Diverse

”«Microbul» fotbal este mai puternic decât orice virus! Sper ca din luna iunie să putem organiza competiţii fără a avea obligativitatea de a ne testa”

În regim de urgenţă, FRF a schimbat regulamentul privind retrogradarea/promovarea în Liga a III-a. Ulterior a anunţat că AJF-urile au termen până pe 8 mai să desemneze campioanele judeţene în urma unui campionat cu minim patru echipe şi minim şapte etape. A început o cursă contra-cronometru. Multe AJF-uri din ţară au anunţat că nu pot organiza competiţii în condiţiile impuse. La Vâlcea, patru echipe s-au înscris şi au şi început campionatul în week-end. Cozia Călimăneşti, una dintre cele mai bine organizate echipe din fotbalul judeţean, nu s-a regăsit printre ele. Au fost multe discuţii legate de acest subiect, al neparticipării grupării din staţiune în Liga a IV-a Nurvil. Adrian Comănescu, preşedintele AJF, a ţinut să spună ce s-a întâmplat, de fapt, săptămâna trecută. De asemenea, a vorbit despre startul sezonului şi ce variante sunt luate în calcul pentru celelalte formaţii din fotbalul judeţean.

 

• Aţi început campionatul cu 4 echipe. Una dintre cele mai pregătite formaţii nu se regăseşte printre ele. De ce nu a fost şi Cozia Călimăneşti acceptată în Liga a IV-a?
Vreau să încep prin a felicita reprezentanţii echipelor care, cu toate greutăţile acestei perioade dificile pe care încă o traversează, au pus umărul la restartarea, după un an şi două luni, a fotbalului vâlcean.
De când am preluat conducerea AJF împreună cu echipa mea am transmis că mă voi ghida numai după respectarea regulamentelor în vigoare, că voi fi transparent şi imparţial în luarea deciziilor, principii de la care nu mă voi abate vreodată. Având în vedere anumite comentarii nefondate şi tendenţioase de pe anumite reţele de socializare în legătură cu subiectul momentului ”CS Cozia Călimăneşti”, fac următoarele precizări: în momentul aprobării hotărârii Comitetului de Urgenţă al FRF din data de 8 aprilie, care ne-a dat posibilitatea să organizăm un campionat pentru desemnarea campioanei judeţului cu un număr minim de patru echipe care să joace minim şapte meciuri până în data de 8 mai, am convocat şi aprobat în cadrul Comitetului Executiv al AJF regulamentul de organizare al minicampionatului. În data de 10 aprilie am transmis tuturor echipelor de Liga a IV-a acest regulament, cu obligativitatea ca echipele doritoare să transmită cererea de înscriere în mod oficial, pe mail-ul AJF Vâlcea, până în data de 12 aprilie, la ora 17.00. Subliniez de la bun început că pentru a participa şi a fi acceptate de către FRF la barajul pentru promovarea în Liga a III-a, echipele care se înscriu în competiţie trebuie (este obligatoriu) să fi fost participante în eşalonul de elită al fotbalului judeţean, în speţă Liga a IV-a (fosta Superligă, la noi), şi să aibă personalitate juridică şi certificat de identitate sportivă eliberat de către MTS.
Referitor la anumite declaraţii ale domnului Vasile Ilinca, antrenorul de la Călimăneşti, trebuie să recunosc că sunt dezamăgit de lipsa de fair-play de care a dat dovadă. Îi reaminesc că am discutat telefonic atât sâmbătă, cât şi luni, de vreo şapte ori, răspunzându-i, de fiecare dată, la toate nelămuririle pe care le-a avut. De asemenea, i-am transmis, inclusiv luni, la ora 16.00, că nu ne-a parvenit nicio cerere de înscriere din partea CS Cozia Călimăneşti.

• Aţi primit vreo cerere de înscriere în campionat din partea Coziei Călimăneşti la câteva minute după încheierea termenului limită impus?
Precizez că luni, la ora 17.30, după expirarea termenului limită de depunere a cererilor de înscriere, am fost sunat de către domnul preşedinte Boriceanu, cu care am purtat o discuţie lămuritoare, dar care rămâne confidenţială. Prin urmare, înainte de a acuza AJF-ul de ceva şi a dezinforma, ar fi bine dacă Vasile Ilinca ar lua act de deciziile interne din cadrul clubului propriu. În concluzie, elucubraţiile emanate sunt nefondate. Mai mult decât atât, în ziua de marţi, la ora 10.30, m-a sunat din nou domnul Boriceanu şi m-a întrebat dacă se mai poate face, totuşi, ceva, în privinţa acceptării echipei CS Cozia Călimăneşti în competiţie. I-am transmis că singurul lucru pe care-l pot face este acela de a consulta cele patru echipe care au respectat termenul limită de înscriere tocmai pentru a nu mă dezice de transparenţa decizională şi corectitudinea faţă de aceştia.

