Alte sporturi

ŞTIAŢI CĂ?

* În limba latina, „emeritus” înseamnă „care şi-a îndeplinit funcţiile, astfel că se retrage din activitate”, deci ar corespunde cu „pensionar”. „Emeritus” erau ostaşii legiunilor romane care îşi încheiau stagiul de luptă şi se retrăgeau, înzestraţi cu o soldă. În accepţiunea de azi, când se spune, de exemplu, ANTRENOR  EMERIT, se face referire la o persoană care cunoaşte bine o disciplină, care are o practica lungă în domeniu şi e competent. 

* Considerând FOTBALUL un joc în care supuşii îşi pierdeau vremea în mod inutil, uneori chiar accidentându-se, regii Franţei au emis edicte de interzicere a lui (1319 – Filip al V-lea, 1369 – Carol al V-lea). Şi la englezi lucrurile s-au petrecut la fel, regii lor susţinând că poporul se sustrage de la antrenamentele şi exerciţiile de tir cu arcul! În 1365 – Eduard al II-lea, 1389 – Richard al II-lea, 1401 – Henric al IV-lea şi 1424 – Henric al VI-lea au interzis fotbalul, dar nu au reuşit să stăvilească entuziasmul mulţimii pentru acest joc. 

* Din 16 iunie 1882 datează organizarea PRIMULUI CONCURS DE ATLETISM din România. S-au desfăşurat atunci probe de 100, 350 şi 1000 metri viteză şi obstacole. 

* În probele de aruncări, atleţii folosesc: o GREUTATE metalică de 4 kilograme la feminin şi 7,3 kilograme la bărbaţi, un DISC de 2 kilograme şi 22 centimetri diametru la bărbaţi şi 1 kilogram cu 18 centimetri la femei, precum şi un CIOCAN (sferă metalică legata de un cablu de oţel de 122 centimetri lungime) de 7,3 kilograme la bărbaţi şi 4 kilograme la femei. 

* Paternitatea jocului de HANDBAL şi-o dispută Cehia şi ţările nordice (în special Danemarca). În 1892, cehul Jan Klenker a elaborat primul regulament al jocului în 11, iar germanul Michael Heiser a lansat în 1917 varianta de joc în 7. În anul 1928 se înfiinţează Federaţia Internaţionala de Handbal. 

* BÂRNA… „suspinelor”, de la gimnastica feminină este aşezata la 120 centimetri înălţime, are o lungime de 5 metri şi lăţimea secţiunii transversale de 10 centimetri. 

* La începuturile fotbalului, atunci când mingea ieşea în afara suprafeţei de joc, era repusă cu piciorul de către jucătorul care o lovise ultima oară! În 1864 a fost introdusă ARUNCAREA DE LA MARGINE cu o singură mână, balonul fiind considerat în joc abia după ce atingea terenul. În 1882 s-a introdus repunerea cu doua mâini care se execută şi azi. 

* Originea cuvântului ATLETISM este grecească. „Athlos” se traduce prin „luptă”.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button