Administratie

Mărcoianu a obţinut bani pentru introducerea canalizării în toate cele 9 sate din Măciuca

În cea mai recentă conferinţă de presă pe care a organizat-o la Rm. Vâlcea, deputatul Cristian Buican l-a avut invitat pe Mugur Mărcoianu, primarul comunei Măciuca. Cu această ocazie, edilul PNL a prezentat câteva dintre proiectele sale, dar a vorbit şi despre problemele deloc uşoare cu care se confruntă localitatea sa.

Mugur Mărcoianu a făcut şi o trecere în revistă a primului său mandat, când a fost independent şi a resimţit destul de dur acest lucru. Nici acum lucrurile nu s-au schimbat extraordinar de mult, dar parcă nu mai este aceeaşi situaţie. „De bază, au fost finanţările externe. De la guvern, am primit sume derizorii, foarte mici comparativ cu celelalte localităţi. Din păcate, aşa funcţionează lucrurile în România! Din fericire, chiar şi aşa, am reuşit să promovez proiecte în valoare de 12 milioane de euro, bazându-mă, cum spuneam, în special pe programele europene”, a dezvăluit reprezentantul comunităţii de la Măciuca. De când conduce Executivul local, pentru că mama sa este cadru didactic, dar nu numai din acest motiv, Mugur Mărcoianu a tratat cu prioritate două domenii: educaţia şi sănătatea, iar acest aspect s-a reflectat şi în proiectele pe care le-a promovat.

Investiţii de 12 milioane de euro. De bază au fost programele europene

„Una dintre satisfacţiile mele cele mai mari este că am reuşit să realizez câteva investiţii importante la Liceul Teoretic. Acesta a fost reabilitat, modernizat, consolidat şi dotat aşa cum se cuvine. La fel şi grădiniţa. La liceu, este şi acum şantier. Ne ocupăm serios de ateliere, pentru că avem şi clase cu profil profesional. De curând, cu finanţare prin CNI, am realizat şi o sală de sport deosebită şi, sigur, continuăm în aceeaşi linie. Menţinerea liceului nu este o misiune uşoară, având în vederea scăderea accelerată a ratei natalităţii şi migraţia tot mai mare a tinerilor către marile oraşe sau în străinătate. Trebuie însă să-i facem faţă şi sunt convins că-i voi face, alături de conducerea liceului şi de cadrele didactice, cu care am o bună colaborare. Ne ţine în priză şi concurenţa creată în zonă de liceele de la Bălceşti, Lădeşti şi Drăgăşani. Avem un proiect pe POCU datorită căruia, în ultimii 2 ani, am avut în localitate un after school foarte util pentru 60 de copii, care au beneficiat de masă caldă şi pregătire suplimentară. Astăzi, cu sprijinul domnei inspector general Mihaela Andreianu, de la Inspectoratul Şcolar, căreia îi mulţumesc şi pe această cale, am semnat un contract de finanţare care, de luni, 27 noiembrie, ne permite să oferim o masă caldă unui număr de 209 elevi. Au beneficiat şi anul trecut. Un alt proiect menit să îmbunătăţească sistemul educaţional local este cel prin PNRR şi vizează dotarea unităţilor de învăţământ cu mobilier nou, precum şi digitalizarea acestora. La ora actuală, pregătim licitaţia şi, în câteva zile, o lansăm în SICAP. O altă veste bună – de anul acesta, avem două clase de a 9-a: una cu profil uman, cealaltă cu profil tehnologic – turism şi alimentaţie publică”, a adăugat Mugur Măcoianu.

Ambele dispensare, reabilitate prin PNDL 2

Referindu-se la infrastructura de sănătate, alesul local a făcut cunoscut că, la Măciuca, există două dispensare, pe care le-a reabilitat cu finanţare prin PNDL 2: „Primul este cel din Ştefăneşti, realizat acum un secol de un deputat liberal, Ştefan Drăghicescu, cel care a mai înfiinţat şi casa de naşteri, şcoala şi biserica. La un aproape o sută de ani, iată, am reabilitat dispensarul făcut de el. În vară, l-am finalizat şi pe cel din Oveselu”. În ultimii ani, edilul PNL a reuşit să obţină şi o importantă finanţare prin POR 2014-2020. „Complexul de servicii sociale pentru persoane vârstnice va oferi trei lucruri importante: cantină socială, centru de zi şi îngrijiri la domiciliu. Acesta a fost primul proiect european, după cel prin SAPARD, de acum un deceniu şi ceva, care a vizat modernizarea unui drum. Ştiţi că, apropo de acea investiţie, au fost probleme cu o alunecare de teren şi vreau să vă spun că aceasta avansează, din păcate. Am tot semnalat la Vâlcea, la Bucureşti, şi sper să audă în final cei care trebuie să audă. Acum, revenind, mai avem un proiect important în domeniul social, prin PNDR – construirea unui centru în satul Oveselu. Principala misiune a acestuia este facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru tinerii din comună şi pentru persoanele vulnerabile. Are legătură cu proiectul de un milion de euro, prin POCU. Peste 170 de persoane vulnerabile, cu venituri reduse, şomeri, tineri fără locuri de muncă, au fost pregătiţi, învăţaţi cum să răzbească şi să-şi găsească un job. Prin proiect, s-au finanţat cu câte 22.000 de euro şi 13 planuri de afaceri, care au devenit business-uri şi au generat peste 50 de locuri de muncă, venituri suplimentare ş.a.m.d.. Una peste alta, a fost un câştig pentru întreaga zonă, nu doar pentru comuna Măciuca, iar acest lucru ne-a bucurat enorm. Printr-un alt proiect european, derulat prin POCA, am informat populaţia cu privire la drepturile legale pe care le are şi la cele mai eficiente metode de soluţionare a litigiilor”, a detaliat Mugur Mărcoianu.

