Opinii

REBELUL

OPINIA SPECTATORULUI

La 18 ani era campion olimpic, iar patru ani mai târziu devenea campion mondial la profesionism. Inegalabilul boxer CASSIUS CLAY a declarat cândva: „Fiecare are o ocupaţie. Iarba creşte, păsările zboară, valurile se sparg de mal. Eu bat oameni”. Ca amator, a câştigat 100 de partide din 108 disputate, iar după ce a devenit profesionist, a triumfat în 56 din 61 de partide, iar 37 dintre victorii au fost obţinute înainte de limită.
În 1960, doi tineri de culoare au intrat într-un bar din Louisville, în Kentucky. S-au aşezat la o masă, veseli. Chelnerul s-a apropiat şi i-a atenţionat că nu serveşte negri. Unul dintre tineri a scos din buzunar o medalie strălucitoare, i-a arătat-o şi i-a spus că e campion olimpic şi e invitat de primarul oraşului la o recepţie. Degeaba, cei doi au fost daţi afară. Câţiva motociclişti albi au văzut scena, i-au urmărit pe cei doi, i-au prins şi le-au cerut medalia. Tânărul le-a aplicat o corecţie pe care sigur au ţinut-o minte toată viaţa, dar s-a apropiat de râul Ohio şi a aruncat nervos medalia în apele sale! Dupa 36 de ani, în pauza finalei de baschet dintre Statele Unite şi Iugoslavia de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Atlanta, preşedintele Comitetului Olimpic, Primo Nebiolo, i-a înmânat o copie a medaliei aruncate demult în râul Ohio!
În 1967, cel care îşi anunţase de curând trecerea de la religia baptistă la cea islamică, luându-şi numele de Muhammad Ali, a refuzat încorporarea în armată, declarând că nu vrea să lupte în Vietnam! Nu a ajuns acolo, dar a pierdut titlul mondial şi a fost suspendat trei ani.
Au rămas memorabile victoriile sale spectaculoase în meciurile pentru coroana „greilor” profesionişti, contra conaţionalilor Sonny Liston, George Foreman şi Leon Spinks.
Toate acestea s-au întâmplat dupa ce, la 12 ani, Cassius a intrat plângând într-o secţie de poliţie, unde s-a plâns ofiţerului de gardă, Elsby Martin, irlandez de origine, că i-a fost furată bicicleta de către doi tineri albi. Martin l-a liniştit şi l-a chemat la o sală de sport unde dădea lecţii de box. „Rebelul” a acceptat pe loc invitaţia!

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button