Volei

BC Rm. Vâlcea continuă în Divizia A

• elevii lui Cristian Achim au triumfat în turneul de baraj de la Târgovişte

Echipa pregătită de Cristian Achim şi-a respectat blazonul la turneul de promovare în Divizia A de baschet masculin, care-a avut loc săptămâna trecută la Târgovişte. Cu americanul Jamaal Miller într-o formă de zile mari, BC Rm. Vâlcea a reuşit să învingă fără drept de apel în toate cele trei meciuri disputate şi să rămână astfel în elita baschetului românesc. După un sezon în care lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul, oficialii clubului vâlcean dau semnale că au învăţat din greşeli şi anunţă că faţa echipei va fi alta în campionatul următor.

Deja promovaţi după două meciuri

În primul meci jucat la turneul de la Târgovişte, vâlcenii s-au „încălzit” cu CS „U” Craiova, echipă de care-au dispus categoric cu 100-60. Fiecare dintre cele patru sferturi ale partidei au revenit formaţiei pregătite de Cristian Achim, care s-a impus pe rând cu 27-19, 26-16, 24-13 şi 23-12.
A urmat apoi un al doilea joc mult mai dificil, în compania echipei gorjene Energia Rovinari. Dificil nu atât prin prisma valorii adversarilor întâlniţi, ci mai degrabă din cauza prestaţiei cu totul şi cu totul potrivnice a arbitrilor, care-au făcut tot ce-au putut pentru a-i ţine pe elevii lui Cristian Achim în „corzi”. BC Rm. Vâlcea a câştigat primul sfert cu 25-12, dar la pauza mare a meciului Miller şi colegii săi nu mai aveau decât patru puncte avans (40-36). După revenirea de la vestiare însă, gorjenii nu au mai rezistat şi au înclinat definitiv steagul, echipa noastră impunându-se în sferturile următoare cu 22-13 şi respectiv 20-15. Scor final: 82-64. Rezultat graţie căruia BC Rm. Vâlcea putea sărbători deja rămânerea în Divizia A, pentru că-n celelalte două dispute şi CSŞ Târgovişte reuşise de asemenea să se impună de fiecare dată. Ambele echipe aveau câte două victorii la activ şi s-au întâlnit în ultimul meci al turneului, dar partida nu a mai contat decât pentru palmares.
În faţa unei echipe gazdă extrem de motivată din toate punctele de vedere, BC Rm. Vâlcea a început perfect. Miller şi compania au condus încă din primul sfert cu 31-20, pentru ca ulterior, diferenţa de puncte să crească la pauză până la 53-40. Din al treilea sfert, elevii lui Cristian Achim nu au mai forţat, iar dâmboviţenii (în rândul cărora a jucat şi Cătălin Tănase, nimeni altul decât tehnicianul echipei feminine Municipal Târgovişte, campioana en-titre a ţării) au echilibrat meciul. În aceste condiţii, sfertul 3 a fost câştigat de gazde (23-22), iar ultimul s-a încheiat la egalitate (18-18). Victoria finală a aparţinut aşadar vâlcenilor, cu scorul de 93-81.

„M-am temut mai degrabă de noi decât de adversari”

La finele turneului de la Târgovişte, antrenorul Cristian Achim era mulţumit pentru rezultatele obţinute de elevii săi: „Nu m-am temut nic o cpliă că nu vom câştiga acest turneu, dar nici nu am tratat lucrurile prea uşor. Ştiam foarte bine că meciurile de genul acesta sunt foarte importante. M-am temut mai degrabă de noi decât de adversari, mi-a fost frică de lipsa de concentrare a unor jucători. Primul meci cu CS „U” Craiova a fost foarte lejer, nu am avut probleme să ne adjudecăm victoria, însă al doilea ne-a solicitat cu adevărat şi pot să spun că a fost cel mai greu din întregul turneu. Energia Rovinari pierduse în prima zi cu CSŞ Târgovişte, aşa că îşi juca practic ultima şansă. Asta în timp ce noi ştiam că dacă învingem vom juca pentru încă un sezon în Divizia A. Astfel, a rezultat un meci foarte disputat în primele două sferturi. Am avut emoţii, ne-am desprins mai greu decât ne aşteptam. Totuşi, nu s-a pus însă la îndoială în nici un moment victoria noastră, dar personal îmi doream ca succesul să fie mai concludent. În fine, în ultima zi, într-un meci fără prea mare importanţă, ne-am arătat cu adevărat valoarea. Am dominat jocul, am condus şi la 25 de puncte diferenţă o echipă târgovişteană care ne-a urmat în Divizia A”.