O nouă licitaţie pentru locuinţele destinate tinerilor

Ajungând la PNRR, edilul a vorbit despre proiectul recent aprobat – privind construirea unor locuinţe pentru tinerii din Măciuca. „Prima licitaţie a fost anulată şi urmează să lansăm o nouă procedură de achiziţie. În ceea ce priveşte reţeaua de iluminat public, vreau să vă spun că avem acoperire în toate satele – în total, sunt o mie de stâlpi cu lămpi. În primă fază, cu bani europeni, am rezolvat 300 de stâlpi. Prin AFM – prima sesiune, am obţinut bani pentru alţi 300 de stâlpi şi am făcut şi telegestiunea. Relativ recent, în noua sesiune de la AFM, am reuşit să atragem finanţarea necesară pentru cei rămaşi. Contractul de lucrări a fost semnat, dar din cauza ordonanţei pe care premierul Marcel Ciolacu şi-a asumat-o, nu ne putem apuca de treabă încă şi trebuie să aşteptăm începutul lui 2024. La ora actuală, singura clădire publică nereabilitată este primăria, dar avem promovat şi pentru ea un proiect prin AFM. Lucrăm la avizul pentru securitatea la incendiu şi, după ce-l luăm, ridicăm documentaţia în SICAP pentru atribuirea contractului de lucrări. Pe zona de mediu, avem un proiect referitor la colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului de grajd. Vom face o platformă specială, cu speranţa că, viitor, vom avea şi efective mai mari. La ora actuală, avem mai mulţi câini fără stăpâni decât vite. Cât priveşte colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului menajer de la populaţie, mă suprinde şi pe mine faptul că, în 7 ani, CJ Vâlcea nu a reuşit să implementeze şi să înceapă activitatea SMID-ului de la Roeşti. Eu am lucrat la CJ Sibiu şi, acolo, SMID-ul funcţionează din 2016. La ei se poate, la noi nu! Efectul este că plătim enorm pentru gunoi. Degeaba ne lăudăm că groapa de la Roeşti va fi gata dacă încă nu este lansată licitaţia pentru desemnarea operatorului pe judeţ. Trec alegerile şi tot nu e rezolvată! De la 1 ianuarie, UAT-urile sunt puse să facă licitaţii separat pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor. Oalele se sparg în capul nostru şi bineînţeles că va fi imposibil să respectăm legea”, a mai declarat primarul Mugur Mărcoianu.

Mărcoianu: la Măciuca, nu există apă din cauza celor care au gestionat proiectul regional – APAVIL, CJ şi Primăria Râmnicului

Edilul s-a arătat extrem de nemulţumit şi cu privire la eşecul proiectului regional de apă şi canalizare, aşteptat de mai bine de un deceniu de 36 de comunităţi din judeţ. După cum s-a auzit, Vâlcea ar fi pierdut a nu ştiu câta oară finanţarea de peste 150 de milioane de euro, iar asta în condiţiile în care, de 10 ani încoace, primarii nu au fost lăsaţi să încerce şi alte surse de finanţare. „Un proiect similar a fost şi la Sibiu, dar – din nou – acolo a mers totul şnur. La noi, jale! S-a pierdut finanţarea a nu ştiu câta oară! Ar trebui ca, urgent, să ne dea un document care să ne permită să căutăm cât mai rapid alte surse de finanţare. Şi-aşa, a trecut şi-al 12-lea ceas… Oamenii din Măciuca trebuie să ştie că nu din cauza primarului nu au apă. Nu, comuna Măciuca apărea cu investiţii în reţele în proiectul regional, cel prin POIM – gestionat de APAVIL, CJ şi Primăria Râmnicului… şi de aceea nu ni s-au alocat bani prin alte programe. Ştiţi că, în 2020, ne-au tăiat finanţarea pentru canalizare prin POIM, dar în final bine că s-a întâmplat aşa. Am putut să mă ocup eu şi am depus cerere de finanţare prin PNI Anghel Saligny, reuşind să obţin 10 milioane de lei, din cei 27 de milioane de lei care ne-ar trebui pentru cei 30 de kilometri de canalizare de care avem nevoie în total. La ora actuală, ne ocupăm de avize şi apoi trecem în etapa următoare. Pentru ceea ce nu rezolvăm acum prin „Anghel Saligny”, încercăm să obţinem bani prin PNRR. Prima oară, ni s-a respins cererea. Am contestat şi, în final, am câştigat, deci avem finanţare pentru canalizare în toate cele 9 satele. Nu va fi un sistem centralizat, dar poate că este mai bine aşa. Nu mai spargem drumurile. Aproape 80 la sută din căile de acces le avem modernizate şi ar fi păcat să le rupem. Mai avem 9 km. de rezolvat şi, fără îndoială, vom găsi soluţii… chiar dacă – din cauza eşecului proiectului regional de apă şi canalizare, a faptului că nu avem introduse aceste reţele şi am aşteptat în zadar atâta vreme – pierdem puncte cam la orice program”, a completat primarul de la Măciuca.

Articole Similare

Back to top button