Diverse

Maramureş, destinaţia finală din România

Romania este inca o destinatie turistica emergenta, iar Maramuresul este departe geografic de ruta turistica generala prin Transilvania.

Insa cu aplicatia de distante rutiere va puteti informa asupra calatoriei dvs. cu masina.

Revendicarea faimei din regiune este reprezentata de pajistile sale si bisericile pitoresti din lemn. In Maramures, puteti gasi in continuare traditii de mult abandonate si un mod de viata mult mai simplu, ca sa nu mai vorbim de unele repere culturale si istorice foarte importante. Pentru a gasi cu usurinta orice locatie recomandam aplicatia harta rutiera.

Satele Traditionale din Maramures

Maramuresul este probabil singura regiune din Romania in care ai putea jura ca timpul a inghetat. Acesta este unul dintre motivele pentru care este o destinatie turistica lenta pe care nu ar trebui sa o pierdeti.

Dupa-amiaza tarziu, batranele se odihnesc si vorbesc in fata caselor lor. Multi dintre ei poarta costumul national. Este format dintr-o camasa alba cu volane, fuste lungi negre, sorturi cu dungi care acopera fustele, esarfele si sandalele taranesti (opinci).

Satele Barsana si Oncesti au cel mai mare numar de porti impresionante din lemn. Ciocanesti este probabil cel mai frumos sat din Romania. Este pentru ca casele sunt acoperite cu flori pictate si forme geometrice.

Rareori vei gasi un sat care nu are o biserica de lemn . Toate bisericile au fost construite in secolele al XVII-lea sau al XVIII-lea si au clopotnite gotice impresionante. Toti au un model comun, dar in acelasi timp, fiecare dintre ei are o senzatie distincta pentru ei.

Budesti

Odata ajuns in centrul orasului, a fost usor sa gasiti intrarea din fata a bisericii, desi poarta era inchisa. Tentativ, l-am deschis si am pasit si am ratacit putin in jurul terenului. Biserica Sf. Nicolae din Budesti este una dintre cele 8 biserici din lemn ale regiunii, listate de patrimoniu de UNESCO. Biserica dateaza din 1643, facand-o nu numai frumoasa, ci si o cladire semnificativa din punct de vedere istoric si cultural. Nu am putut vedea in interiorul bisericii pentru ca, din pacate, nu era nimeni in jur.

Cand vizitati Maramuresul, trebuie sa fiti pregatiti sa mancati o multime de mancare fantastica. Gazdele isi intampina oaspetii cu paine de casa un pahar mic de horinca . Este un coniac traditional dublu distilat, facut din fructe.

Este considerat ghinion pentru gazda daca oaspetele nu mananca si nu bea tot ce i s-a oferit. Maramuresul are o multime de preparate locale, traditionale. Iata principalele:

  • Balmos – o branza de oaie, lapte si mamaliga, care este coapta la cuptor si servita intr-o oala de lemn sau de lut;
  • Carnati afumati si slanina de casa;
  • Diferite tipuri de branzeturi din lapte de oaie;
  • Supe si bors, pe care oamenii de aici le iau intotdeauna la pranz;
  • Pasca de Paste – o prajitura cu branza dulce;
  • Piftie – jeleu de porc care se mananca de Craciun;
  • Tocana, facuta cu carne de porc, carne de vita, pui, carnati picante, sos brun si se serveste cu mamaliga;
  • Horinca, o bautura alcoolica care se face de obicei din prune si are peste 50 de grade;

Articole Similare

Back to top button