Politica

Tăriceanu l-a lăudat pe Lovin pentru proiectul de modificare a Ordonanţei de urgenţă 57/2007, un pas important pentru salvarea economiei vâlcene

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat că i-a făcut o mare plăcere că să viziteze Mănăstirea Arnota, „un loc foarte interesant pentru evoluţia istorică a Ţării Româneşti, dar şi cea arhitectonică, pentru că, acolo, au început să se contureze elementele care, ulterior, au definit stilul brâncovenesc”. „Locul în care este înmormântat unul dintre marii voievozi ai Valahiei, Matei Basarab, nu poate decât să îţi accentueze nişte sentimente pe care acest popor le-a preţuit mereu”, a completat liderul ALDE.

 

Cum, în apropierea Sfintei Mănăstiri, există cariera de calcar Bistriţa, Călin Popescu Tăriceanu a avut o discuţie şi cu câţiva reprezentanţi ai Salrom. „Am fost pus la curent cu preocupările pe care le au în ceea ce priveşte continuarea activităţii şi după anul 2020, când se termină durata concesiunii. Ştiu că domnul deputat Dumitru Lovin, care este foarte activ şi apreciat şi în grupul parlamentar de la Camera Deputaţilor, nu doar în judeţul Vâlcea, are o iniţiativă legislativă referitoare la cariera de calcar, care asigură materie primă pentru platforma industrială de la Rm. Vâlcea. Oltchim, CET, Ciech Soda România (fostul USG) depind de exploatarea de la Bistriţa. Aşadar, este în joc economia judeţului, aşa că îl felicit pe domnul Lovin că a avut această iniţiativă. Proiectul se află într-un stadiu avansat. A trecut de comisiile din Senat şi se îndreaptă spre Camera Deputaţilor. Imediat după reluarea activităţii parlamentare, la 1 septembrie, va putea să ajungă la votul final şi am convingerea că vom avea sprijinul necesar pentru ca această iniţiativă să fie adoptată, în aşa fel încât să asigurăm un viitor economic bun în judeţul Vâlcea”, a detaliat preşedintele Senatului.

Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice – în forma propusă de deputatul ALDE Dumitru Lovin – aduce ca principală noutate posibilitatea relocării unor arii protejate dacă, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate prin H.G. licenţe de concesiune a activităţii miniere de exploatare. Reprezentantul ALDE a mai propus ca, între noile limite ale ariilor protejate şi exploatările miniere, să se păstreze zone tampon de 50 de metri. Modificarea suprafeţelor se va putea face la cererea titularilor de licenţe şi vor fi avizate doar dacă, pe cheltuiala acestora din urmă, „se va institui regim de arie naturală protejată pe o suprafaţă adiacentă ariei naturale protejate”. Suprafaţa minimă adusă în compensare va fi echivalentă cu cea scoasă, plus 50 % şi, evident, trebuie să îndeplinească nişte condiţii pentru a fi inclusă în aria protejată. Dumitru Lovin mai vine cu condiţia ca, la expirarea perioadei de concesiune, terenurile să fie supuse unui proces de reconstrucţie ecologică şi să fie incluse în aria naturală protejată. Dar, până la forma finală, este posibil să mai apară completări, cum ar fi spre exemplu stabilirea unei redevenţe din profitul generat de activităţile de exploatare, care să intre în bugetele localităţilor de pe raza cărora sunt valorificate resursele naturale.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button