Acasă Administratie La Creţeni, Catrina accelerează acţiunea de eliberare a titlurilor de proprietate

La Creţeni, Catrina accelerează acţiunea de eliberare a titlurilor de proprietate

141
0

Având în vedere că au trecut trei decenii de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi problema eliberării titlurilor de proprietate încă nu este rezolvată, Constantin Catrina, primarul comunei Creţeni, şi-a propus să abordeze şi accelereze această acţiune.


“Mai exact, trebuie să ne concentrăm pe eliberarea titlurilor de proprietate pentru terenurile din intravilanul localităţii. Asta deoarece dacă până în anul 2016 măsurătorile terenurilor puteau fi făcute de inginerul agronom din cadrul primăriei, actualmente acestea se fac numai de către un inginer cu specialitate topografie-cadastru, după care documentaţia este înaintată de Comisia Locală de Fond Funciar câtre Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Plata inginerului topometrist se face de către proprietar şi este în jur de 800 de lei pentru o singură bucată de teren, indiferent de suprafaţă. În acest preţ intră măsurarea terenului şi taxele pe care respectivul inginer le plăteşte către stat. De asemenea, pe baza măsurătorilor topografice terenul se înscrie în cartea funciară”, a transmis primarul de la Creţeni.

Constantin Catrina a adăugat că a dispus ca inginerul de la primărie, Naiba Marian, să întocmească un tabel cu cetăţenii cărora nu li s-au eliberat titlurile de proprietate. Aceştia trebuie să vină la primărie şi, în prezenţa lor, să se verifice rolul agricol de la ing. Voiculescu Filofteia, urmând ca, după aceea, să se facă măsurătorile. “În condiţii normale, din momentul efectuării măsurătorii până la eliberarea titlului de proprietate, nu poate trece un termen mai lung de 3 luni. Pentru terenurile extravilane este recomandat să mai aşteptăm, întrucât se discută despre alocarea de fonduri europene pentru plata inginerilor topo. Au fost comune care au primit fonduri dar actualmente este o problemă legată de lipsa inginerilor topo şi de preţul mic primit de aceştia pe hectarul de teren măsurat”, a mai precizat primarul Catrina.