Opinii

Fotbalul e „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”!

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII 

În urma rezultatelor directe (la juniori) se poate spune că s-a creat o “prăpastie” valorică evidentă între cele două grupări CSM Rm. Vâlcea şi FC Oltchim. Cauzele pot fi multiple, începând de la condiţiile existente la aceste cluburi (mai bune la CSM), aria de selecţie mai redusă la clubul chimist (copiii se mai orientează şi spre cluburile Frăţia, Hidroelectra – unde se face treabă bună în condiţii civilizate) şi bineînţeles intervine şi competenţa antrenorilor, care poate fi influenţată de anumiţi factori.

Atunci când antrenorul Cristi Lazăr a preluat grupa de juniori-republicani B (adică acum doi ani), cei din anturajul echipei – „prieteni”, antrenori – spuneau că nu va face zece puncte în tot campionatul. Ei bine, tehnicianul a venit cu acea disciplină de fier fără de care nu se poate face performanţă, le-a interzis părinţilor să vină cu presiuni – de genul „joacă X sau Y” – iar în plus este interesat şi de comportamentul copiilor în afara stadionului. Şi, cum spunea o ziaristă de la PROSPORT (Maria Andrieş), într-un editorial, „a reuşit să insufle copiilor acea dorinţă, determinare şi o energie teribilă care le subîntinde fiecare mişcare”.

Mai întâlnim însă chiar situaţii bizare, când la cluburi importante din ţară odraslele unor „mahări” îşi fac loc pe la diferite echipe, sunt promovaţi chiar „agresiv” în presă fără a avea valoarea unui jucător de clasă şi, ceea ce este mai grav – cu ajutorul unor impresari „pricepuţi” – ajung chiar să ne reprezinte pe la loturile naţionale de juniori. Şi atunci, de ce ne mai întrebăm de ce nu ne mai calificăm cu naţionala pe la Campionatele Europene sau Mondiale? 

Calea spre succes: caracter, seriozitate şi multă muncă

Referitor la FC Oltchim, înclin să-i dau dreptate (uneori) domnului inginer Mihai Diculoiu – preşedinte al clubului – care spunea că disciplina cam lasă de dorit în rândul jucătorilor şi nu numai. Dacă la CSM Rm. Vâlcea antrenorii Cristi Lazăr şi Emil Popescu cheamă juniorii cu o oră sau chiar două înaintea meciurilor, la FC Oltchim mai întâlnim cazuri când un juniori considerat mai „privilegiat” de colegi în relaţia acestuia cu antrenorul, a sosit în vestiar cu doar 15 minute înainte de meci (şi asta chiar înaintea duelului din Campionatul Naţional de juniori-republicani A dintre cele două grupări vâlcene, CSM şi FC Oltchim). În astfel de condiţii, se ia din autoritatea antrenorului, se bagă „zâzanie” în cadrul lotului, implicăm şi părinţii în viaţa echipei şi ajungem la nişte vorbe de duh: fotbalul e „pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”!

Pentru toţi antrenorii centrelor de copii şi juniori, Unirea Urziceni – şi antrenorul Dan Petrescu – constituie UN OBIECT DE STUDIU, UN REPER, despre cum se poate face performanţă cu nişte jucători consideraţi expiraţi (de alţii). Care ar fi în fond calea spre succes în acest caz? CARACTER, SERIOZITATE ŞI MULTĂ MUNCĂ! 

Cum e turcu’, şi pistolu’!

Comportare meritorie a celor două grupe de „republicani” de la CSM Rm. Vâlcea într-un meci cu o contracandidată la primele locuri, trupa de juniori A, antrenată de Cristi Lazăr, a învins cu 3-0 pe Jiul Petroşani, golurile fiind înscrise de Călinescu şi Leo Săraru (2). La grupa de juniori B, fotbaliştii antrenaţi de Emil Popescu s-au impus de asemenea, cu un scor şi mai clar, 8-1.

Joia următoare, fiind etapă intermediară, juniorii de la CSM s-au deplasat la Rovinari, unde republicanii A au învins cu 5-1. Golurile au purtat semnătura jucătorilor Vasile – 2, Oprea şi Jean Mosor – 2. Ultimul dintre aceştia, fiind un executant de excepţie al loviturilor libere, înscrie aproape meci de meci. S-a întâmplat la fel şi acum, când a reuşit o „dublă” – prin goluri marcate cu mare măiestrie de la 25 de metri.

Republicanii B s-au ţinut şi ei tare şi au izbândit de asemenea, cu 1-0, printr-un gol înscris de Dedeu – un fotbalist deosebit de talentat. La acest nivel, vin tare din urmă jucători precum Ionescu, Batâr, Dumitraşcu şi Robert Artimon, nimeni altul decât fiul antrenorului de la CSM. Conform unei zicale din popor – „cum e turcu’, şi pistolu’” –  Robert, fiind un copil cuminte şi de bun simţ, nu are aere de vedetă şi nu se foloseşte de numele tatălui pentru a-şi face loc în echipă. Şi, lucrul cel mai important, nici antrenorul Emil Popescu nu ţine cont de nume, ci de valoare! 

P.S.: Apar tot mai multe reclamaţii cu privire la obiceiul unor antrenori care folosesc în competiţiile oficiale (organizate de AJF Vâlcea) juniori mai mari de vârstă. Pentru a se evita pe viitor acest lucru, cluburile respective ar trebui să primească amenzi drastice, antrenorii ar trebui să fie suspendaţi, iar echipele respective depunctate. Din păcate, deşi avem rezultate mincinoase şi clasamente false, AJF-ul tace şi devine părtaş la aceste nereguli. 

Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button