Opinii

NUME ŞI… RENUME

OPINIA SPECTATORULUI

Regulile nescrise care guvernau viaţa publică în perioada comunistă i-au afectat, implacabil, şi pe sportivi. Un caz celebru din arena internaţională a făcut înconjurul lumii înainte de 1990, deşi noi am aflat amănunte ulterior. Halterofilul bulgar de origine turcă Nain Suleymanoglu, multiplu campion olimpic, mondial şi european, a debutat, cu real succes, la 16 ani. Era unul dintre cei aproape două milioane de turci pe care guvernul comunist de la Sofia încerca să-i asimileze. După trei ani, în 1986, i-a fost schimbat numele! Pur şi simplu, peste noapte, el a devenit Naum Salamanov! A câştigat medalia de aur la Mondialele de la Melbourne, dar după competiţie a zburat la Ankara, în avionul prim-ministrului turc, şi a primit imediat cetăţenia ţării sale de origine. Turcia a plătit despăgubiri importante Bulgariei, dar în continuare halterofilul a putut concura cu adevăratul său nume.
Sunt mai multe cazuri şi ale unor sportivi români cu nume… indezirabil. Să ne reamintim câteva. Stefan Kovacs a fost, probabil, cel mai mare antrenor de fotbal român, prin performanţele obţinute cu Ajax Amsterdam. Fiind de etnie maghiară, puterea politică de atunci a hotărât „rebotezarea” sa în Ştefan Covaci. La fel ca el, doi fotbalişti de la FC Bihor, Nagy Sandor şi Szucz Arpad au devenit Naghi Alexandru şi Suciu Andrei! Mijlocaşul echipei bucureştene Victoria, Emerich Szekely, a ajuns la această echipă numai după ce şi-a dat acordul (la iniţiativa unui personaj foarte cunoscut pe tărâm fotbalistic, vâlceanul Dumitru Dragomir, pe atunci preşedinte de club la Victoria) să-i fie schimbat numele în… Dan Daniel!!!
Gheorghe Ceauşilă a fost un fotbalist vâlcean care a avut ghinionul ca numele său să semene cu al dictatorului comunist. După câteva meciuri la echipa FC Olt din Scorniceşti (tocmai acolo!) a apărut în casetele tehnice ale meciurilor sub numele de C. Gheorghe!
Costel Orac, divizionarul dinamovist, este de fapt Constantin Oracă în buletin, Ioan Andone a fost trecut în certificatul de naştere Andonie şi nu a corectat greşeala nici când a debutat în tinereţe, iar pe Mihail Majearu trebuia să-l cheme Magearu dacă nu greşea un funcţionar al primăriei din Galaţi.
De asemenea, cunoscutei gimnaste Ecaterina Szabo, campioana noastră olimpică, i s-a „recomandat” numele Ecaterina Sabău, pentru că în buletin scria Katalin Szabo, dar aceasta a acceptat doar parţial schimbarea.
Încurcate erau căile… stării civile!

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button