Opinii

TENIS ŞI ISTORIE

OPINIA SPECTATORULUI

În ciuda faimei de care se bucură în zilele nostre celebrul turneu de tenis de la Rolland Garros, cel de-al doilea din calendarul Marelui Şlam, puţini ştiu de cine îi este dat numele pe care îl poartă. Tenisul l-a făcut celebru pe un mare pilot francez, care şi-a dedicat întreaga viaţă aviaţiei. Roland Garros a fost primul care a reuşit traversarea Mării Mediterane fără escală, în 1913, după parcurgerea a 760 de kilometri, în aproape opt ore de zbor. A ajuns la destinaţie cu doar 5 litri de combustibil rămas în rezervor, dar a devenit erou naţional.
Francezul Roland Garros s-a născut în 1888 şi în 1909 a participat la un mare show aerian la Reims. A simţit că este făcut pentru zbor şi cu banii câştigaţi şi-a cumpărat un avion Demoiselle, cu care a făcut furori în Statele Unite, timp de un an. S-a întors în ţara sa şi a doborât în mai multe rânduri recordul de zbor la mare altitudine.
Evenimentele politice ale începutului de secol l-au propulsat, implacabil, în postura de pilot de luptă şi date fiind condiţiile tehnice din acea vreme, a urmat tragedia. Şi-a pierdut viaţa în timpul unui raid aerian împotriva armatei germane, la 5 octombrie 1918, la frumoasa vârstă de 30 de ani, cu numai trei săptămâni înaintea semnării armistiţiului!
În 1927, celebrii tenismani francezi Jean Borotra, Henri Cochet,Rene Lacoste şi Jacques Brugnon („muşchetarii tenisului”), au învins în deplasare echipa Statelor Unite, în finala Cupei Davis. Regulamentul din acea vreme oferea învingătoarei dreptul de a organiza finala din anul următor şi cum francezii nu dispuneau de un teren corespunzator, clubul parizian Stade Francais a pus la dispoziţie trei hectare de teren Federaţiei Franceze de Tenis, lângă Porte d’Auteuil şi astfel a luat naştere o nouă arenă, modernă. Clubul citat a avut o singură pretenţie, aceea ca noul complex să primească numele fostului aviator, la rândul său, membru marcant al Stade Francais.
În fiecare an, la sfârşitul primăverii, lumea tenisului aduce un omagiu marelui pilot francez.

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button