Acasă Ancheta Primarul din Guşoeni face plângere prealabilă, după ce finanţarea prin POIM i-a...

Primarul din Guşoeni face plângere prealabilă, după ce finanţarea prin POIM i-a fost tăiată pe criterii politice

481
0

Nicoale Concioiu, primarul localităţii vâlcene Guşoeni, ne-a vorbit zilele trecute despre o situaţie halucinantă. Ani buni, el şi comunitatea sa au fost minţiţi că sunt incluşi într-un proiect european şi că vor beneficia de finanţare pentru sistemele de apă şi canalizare, dar recent au primit o veste care i-a cutremurat. “Dacă ştiam adevărul de la început, făceam aceste investiţii prin PNDL sau prin alte programe. Ceea ce s-a întâmplat este strigător la cer!”, a transmis social-democratul.


Spre finalul lunii decembrie, Primăria Guşoeni a primit o Notificare prin care i se comunică faptul că localitatea nu va mai beneficia de finanţare prin proiectul POIM pentru introducerea canalizării (13 km.). “Nici la apă, nu mai eram prinşi cu 6 sate, ci cu 5, asta în condiţiile în care, în toate, avem nevoie ca de aer de această alimentare. La Dealul Mare, pentru că acela a fost scos, ne trebuie şi un rezervor tampon şi o coloană de pompare. Explicaţia lor a fost aceea că, vezi Doamne, în urma misiunilor de verificare derulate pe parcursul pregătirii proiectului de către reprezentanţii Autorităţii de Management (Ministerul Dezvoltării) şi BEI, s-ar fi constatat că nu se justifică investiţiile şi, de aceea, în cazul multor localităţi, s-au tăiat ba apa, ba canalizarea, ba ambele. Cum, de ce? – numai Dumnezeu ştie, dar nouă nu ni se pare normal”, ne-a precizat Nicolae Concioiu.

Primarul comunei Guşoeni a reamintit că, în urmă cu câţiva ani, când s-au elaborat documentele pentru acest proiect, nu părea să fie nicio problemă. “Avem certificate de urbanism, adrese, hotărâri de consiliu local… Ba mai mult, în toamna anului trecut, garanta în presă preşedintele ADI Apa Vâlcea că nicio localitate din cele rămase nu va fi exclusă şi că, dacă mai apar probleme, se vor găsi soluţii. Iată că nu s-a întâmplat aşa, înainte de sărbători noi trezindu-ne că nu mai beneficiem de fonduri pentru canalizare. Este o situaţie care ne intrigă foarte tare, din cauză că, pe de-o parte, autorităţile de la Bruxelles vorbesc despre o Europă unită, solidară, în care toţi oamenii trebuie să beneficieze de minime condiţii de trai, dar în realitate, cum vedem, ne taie până şi apa şi canalizarea. Dacă nu facem şi canalizarea, unde deversăm apa? Tot în pâraie? Păi şi cu mediul cum facem? Asta se urmăreşte? M-au şi ameninţat să nu încerc alte surse de finanţare, pentru că s-au făcut cheltuieli cu proiectul POIM ş.a.m.d.. Noi am dat dovadă de seriozitate, perseverenţă, dar ne trezim că cineva se joacă cu pixul pe hârtie şi cu soarta unor comunităţi, ceea ce nu este în regulă pentru că mie flerul de primar la al 4-lea mandat îmi spune că acest joc este politic. De aceea, nu voi ceda. Nu poţi să-mi spui mie, după atâţia ani, că te-ai gândit tu că analiza cost – beneficiu nu dă bine, iar eu să înghit povestea asta!”, a conchis social-democratul.

Din punctul său de vedere, cei care gestionează acest program trebuie să reia documentaţia şi să găsească soluţii pentru respectarea discuţiilor de la început. De asemenea, politicul nu trebuie să-şi bage coada în astfel de proiecte. “Sigur, dacă nu sunt în stare să gestioneze corect programul, atunci e mai bine să le lase altora locul! Pe de-o parte, spun că sunt sume colosale pentru apă şi canalizare necheltuite, dar ei îşi bat joc de zeci de comune! Este strigător la cer!”, a mai spus Concioiu, cu menţiunea că a formulat deja o plângere prealabilă şi speră ca, într-un final, să aibă câştig de cauză în instanţă. (va urma)