Diverse

Momente unice, la Arene! S-a reunit Chimia! Cei mai valoroşi fotbalişti care au trecut prin Zăvoi au răspuns convocării

Vineri, 14 iulie, a fost o zi specială şi emoţionantă pentru fotbalul vâlcean. S-a reunit Chimia! Atât jucătorii care au scris istorie şi au cucerit singurul mare trofeu din istoria sportului-rege de la poalele Capelei, în 1973, cât şi o parte din ceilalţi, care au contribuit şi au jucat cu trupa din Zăvoi în Divizia A. Momentul a fost posibil datorită iniţiativei AJF, de a-i premia pe câştigătorii Cupei României, la o jumătatea de veac distanţă. Adrian Comănescu a fost sprijinit de Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicului, plus cele două cluburi susţinute de acestea, SCM Rm. Vâlcea şi CS Vâlcea 1924. Autorităţile au asigurat fondurile necesare organizării evenimentului festiv. Titularii din 1973 au primit plachete şi diplome aniversare, dar şi câte un premiu în bani. Titularii, vreo 2500 lei, iar rezervele, 1500 lei. Festivitatea de premiere a fost oficiată de primarul Mircia Gutău şi preşedintele CJV, Costi Rădulescu. Din partea FRF a venit la Vâlcea secretarul general, Gabriel Bodescu, care a oferit, de asemenea, o plachetă, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru fostele glorii ale fotbalului vâlcean.
La reunire nu au putut fi prezenţi chiar toţi campionii din 1973. Au trecut în nefiinţă antrenorul Dumitru Anescu, Mihai Tifirel şi Cristian Burlacu. Conducătorul de atunci, Dumitru Dragomir, nu a venit nici el şi nici stâlpul apărării, Constantin Pintilie. Din motive de sănătate au mai fost absenţe. Şi Iancu Carabageac fusese invitat, deşi nu a făcut parte din echipa Chimiei din 1973, dar nu a putut ajunge la Arene din motive medicale.
Consiliul Judeţean a avut o surpriză pentru toţi cei prezenţi. A reuşit să intre în posesia imnului Chimiei şi să-l reinterpreteze, dând evenimentul o emoţie aparte. ”Un, doi, trei, patru, cinci, şase, şapte, opt, nouă, zece, unşpe, un fluier şi începe… Heia, heia, heia, Haide, Chimia, … Echipa este în formă şi ştim că va învinge, Căci cine crede în fotbal n-are decât să strige… Golul este sigur, victoria-i a noastră, strigaţi de trei ori heia, vâlceni pentru Chimia…. Căci merită băieţii şi merită Chimia, a noastră e izbânda, haide Rm. Vâlcea… Suporteri de nădejde, suntem aici cu toţii şi credem în Chimia, echipa de la Vâlcea” s-a auzit pe fundal.
După cum se cunoaşte, Chimia a câştigat trofeul din calitate de echipă de Divizia B. A jucat finala cu Constructorul Galaţi (Divizia C), pe 1 iulie 1973, pe cel mai mare stadion al ţării, 23 august. Confruntarea s-a terminat la egalitate, 1-1. Şutru a marcat pentru Vâlcea, Cernega pentru Galaţi. A fost nevoie de rejucare. Fotbaliştii finalistelor au revenit pe teren într-o zi de marţi, 3 iulie. Echipa pregătită de Mitică Anescu a câştigat clar de această dată, cu 3-0. Iordache şi Gojgaru, de două ori, au înscris pentru Chimia, care s-a întors în Zăvoi cu trofeul şi a sărbătorit alături de un întreg oraş. Gojgaru a fost golgheterul Vâlcii, Ion Petrică – căpitan. Au contribuit la acel succes: Ştefan Stana – Cristian Burlacu, Constantin Pintilie, Teodor Ciobanu, Ion Petrică, Ion Haidu, Constantin Donose, Ion Ionescu, Filip Şutru, Gheorghe Gojgaru, Vasile Iordache. Rezerve: Aurică Bumbescu, Ion Crăciunescu, Iulian Orovitz, Horia Popescu şi Mihai Tifirel. În lotul lărgit se mai aflau: Gheorghe Nuţescu, Mihai Ghiţulescu, Gheorghe Lepădatu. Chimia a terminat pe locul 10 acel sezon de Divizia B. Până la finală, le-a eliminat pe Steagul Roşu Braşov, CFR Cluj, FC Argeş, Metalul Bucureşti. Eroii din `73 au fost vineri pe scenă, la Arene.
Primarul Râmnicului le-a mulţumit pentru trecutul glorios şi a dat asigurări că va continua să susţină sportul şi fotbalul vâlcean. A precizat, însă, că fără implicarea privatului este greu ca municipiul să suţină o echipă de Liga I.
A luat cuvântul şi Smeoreanu, fiul fostului conducător, care a avut şi calitatea de arbitru. De asemenea, Constantin Ariciu, cu o activitate de peste 45 de ani în cadrul clubului Chimia, a reamintit ce a însemnat sportul la Vâlcea, de performanţele din trecut şi a mulţumit celor care au avut ideea organizării unui astfel de eveniment. S-a bucurat de revederea cu foştii fotbalişti.