• S-au opus cele patru echipe înscrise în termen participării formaţiei din staţiune în competiţie?
În cadrul şedinţei tehnice, înainte de stabilirea programului competiţional, am informat reprezentanţii celor trei echipe prezente, Chimia, Băbeni, Păuşeşti Otăsău, cu privire la doleanţa Coziei. Le-am adus la cunoştinţă că reprezentantul echipei CS Mădulari (domnul Mihai Hăloiu) nu poate să participe la şedinţa tehnică, dar nu are nimic împotrivă ca echipa din Călimăneşti să fie acceptată în competiţie. În acel moment, împreună cu ceilalţi trei reprezentanţi, am încercat să găsim o soluţie pentru a organiza un campionat cu cinci echipe, pe sistemul de împerechere Berger. Din păcate, având în vedere că şi în sistemul cu patru echipe acestea sunt obligate să joace şi etape intermediare, fără a avea vreo pauză până pe 8 mai, nu am putut încărca şi mai mult programul competiţional. Astfel, toţi au decis că nu este vina dumnealor că cei de la Cozia Călimăneşti nu au respectat termenul regulamentar de depunere a cererii de înscriere şi au refuzat, în cele din urmă, solicitarea verbală a domnului Boriceanu. În concluzie, nu a fost vorba de acceptarea prin vot a Coziei în campionat, ci doar de o consultare a echipelor prezente în competiţie.
În plus, precizez că în cadrul şedinţei Comitetului Executiv din data de 9 aprilie, am hotărât ca în cazul în care nu vom avea minim patru cereri de înscriere din partea reprezentanţilor Ligii a IV-a, să acceptăm în competiţie orice alt membru afiliat din celelalte eşaloane. Pe această cale, ţin să le mulţumesc reprezentanţilor ATCS Sparta, CS Minerul Berbeşti, Olympic Rm. Vâlcea, AS Oltul Dăeşti, Unirea Tomşani, Viitorul Mateeşti şi SCM Rm. Vâlcea, care şi-au exprimat dorinţa de a participa în competiţie.

• S-a desfăşurat o primă etapă din minicampionat. Care sunt impresiile după cele două meciuri?
După finalizarea primei etape a acestui minicampionat vreau să felicit cele patru echipe participante pentru calitatea jocului prestat într-un meci oficial după o pauză atât de lungă, pentru respectarea protocolului medical şi eforturile financiare pe care le fac. Au demonstrat încă o dată că ”microbul” fotbal este mai puternic decât orice virus.

• Patru echipe au început competiţia. Ce se întâmplă cu celelalte, care sunt variantele pentru ele?
În perioada următoare voi lua legătura cu reprezentanţii echipelor din toate eşaloanele şi de comun acord vom organiza Cupa Vâlcii sau nişte competiţii pe zone geografice, pentru a le da posibilitatea să revină pe teren într-un joc oficial. Suntem optimişti şi sperăm ca din luna iunie să putem organiza competiţii fără a avea obligativitatea de a ne testa. Referitor la sezonul viitor, după cum bine ştiţi, eşalonul de elită al fotbalului judeţean are un sistem competiţional aprobat cu 16 echipe. În condiţiile în care nu vom avea 16 cereri de înscriere vom apela şi vom înscrie în Liga a IV-a membrii afiliaţi din eşaloanele inferioare, cu condiţia respectării cerinţelor de licenţiere. La fel se va proceda şi în cazul Ligii a V-a.

• Care e situaţia arbitrilor din acest moment? Sunt pregătiţi pentru competiţie?
Din păcate, în acest moment numărul arbitrilor vâlceni activi şi disponibili pentru a arbitra este foarte redus din motive obiective (unii sunt delegaţi la nivel naţional, alţii la jocuri de juniori republicani, iar alţii au renunţaţ, pur şi simplu, la activitate, din motive personale. Îi rog pe jucători şi oficialii echipelor să înţeleagă că şi arbitrii au nevoie de o perioadă de timp pentru reacomodare, pentru a reveni la forma de dinainte.
În încheiere, ţin să mulţumesc partenerilor noştri cei mai importanţi (Consiliul Judeţean Vâlcea, Primăria Râmnicului, Nurvil şi Boromir) că în toată această perioadă au fost alături de noi. Sunt convins că odată cu revenirea la normalitate, vom beneficia în continuare de sprijin financiar din partea dumnealor pentru dezvoltarea fotbalului judeţean.

Articole Similare

Back to top button