Alte sporturi

Marinela Mazilu practică un sport de care până şi băieţii s-ar teme

Mazilu MariaLa doar 19 ani, Marinela Mazilu se întrece pe cele mai dificile pârtii de skeleton din lume. Printre cele mai importante competiţii la care a participat vâlceanca se numără Jocurile Olimpice de la Vancouver şi Campionatul Mondial de juniori. În interviul următor, fosta elevă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” ne vorbeşte despre lucrurile pe care le-a învăţat datorită sportului, despre cele mai frumoase locuri pe care le-a vizitat şi nu în ultimul rând, despre rezultatele sale.

Cum şi când ai început să practici atletismul?
Acum şapte ani, când eram legitimată la secţia de judo a CS Oltchim, văzând că am anumite calităţi de natură atletică, antrenorul meu de atunci, Marcel Enache, mi-a propus să încep practicarea acestui sport.

Care au fost cele mai importante rezultate pe care le-ai obţinut de-a lungul timpului la această disciplină sportivă?
Am câştigat două medalii de bronz în Campionatele Naţionale de juniori 3, la probele de 200 şi 300 metri plat. La nivel de juniori 2, 60 metri plat, am obţinut medalia de argint, iar la ştafeta de 4 x 100 metri, am luat aurul. Tot la juniori 2 am mai câştigat o medalie de bronz la proba de 200 m, iar anul acesta, la Campionatul Naţional Şcolar, m-am clasat pe primul loc alături de sportivele cu care am alcătuit ştafeta.

Spune-ne când ai luat decizia de a încerca skeletonul şi dacă ţi-a fost dificil la început?
Acum aproximativ doi ani şi jumătate, eram în sala de atletism din Bucureşti, când un antrenor a venit la mine cu o propunere. Este vorba despre Marius Ene, care şi în prezent se ocupă de pregătirea mea. Iniţial mi s-a părut destul de ciudat pentru că nu ştiam mai nimic despre acest sport, însă nu am ezitat să încerc. Trebuie să recunosc faptul că la început mi-a fost destul de greu. Într-o săptămână de antrenamente am avut timp să mă lovesc de multe ori, dar până la urmă am început chiar să mă pricep la acest sport.

Ce părere au părinţii tăi despre faptul că practici un sport destul de periculos?
Întotdeauna părinţii mei mi-au spus că am o personalitate puternică şi că pot să decid singură ce este mai bine pentru mine. De aceea, doresc să precizez că am avut mereu susţinere totală din partea familiei mele.

Prin ce consideri că se deosebeşte skeletonul de celelalte sporturi?
Pe skeleton ai o poziţie diferită şi mult mai greu de controlat decât pe sanie sau pe bob. Un alt lucru special la acest sport este adrenalina, dar după un timp, pot să spun că viteza nu mai pare atât de mare, din cauza faptului că devi prea concentrat la viraje.

Din tot ce ai învăţat prin sportul pe care îl practici, ce crezi că îţi este util şi în viaţa de zi cu zi?
Am învăţat să fiu mai disciplinată, să ascult sfaturile antrenorilor şi să ţin cont de ele, să îmi cunosc limitele şi să vreau mereu să le depăşesc, să încerc să devin mai bună şi să accept noi provocări.

Ce performanţe ai realizat până acum la skeleton?
Sunt campioană naţională la nivel de juniori, seniori şi tineret. M-am clasat pe locul 3 la Cupa Europei şi pe locul 6 la Campionatul Mondial de juniori. În acest an, am ocupat poziţia a opta la Cupa Intercontinentală şi am participat la Jocurile Olimpice de Iarnă, din Canada. Vreau să vă spun că am fost cea mai tânără concurentă prezentă la Vancouver şi prima sportivă de naţionalitate română care a participat la această probă. Din păcate, am avut mari probleme cu skeletonul pentru că mi s-a rupt o patină în timp ce eram pe pârtie.

Se spune că pârtia de la Vancouver este foarte dificilă. Ţie cum ţi s-a părut?
Da, aşa este, numai că, din punctul meu de vedere, cu puţine încurajări din partea antrenorului te poţi da şi pe cea mai groaznică pârtie. Ceea ce mi-a fost cu adevărat greu acolo, este legat de faptul că am avut foarte puţine coborâri pe acea pârtie. Dacă aş fi avut timp să mă familiarizez cu ea, poate că lucrurile ar fi stat altfel.

În această vară ai terminat liceul. Intenţionezi să urmezi o facultate?
Da, am de gând să merg la o facultate care să fie bazată tot pe educaţie fizică şi sport.

Vei continua practicarea skeletonului în paralel cu facultatea?
Da, în mod sigur. Îmi place foarte mult acest sport şi consider că sunt de-abia la început. Încă mai am multe de învăţat.

Ce hobby-uri ai?
Atunci când timpul îmi permite, îmi place să mă plimb cu prietenii şi să merg în excursii alături de familia mea. Îmi mai plac filmele horror şi călătoriile.

Care sunt cele mai interesante locuri pe care le-ai vizitat?
La noi în ţară, am fost impresionată de lacul Bâlea. Cred că, în România, avem foarte multe obiective turistice deosebite, pe care în alte ţări nu le-am putea găsi. Din păcate, nu sunt întreţinute aşa cum ar trebui. În general, ador zonele de munte şi de aceea, pot spune că am fost vrăjită de peisajul din Innsbruck, Austria. În Canada, cel mai mult mi-a plăcut la Vancouver pentru că este un oraş foarte curat situat pe marginea oceanului. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button