Diverse

Naţionala, calificată la Mondialul din America de Sud

Medalia obţinută de România în Danemarca au adus Naţionalei şi calificarea directă la Campionatul Mondial din 2011, ce se va desfăşura în America de Sud, mai exact în Brazilia. Dacă elevele lui Radu Voina n-ar fi reuşit să surclaseze, în finala mică a Campionatului European, echipa gazdă, pe Danemarca, România era nevoită să mai joace un meci de baraj, cu Polonia. Bronzul european a scutit, însă, naţionala României de alte emoţii. În 2011 vom putea urmări din nou România într-un război pentru cucerirea titlului mondial.

Norvegia, regina Europei

Aşa cum era de aşteptat, campioana olimpică şi europeană, Norvegia, şi-a respectat blazonul, a demonstrat că înfrângerea din faza grupelor suferită în faţa Suediei a fost întâmplătoare şi şi-a surclasat adversara din finală. Oportunista Suedia nu a mai reuşit să surprindă şi de această dată, a pierdut finala (cu scorul de 20-25) în faţa Norvegiei, dar s-a mulţumit cu medaliile de argint, care oricum reprezintă mult peste ceea ce s-ar fi aşteptat. Suedia a fost considerată o intrusă în careul de aşi al Campionatului European, o echipă care nu a impresionat, dar care şi-a făcut culoar spre medaliile europene, ajungând pe nesimţite în finala turneului final.

Visul unei nopţi de iarnă, spulberat de Suedia

Deşi fără un obiectiv clar fixat de Federaţie, Naţionala României a început Campionatul European din Danemarca şi Norvegia cu gândul la medalia de aur. A debutat cu dreptul în competiţie, învingând Spania, o echipă pe care n-am reuşit în ultimii ani să o surclasăm, însă a urmat meciul cu Danemarca şi o dată cu acesta au apărut şi primele semne că elevele lui Radu Voina n-au scăpat de slăbiciuni. Ne-a învins echipa gazdă, însă misiunea României nu s-a încheiat o dată cu acest meci. Naţionala s-a impus categoric în faţa Serbiei, a ocupat locul 2 în grupa A şi s-a calificat în grupele principale. A urmat meciul cu Croaţia, câştigat, de asemenea, de handbalistele române. Naţionala a plătit, însă, scump acest succes, portarul Paula Ungureanu fiind scoasă din circuit datorită unei grave accidentări. A fost apoi duelul de foc cu Muntenegru, echipă cotată printre favoritele la câştigarea Europeanului. Însă, „pentru Paula şi pentru România”, handbalistele pregătite de Voina şi Dinu au făcut cel mai bun joc de la turneul final. Tolnai a închis poarta, s-a transformat într-un adevărat înger păzitor al României, iar Neagu a reuşit să câştige duelul cu Bojana Popovic şi a devenit, o dată cu acest meci, principala favorită la câştigarea titlului de cea mai bună handbalistă din lume. România a învins Muntenegru, a profitat şi de jocul rezultatelor, astfel că ultimul meci din grupa principală, cu Rusia, nu a mai contat. Deşi a fost zdrobită de Rusia (35-20 în favoarea formaţiei lui Trefilov), prima reprezentativă a ţării noastre a obţinut biletul pentru semifinale, acolo unde a dat peste cea mai accesibilă echipă dintre cele rămase în lupta pentru titlul european: Suedia. Aurul a rămas, însă, pe tărâmul nordicelor. Deşi nu a impresionat cu nimic, Suedia a reuşit să ne fure visul de a juca pentru prima dată o finală de campionat european. Am alergat tot meciul după Torstensson şi compania, am reuşit să devenim cu câteva minute înainte de final favorite la câştigarea partidei, dar când am crezut că duelul e rezolvat, suedezele ne-au pedepsit şi ne-au trimis în lupta pentru bronzul european. Tivadar a lăsat Naţionala în inferioritate numerică, Neagu a ratat o lovitură de la 7 metri, Suedia a profitat, s-a impus la două goluri diferenţă, cu 25-23 şi s-a calificat în ultimul act al Campionatului European. Talida a fost şi de această dată excepţională, însă Naţionala a făcut greşeala să se bazeze doar pe poartă şi pe Cristina Neagu, de departe cea mai bună handbalistă a României la acest Campionatul European. „Briliantul” României a dat, însă, semne de oboseală, n-a mai reuşit să evidenţieze precum în precedentele partide, extremele n-au mers, nici celelalte jucătoare de la linia de 9 metri n-au reuşit să o suplinească pe Neagu, pivoţii au avut prea puţine realizări şi astfel prima reprezentativă a ţării noastre şi-a văzut spulberat visul unei nopţi de iarnă.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button