Alte sporturi

Karateka Paul Dinu, Sherlock Holmes de la Chimia

Dinu Paul1Toată lumea ştie că Paul Dinu este director al CS Chimia, antrenor şi campion european de karate. Ceea ce nimeni nu ştie însă, este legat de faptul că, acum câţiva ani, tânărul coordonator al clubului vâlcean acorda o importanţă deosebită meseriei de detectiv particular. În interviul următor, printre altele, Paul Dinu ne vorbeşte despre cum a devenit detectiv şi despre societatea din care a făcut parte.

* Cum v-a venit ideea să deveniţi detectiv particular?
– Prin 2006, pe când lucram pentru Euro Job Investigaţii SA, şeful meu mi-a propus să înfiinţăm o societate de detectivi particulari. Mi s-a părut o idee interesantă şi am devenit chiar administrator al societăţii. Pentru că sunt absolvent al Facultăţii de Drept, nu a fost nevoie să mai urmez alte cursuri, ci doar să susţin un examen scris şi un interviu la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, în urma căruia mi-am obţinut atestatul de detectiv. Apoi, m-am înscris şi în Asociaţia Naţională a Detectivilor Particulari din România, de unde am primit legitimaţie şi insignă. În aceste condiţii, pot spune că sunt detectiv cu acte în regulă.

* Ce părere aveţi despre filmele cu Sherlock Holmes? Se pot compara cazurile rezolvate de faimosul personaj fictiv cu cele întâlnite în viaţa reală?
– Mereu mi-au plăcut filmele de acest gen. Probabil că situaţii similare cu cele pe care le vedem în filme se întâmplă doar în străinătate, unde detectivii particulari se bucură de o foarte bună colaborare cu poliţia. După cum aţi putut observa în mai toate filmele, la orice caz apare şi un detectiv, care îi ajută pe poliţişti. În afară, legea este foarte bine pusă la punct, iar detectivii sunt chiar recrutaţi şi ajung să lucreze în cadrul poliţiei. La noi, în România, nu este aşa şi probabil din această cauză, munca de detectiv nu pare atât de interesantă. Mai mult decât atât, nici măcar oamenii nu sunt pregătiţi pentru meseria asta.

* Ştiu că un detectiv particular trebuie să fie la curent cu cele mai performante tehnici de supraveghere. Pentru a se descurca, probabil că trebuie să câştige mulţi bani. Ce ne puteţi spune despre cât de bine, sau de prost, este plătit un detectiv?
– Într-un orăşel ca al nostru, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi nici nu sunt atât de mulţi bani, detectivii nu câştigă prea bine. Sunt totuşi oameni care înţeleg că această meserie nu este ieftină. Nu poţi să faci un filaj de două săptămâni, să urmăreşti pe cineva cu maşina, să îi faci fotografii şi să îi şti tot programul, pentru un milion de lei, când doar motorina te costă mai mult. În ceea ce priveşte tehnica, este adevărat, trebuie să ai un aparat foto performant, măcar un binoclu, o cameră de filmat şi o maşină cu geamuri ionizate, care să nu iasă în evidenţă. Dacă vrei să îţi faci bine treaba, trebuie să ai la dispoziţie toate aceste elemente.

* Să înţeleg că lucrurile stau altfel în oraşele mai mari, iar detectivii particulari sunt solicitaţi mai des?
– Da, de exemplu, în Bucureşti este mult mai bine. Chiar am avut şi noi, la Vâlcea, în perioada în care mă ocupam cu aşa ceva, câteva cazuri de colaborare. Când cei de la Bucureşti urmăreau pe cineva, nu era nevoie să alerge prin toată ţara. Dacă persoana respectivă ajungea pe raza noastră de acţiune, Asociaţia Naţională a Detectivilor ne trimitea un plic în care aveam informaţii utile despre cel urmărit, iar noi continuam supravegherea. În privinţa banilor, din câte ştiu eu, la Bucureşti, un detectiv câştigă în jur de opt euro pe oră. Vă daţi seama că nu îşi permite oricine să dea atâţia bani, când poţi urmări pe cineva 24 de ore, sau câteva zile, poate chiar săptămâni.

* V-aţi gândit să mai practicaţi această meserie?
– Sincer să fiu, da, m-am gândit. Sunt autorizat, înţeleg munca, drepturile, riscurile şi mai ales, obligaţiile unui detectiv particular, pentru că tot timpul eşti cam la limita legii. Aici mă refer la faptul că nu ai voie să montezi microfoane în casele oamenilor sau să îi filmezi în orice ipostaze. Trebuie să respecţi anumite reguli.

* În general, cine apelează la serviciile detectivilor particulari?
– De obicei, oamenii cu foarte mulţi bani şi societăţile comerciale, care doresc să afle diverse informaţii despre cei care urmează să ocupe posturi cheie sau despre alte firme cu care vor să colaboreze.

* Spuneţi-ne mai multe despre cazurile de care se ocupa societatea de detectivi pe care o administraţi.
– Euro Job Investigaţii se ocupa mai mult de societăţi comerciale, decât de cazuri individuale. În general, societăţile au bani şi plătesc. Eu înţeleg că oamenii au probleme, sunt destul de mulţi care vor să afle dacă sunt înşelaţi, care vor să îşi verifice copiii, însă atunci când aud cât îi costă îşi pierd din interes. Oricum, cazuri de acest gen sunt rare la Vâlcea. Sunt situaţii în care, după ce urmăreşti persoana o perioadă, ajungi la concluzia că este nevinovată. Faci un raport pe care i-l dai celui care te-a angajat şi îi spui că soţia sa îi este fidelă. Atunci, omului tot nu i se pare corect şi se întreabă pentru ce îţi dă atâţia bani. Răspunsul e simplu, ţi-i dă pentru a avea certitudinea că nu este înşelat. În cazul societăţilor comerciale, asta este şi ideea. Patronii vor să îşi verifice clienţii sau potenţialii angajaţi, pentru a afla dacă sunt de încredere.

* Este mai avantajoasă această meserie, atunci când faci parte dintr-o societate de detectivi, decât în situaţia în care lucrezi pe cabinet individual?
– Din punctul meu de vedere da, este mult mai avantajos să faci parte dintr-o echipă, pentru că atunci poţi împărţii atribuţiile, fiecare se poate ocupa de ceva. Dacă eşti singur, eşti nevoit să te ocupi personal de toate problemele şi este mai greu să îţi procuri tehnica necesară, care costă foarte mult.

* Există vreo diferenţă între preţurile cerute de societăţile de detectivi şi cele de la cabinetele individuale?
– Preţurile sunt asemănătoare. Pot spune că depinde mai mult de negociere. Este evident că nu îi poţi cere unei femei care vrea să îşi verifice copilul, la fel ca unei firme mari, care este pe cale să încheie o afacere de un miliard de lei. Depinde şi de natura şi complexitatea cazului, pentru că este posibil să ai nevoie de 10 maşini pentru supraveghere sau poate firma pe care trebuie să o verifici îşi are sediul în altă ţară.

* În prezent, mai aveţi vreo legătură cu Euro Job Investigaţii?
– Societatea mai există, însă are o activitate redusă, iar eu nu mai sunt administrator. Criza a atins şi domeniul acesta. Acum, lumea economiseşte banii şi nu îşi permite să mai angajeze detectivi particulari.

Ovidiu Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button