„Ne-am îndeplinit obiectivul”

Rezultatele de la Târgovişte au adus liniştea în tabăra vâlceană. Altfel, în cazul în care s-ar fi ratat menţinerea în Divizia A lucrurile ar fi putut lua o întorsătură nebănuită, fiind greu de crezut că sponsorul principal, directorul SC Protectchim SA, Nicu Enache, ar mai fi continuat să sprijine echipa de baschet masculin. „Odată cu încheierea acestui turneu ne-am realizat în sfârşit obiectivul cu care am pornit la drum, urmând a juca şi la anul în Divizia A. Una peste alta, a fost un sezon cumplit de greu, solicitant din toate punctele de vedere. Personal, am avut parte şi de o presiune foarte mare, uneori nejustificată, dar totul e bine când se termină cu bine. Trebuie să fim foarte atenţi în sezonul viitor, să ştim în ce jucători vom investi banii. Este nevoie de o investiţie şi mai mare în următorul sezon, pentru că de exemplu CSM Oradea, care-a terminat doar pe locul 10, a avut un buget dublu decât al nostru. Şi vă daţi seama cam la cât s-au ridicat bugetele celorlalte grupări care-au prins play-off-ul. Sunt convins însă că experienţa unui prim sezon în Divizia A ne va fi foarte folositoare, inclusiv în ceea ce priveşte arbitrii! Se ştie bine că şi-n campionatul trecut am făcut meciuri foarte bune, am jucat de la egal la egal cu foarte multe echipe, însă am pierdut şi datorită unor aspecte independente de voinţa noastră, cum ar fi cele legate de prestaţia arbitrilor”, a mai spus Achim.

Jamaal Miller, ofertat de alte echipe din ţară

Întors din SUA special pentru a salva echipa de la dezastru, americanul Jamaal Miller a fost şi de data aceasta omul numărul 1 în angrenajul pus la punct de antrenorul Cristian Achim. „Miller a jucat foarte bine. A revenit la media sa obişnuită de 30-35 de puncte pe meci. Ce-i drept în compania unor echipe de Divizia B. Americanul a jucat însă cu o durere sâcâitoare în talpă, dar totuşi s-a comportat excelent. Ar vrea să mai joace şi la anul la Vâlcea, dar am înţeles chiar de la el că a primit deja câteva oferte de la alte echipe din ţară, care i-au promise contracte superioare din punct de vedere financiar”, a mărturisit în continuare tehnicianul echipei vâlcene.

Rămâne Achim antrenor?

Altfel, încă nu se ştie dacă pe antrenorul băieţilor de la BC Rm. Vâlcea îl va mai prinde viitorul sezon pe banca tehnică. În dese rânduri, oficialii echipei şi-au exprimat, voalat sau nu, intenţiile de a-l înlocui pe Achim. Ultima variantă vehiculată dă ca sigură sosirea în această vară la Vâlcea ca principal a lui Dragan Petricevic. Lui Achim, i se pregăteşte însă un rol de antrenor secund. „Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare. Deocamdată sunt mulţumit că mi-am dus treaba până la capăt şi am rămas în Divizia A. Reunirea lotului pentru viitorul sezon se va produce pe 16 iulie, abia după aceea voi şti exact ce cale voi urma”, s-a mulţumit să declare Achim.

Achim, secund la lotul naţional de tineret

Imediat după ce a izbutit să salveze echipa de la retrogradare, antrenorul Cristian Achim a revenit ca selecţioner al lotului naţional de tineret al României. Acolo unde face pereche chiar cu sârbul Dragan Petricevic şi cu focşăneanul Mihai Petruţ. De marţi, 12 iunie, tinerii baschetbalişti se vor antrena câteva zile la Izvorani (lângă Bucureşti), iar apoi vor merge în cantonament la Satu Mare, unde vor rămâne aproximativ 10 zile. „Tricolorii” se vor deplasa după aceea la un turneu în Austria, după care vor susţine câteva amicale la Satu Mare cu reprezentativa Ungariei. În perioada 7-15 iulie, românii vor participa la turneul final al Campionatului European, care va avea loc în Polonia.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button