de accelerarea sau încetinirea bătăilor, fie de generarea unui ritm complet haotic. Există mai multe tipuri de aritmii: bradicardie (ritm cardiac mai lent decât normal), tahicardie (ritm cardiac mai rapid decât normal), fibrilație atrială (ritm cardiac neregulat și adesea rapid) s.a. Despre tahicardie vei afla mai multe în rândurile de mai jos, fiind o condiție care afectează un număr mare de persoane de diferite vârste.

Simptomele aritmiei sunt variate și pot varia în intensitate de la o persoană la alta. Printre cele mai comune se numără: palpitații ale inimii, amorțeală sau senzație de leșin, episoade de leșin, Dispnee (dificultate de respirație), durere în piept, slăbiciune sau oboseală [1].

Aritmia este cauzată de probleme cu arterele, valvele sau mușchii inimii. De asemenea, poate apărea ca urmare a stresului, consumului de cafeină sau alcool sau poate fi o consecință a altor condiții de sănătate, precum bolile tiroidiene. Tratamentul depinde de tipul și severitatea aritmiei. În unele cazuri, tratamentul nu este necesar, însă în situații mai grave este esențial pentru a preveni complicațiile, cum ar fi insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Așadar, opțiunile de tratament pentru aritmie sunt: medicație pentru a controla ritmul cardiac, schimbări ale stilului de viață precum reducerea stresului, terapii diverse, utilizarea unui stimulator cardiac și, în cazuri severe, chirurgia cardiacă [1].

2. Tahicardia

Tahicardia este o condiție medicală caracterizată prin ritm cardiac anormal de rapid. În mod obișnuit, inima unui adult sănătos bate între 60 și 100 de ori pe minut atunci când este în repaus. În cazul tahicardiei, inima bate mai rapid decât normal, chiar și în stare de repaus, de obicei peste 100 de bătăi pe minut [2].

Așadar, despre ce este și când poate apărea tahicardia trebuie să reții că este o condiție în care inima bate mult prea repede și poate să își facă prezența atât în situații fără gravitate, cum ar fi în timpul exercițiilor fizice sau ca răspuns la stres, cât și în contexte medicale serioase, precum boli de inimă sau dezechilibre electrolitice (niveluri anormale ale mineralelor esențiale în sânge). Identificarea cauzei este crucială pentru alegerea tratamentului adecvat.

Simptomele tahicardiei pot fi subtile sau foarte evidente, în funcție de severitatea afecțiunii și de starea generală de sănătate a individului. Cele mai comune simptome sunt: dispnee, durere în piept, palpitații, amorțeală, senzație de leșin sau chiar un episod de leșin [2]. Tratamentul tahicardiei variază în funcție de cauză, de la modificarea stilului de viață (renunțarea la fumat, gestionarea stresului), prescrierea unor medicamente și până la proceduri medicale precum ablația cu cateter sau defibrilator cardiac implantabil (DCI) [2].

Boala coronariană

Boala coronariană este o afecțiune cardiacă des întâlnită. Aceasta apare atunci când arterele care alimentează inima cu sânge, oxigen și nutrienți (arterele coronare) se îngustează din cauza acumulării de depozite de colesterol (plăci de aterom). Procesul de acumulare se numește ateroscleroză și poate reduce sau chiar bloca fluxul sangvin către inimă, provocând un atac de cord

Simptomele bolii coronariene sunt: durere în piept, respirație dificilă, palpitații, oboseală. Multe persoane, însă, nu prezintă simptome evidente. Printre factorii de risc pentru boala coronariană se numără: vârsta (bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani sunt mai expuși), istoricul familial de boli de inimă (prezența bolii coronariene la un părinte sau frate/soră la o vârstă fragedă), consumul excesiv de grăsimi saturate sau carbohidrați rafinați, lipsa activității fizice, somnul insuficient, fumatul, afecțiuni precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol LDL („rău”) s.a. [3].

Tratamentul pentru boala coronariană variază în funcție de severitatea bolii. Opțiunile de tratament pot fi: medicamente pentru a reduce colesterolul și a controla tensiunea arterială, schimbări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. În unele cazuri se apelează la angioplastie (procedură minim invazivă prin care arterele inimii sunt lărgite) sau bypass coronarian (o intervenție chirurgicală prin care se creează o rută ocolitoare pentru sângele care nu poate trece prin arterele blocate).

Bolile de inimă sunt afecțiuni serioase care necesită atenție și îngrijire medicală adecvată. Acest articol nu înlocuiește consultul de specialitate. Pentru orice simptom supărător, sună pentru o programare la doctor. În plus, menținerea unui stil de viață sănătos și efectuarea de controale medicale regulate ajută la prevenirea bolilor de inimă sau la gestionarea eficientă a acestora dacă deja există un diagnostic stabilit.

Nu ezita să discuți cu medicul tău despre măsurile preventive care ți se potrivesc și despre cele mai bune opțiuni de tratament pentru cazul tău particular. A avea grijă de sănătatea inimii tale este un pas important pentru o viață lungă și sănătoasă.

Referințe:

1. ClevelandClinic.org. Arrhythmia. 2023, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16749-arrhythmia. Accesat în 25 aprilie 2024.

2. ClevelandClinic.org. Tachycardia. 2022, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22108-tachycardia. Accesat în 25 aprilie 2024.

3. ClevelandClinic.org. Coronary Artery Disease. 2023, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16898-coronary-artery-disease. Accesat în 25 aprilie 2024.

Articole Similare

Back to top button