Acasă Opinii Valoarea şi talentul nu ţi le poate lua nimeni

Valoarea şi talentul nu ţi le poate lua nimeni

172
0

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

Credeam că am epuizat în sfârşit subiectul „lista jucătorilor tineri, accidentaţi, care visează la o carieră strălucită în fotbal”. Recent, a apărut însă un nou nume: Ionuţ Tănase – un fotbalist plecat de la Vâlcea la Centrul de Copii şi Juniori Sporting Piteşti din Câmpulung Muscel. Născut în anul 1994, el era considerat, fără doar şi poate, un lider la grupa sa de vârstă. Diagnosticul mediciilor în cazul său este crunt: ruptură de menisc şi ligamentele afectate.
Chiar nu mai are rost să discutăm acum despre suferinţa acestor copii. Pe lângă partea materială, recuperarea durează minim 5-6 luni, ceea ce îi cam scoate oarecum din ritmul normal. Problema este însă cu totul alta. Clubul la care Ionuţ Tănase este legitimat în prezent, Sporting Piteşti (unde unul dintre investitori este chiar binecunoscutul Nicolae Badea de la Dinamo), a venit cu o propunere năucitoare: părinţii să suporte o parte din costul intervenţiei chirurgicale, de parcă jucătorul s-a accidentat la discotecă, nu pe terenul de fotbal! Nu se ştie dacă, până la această oră, părinţii au ajuns la consens cu clubul, dar gestul în sine mi se pare mizerabil. Se pare că acest caz nu a ajuns totuşi, până acum, la urechile domnului Badea, care e un om corect şi apreciază efortul copiilor talentaţi, susceptibili de a ajunge în curtea clubului Dinamo. El pare a fi singurul care poate schimba lucrurile în această privinţă.
Ceea ce mă bucură este că aceşti copii nu cedează, în pofida accidentărilor urâte prin care au trecut, ci dimpotrivă, dovedesc că „valoarea şi talentul nu ţi le poate lua nimeni”. Leo Săraru, de exemplu, şi-a reluat activitatea la clubul Damila Măciuca, Batâr se antrenează cot la cot cu colegii de la grupa de juniori-republicani A de la CSM Rm. Vâlcea, în timp Claudiu Popa şi Bogdan Omeag, de asemenea, urmează să revină cât de curând pe terenul de fotbal. Medicii şi-au făcut datoria, depinde acum numai de ei să redevină ce-au fost: vârfurile generaţiei din care au făcut parte. Reintegrarea este grea, dar aici şi cluburile au un rol important. În fond, aceşti jucători sunt asemenea unori copii care învaţă să meargă prima oară pe picioare şi au nevoie să fie sprijiniţi, mai întâi, de părinţi!

• Dănuţ OMEAG

P.S.: Mă uit şi nu-mi să cred cum un hotel precum este „Oltenia” din Băile Govora, aparţinând unei confederaţii sindicale, stă gol iarna. În alte dăţi, era plin de sportivi de la toate disciplinele sportive. Toţi apreciau condiţiile excelente de cazare, cât şi de recuperare. Astăzi, se aude doar corul cucuvelelor!
Domnilor, zilele acestea a nins atât de frumos în Băile Govora, încât este păcat ca hotelurile să stea goale. Este jenant să fii întâmpinat cu lozinca „Hotel în curăţenie” (!) sau, mai bine – scuzaţi-mi expresia! – „Din lipsă de fonduri, din neglijenţă, comoditate, lipsă de respect pentru voi, am ales o soluţie simplă şi la obiect: „am tras obloanele, până la vară”! Chiar nimeni nu are ac de cojocul acestor indivizi aterizaţi în turism, care din sindicalişti s-au făcut mari manageri?