Diverse

Medicina integrativă: Cum funcționează? 3 beneficii ale acesteia

Pornind de la ideea „că sănătatea este o stare fizică, mentală, socială bună, nu doar absența bolii sau a infirmității”, medicina integrativă privește omul ca pe un întreg și susține vindecarea organismului prin utilizarea propriilor mecanisme. Află în continuarea acestui articol care sunt două dintre cele mai importante beneficii oferite de medicina integrativă.

Cum funcționează medicina integrativă?

Medicina integrativă funcționează prin analizarea tuturor factorilor care pot influența sănătatea unei persoane, cât și a tuturor tipurilor de tratament care pot fi urmate pentru restabilirea sănătății. Medicul va efectua pacientului o anamneză completă, prin care va cunoaște istoricul medical, cât și factorii care au putut declanșa apariția afecțiunii. Astfel, se iau în considerare factori precum alimentația, bagajul genetic, stilul de viață sau anumite traume emoționale.

După realizarea anamnezei, urmează efectuarea unor analize medicale, care permit o diagnosticare corectă. Odată ce este stabilit un diagnostic corect, pacientul este îndrumat către specialiștii potriviți pentru problema de sănătate cu care se confruntă.

Pentru stabilirea tratamentului adecvat, medicina integrativă folosește atât resursele medicinei convenționale, cât și cele oferite de medicina complementară. Prin urmare, pacientul poate primi un tratament medicamentos sau poate beneficia de o intervenție chirurgicală, alături de tratamente alternative, precum acupunctura, chiropractica sau tratamente homeopatice. Atunci când sunt necesare, pacientului i se recomandă consiliere psihologică, meditație sau yoga, latura emoțională fiind tratată cu aceeași atenție atribuită cauzei și simptomatologiei bolii.

Beneficiile medicinei integrative

Datorită multiplelor beneficii pe care medicina integrativă le oferă, tot mai mulți pacienți se orientează către această abordare terapeutică, atât în scop profilactic, cât și curativ. Iată 3 dintre cele mai importante beneficii pe care ea le oferă:

  • Utilizează atât medicina convențională, cât și terapiile alternative

Dacă medicina convențională este concentrată pe afecțiune și pe simptomele acesteia, medicina integrativă își îndreaptă atenția către pacient și sprijină întregul organism, pentru a fi posibilă o îmbunătățire a tuturor funcțiilor și sistemelor acestuia. După cum se poate observa și din numeroasele articole publicate în revista digitală NewMedicine, medicina integrativă aduce beneficii sănătății prin utilizarea celor mai bune terapii alternative și complementare, alături de medicina alopată.

  • Accentuează importanța prevenției

Medicina integrativă accentuează importanța prevenției prin reducerea factorilor de risc și prin încurajarea unui stil de viată sănătos. Se cunosc trei tipuri de prevenție, respectiv:

  • Prevenția primară

Prevenția primară reprezintă modalitățile de protejare a sănătății și reducere a factorilor de risc. Acestea includ activitatea fizică, dieta, suplimentele alimentare și terapiile complementare, care îmbunătățesc starea de sănătate.

  • Prevenția secundară

Aceasta constă în depistarea timpurie a cauzelor îmbolnăvirii și reducerea evoluției bolii. Medicina integrativă ajută la creșterea eficienței tratamentelor alopate, dar și la reducerea efectelor neplăcute ale terapiilor convenționale.

  • Prevenția terțiară

Acest tip de prevenție presupune prevenirea complicațiilor bolii. Medicina integrativă contribuie la reducerea complicațiilor afecțiunilor și a morbidității, fiind de ajutor și în cazul afecțiunilor rezistente la terapia convențională.

  • Îmbunătățește calitatea vieții

Medicina integrativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților, după cum arată un studiu publicat în Cancer Management and Research. Pacienții cu diferite stadii de cancer care au participat la acest studiu au remarcat o îmbunătățire considerabilă a calității vieții prin utilizarea terapiilor complementare alături de terapia convențională.

Rolul medicinei integrative în îmbunătățirea calității vieții se datorează faptului că medicina integrativă are o abordare holistică. Prin urmare, ea privește pacientul ca pe o ființă întreagă și acordă importanță cauzelor bolii, nu doar simptomelor. De asemenea, ea se concentrează pe nutriție, dar și pe starea psihologică a pacienților, tratând fiecare pacient în mod personalizat.

  • Promovează o relație mai strânsă între medic și pacient

Un alt avantaj oferit de medicina integrativă constă în îmbunătățirea relației dintre medic și pacient. Prin evaluarea tuturor factorilor care au dus la îmbolnăvire și abordarea holistică a sănătății, medicul este mult mai apropiat de pacient. Evaluarea stării de sănătate și diagnosticarea pacientului realizate conform principiilor medicinei integrative încurajează o relație mult mai strânsă între medic și pacient.

Totodată, pacientul are acces la terapeuți care acordă atenție fiecărui aspect al bunăstării sale, fie că sunt psihologi sau acupuncturiști, fie că sunt instructori de yoga sau medici homeopați. Prin oferirea de terapii multiple fiecărui pacient, în funcție de nevoile acestuia, medicina integrativă furnizează tratamente eficiente, care răspund problemelor unice ale fiecărei persoane în parte. Datorită acestor avantaje, ea este îmbrățișată de pacienți din diferite colțuri ale lumii, care găsesc în îmbinarea dintre medicina alopată și cea alternativă o soluție la îmbunătățirea stării lor de sănătate.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31413628/

https://doctorbalanica.ro/medicina-integrativa-un-nou-model-de-gandire/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21683-integrative-medicine

https://www.hearthsidemedicine.com/post/what-is-integrative-medicine

 

 

Articole Similare

Back to top button