Alte sporturi

ŞTIAŢI CĂ?

* Un cuvânt folosit des în automobilism şi ciclism este PANĂ. Având sensul „oprire accidentală a unui vehicul”, termenul este o preluare a cuvântului francez „panne”. De ce? Pentru că pe vremuri, marinarii francezi înţelegeau prin acest termen totalitatea pânzelor (velelor) unei corăbii. Pentru ei, „en panne” era dispunerea pânzelor în scopul opririi corăbiei!

* Jocul sportiv practicat pe gheaţă şi originar din Scoţia, CURLING („curl”= a se rostogoli, în engleză) se desfăşoară pe o pistă de 40 metri lungime şi 4 metri lăţime. Cibleul este piatra prevăzută cu un mâner, cu un diametru de 24 centimetri şi greutate de 4,5-5,5 kilograme pentru femei şi juniori şi 5-6 kilograme pentru bărbaţi. Cercul care înconjoară ţinta are diametrul de 2,13 metri.

* Baschetbalistul american Ted Martin a reuşit, în 25 iunie 1977, să marcheze, de la linia de fault, 2036 ARUNCĂRI LIBERE CONSECUTIV, printr-o coordonare şi precizie ieşite din comun!

* În limba engleză, „slam” înseamnă „bufnitură, pocnitură, lovitură”, deci MARELE  ŞLEM ar fi, într-un fel, „marea lovitură”. Dacă la jocurile de cărţi (bridge, whist, etc) „micul şlem” presupune „a face toate levatele, minus una”, în tenis a realiza „marele şlem” înseamnă câştigarea de către acelaşi jucător a celor patru turnee clasice (Melbourne, Roland Garros, Wimbledon şi Flushing Meadow).

* BARA FIXĂ de la gimnastica masculină este confecţionata din oţel inoxidabil, are lungimea de 2,40 metri, grosimea de 28 milimetri şi se fixează la 2,50 metri de la sol.

* Cel de-al 12-lea lord englez DERBY este fondatorul unei mari curse de cai în 1780, la Epsom (22 kilometri sud-vest de Londra), desfăşurată neîntrerupt de atunci şi până azi, anual, în ultima miercuri a lunii mai. De la numele lordului vine cuvântul ce desemnează cursa rezervată cailor de trei ani, pe o distanţă de 2400 metri de hipodrom. După 1900, termenul a fost împrumutat şi de alte sporturi pentru a desemna o întrecere de mare importanţă.

* În cadrul unei partide de fotbal desfăşurate în Anglia în 1890, s-a executat pentru prima dată o lovitură de pedeapsă. PENALTY-ul se acorda atunci doar după ce erau consultate ambele echipe (!), putea fi bătut de pe orice punct al unei linii care traversa terenul de la o tuşă la alta în dreptul distanţei de 11 metri până la poartă. Punctul din care este obligatoriu să se execute a fost fixat în 1922, iar departajarea a doua echipe aflate la egalitate prin executarea unor asemenea lovituri s-a făcut după 27 iunie 1970.

* MĂNUŞILE DE BOX sunt confecţionate din piele moale, sunt umplute cu păr de porc şi cântăresc 230 grame fiecare. Pugiliştii profesionişti întrebuinţează mănuşi mai uşoare, de 140-170 grame fiecare, din dorinţa de a face loviturile mai dure.

* FOTBALUL  AMERICAN  se disputa intre doua echipe a cate 11 jucatori si este asemanator jocului de rugby. In S.U.A. a fost introdus in jurul anului 1800, iar originea sa se pare ca este foarte veche (un joc asemanator se practica in China antica, Egipt, Grecia si Imperiul Roman). In 1871 si 1873 a fost introdus in programul universitatilor din Boston, respectiv la Harvard si Yale.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button