Ion Crăciunescu, gest superb!

Fostul arbitru FIFA Ion Crăciunescu a făcut parte din lotul Chimiei care a cucerit Cupa în 1973, dar a ratat finala cu Galaţi din cauza unei accidentări. ”Timpul trece extraordinar de repede, amintirile frumoase rămân. Cea mai frumoasă amintire a mea ca şi fotbalist a fost câştigarea Cupei. Nu am jucat finala pentru că am avut ruptură de ligamente. Am fost în tribună, am plâns de bucurie. Colegii mei au fost formidabili, ca în tot acel sezon. A fost o mare victorie pentru fotbalul vâlcean, cupa este cea mai frumoasă competiţie, m-aş bucura ca această festivitate să fie un imbold pentru tinerii fotbalişti şi toţi cei care vor să revitalizeze fotbalul. Nu prea mai avem industrie, Combinatul Chimic a fost un sponsor extraordinar, sportul nu se mai face fără bani. Ai bani, mergi mai departe, nu ai bani, stai şi te uiţi” a declarat, printre altele, la final, Crăciunescu. Nu înainte de a face un gest superb! Nici nu s-a uitat în plicul primit de la autorităţile locale. A oferit recompensa financiară unui junior din cadrul clubului SCM Rm. Vâlcea. A mers în rândul copiilor şi i-a întrebat care e cel mai bun din echipă şi i-a oferit banii primiţi. Norocosul a fost Darius Armeanu, de la grupa de 2011, pregătită de Mitică Teleşpan. Şi ceilalţi copii au primit câte ceva din partea fostului fotbalist şi arbitru, craiovean, dar stabilit la Vâlcea de vreo cinci decenii.

Costică Donose, prezent la două festivităţi

Din lotul Vâlcii din 1973 a făcut parte şi Costică Donose. Ulterior episodului Chimia a făcut performanţă la Universitatea Craiova. Vineri a participat la două festivităţi, atât la Arene, la Rm. Vâlcea, cât şi în Bănie. Cupa României cu Chimia a fost primul mare trofeu al carierei.
”Avem 21 de ani când câştigam cupa cu Vâlcea. A fost primul meu trofeu. Ulterior am mai câştigat cu Craiova cinci cupe şi două campionate. Mă bucur că oficialităţile s-au gândit să organizeze acest eveniment. Mi-a plăcut mult promisiunea primarului municipiului şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, că vor face tot ce e posibil să înflorească din nou fotbalul la Rm. Vâlcea. Acest oraş merită o echipă, măcar de Liga 2. La Liga 1 sunt cheltuielile foarte mari”, a declarat Donose.
Gojgaru, golgheterul de acum 50 de ani al Chimiei, şi-a amintit că trofeul Cupei României nu a fost singura realizare din acea perioadă. Pe lângă trofeu a cucerit şi cea mai frumoasă fată, care-i este şi acum soţie şi care l-a făcut tată. ”A fost o surpriză plăcută această festivitate de premiere. Am amintiri foarte frumoase de la aceea finală. Am reuşit să înscriu cele mai importante goluri din carieră şi tot atunci am luat şi cea mai frumoasă fată din Rm. Vâlcea, care mi-a devenit soţie. Cred că ulterior fotbalului vâlcean i-a lipsit un conducător care să ţină echipa şi de-asta nu au mai fost obţinute mari performanţe”, a precizat Gheorghe Gojgaru.

De la Arene, la restaurant

După festivitatea de premiere, fostele glorii ale fotbalului vâlcean au avut pregătită şi o masă festivă, la un local din Ostroveni, din apropiere de ştrand. Fotbaliştii Chimiei, din 1973, dar şi cei care au contribuit ulterior la performanţele echipei în Divizia A şi B şi ale fotbalului vâlcean din ultimele decenii s-au bucurat de o petrecere frumoasă. Lucian Catargiu, Marian Deaconescu, Costel Gaiţă, Marin Nicolae, Mircea Savu, Mitică Teleşpan, Cristi Lazăr, Zernic, Gîngu, Viorel Ciofîcă, Gabi Mangalagiu, Florin Verigeanu, Doru Coca, Cristi Bora s-au mai aflat printre cei prezenţi la eveniment. Ion Crăciunescu a fost sufletul petrecerii. A încins şi o horă înainte de a se reîntoarce în studiourile TV, pentru analiza fazelor litigioase de la meciurile primei etape din Superligă.
Tortul realizat pentru Chimia a fost, de asemenea, unul special, ornamentat frumos, cu poza echipei făcută în Zăvoi, după cucerirea Cupei României.
Preţuire şi respect fostelor glorii! Multă sănătate, tuturor!

Articole Similare

Back to top button