Diverse

Fost arbitru şi fotbalist vâlcean, olimpic la matematică, pilot de avion în Anglia!

Viaţa îţi oferă multe surprize! De acest lucru s-a convins şi Cosmin Smărăndoiu. Cine este Cosmin? Un vâlcean plecat din ţară în urmă cu 10 ani. Nu pentru că trăia rău în România, ci pentru a-şi testa limitele, a demonstra că poate să facă faţă şi printre străini. Locuieşte în Anglia. A avut bunici în comuna Măciuca, acum mai are doar unul, la Guşoeni. Părinţii s-au despărţit pe când el avea 14 ani. Copilăria şi-a petrecut-o pe aceste meleaguri, în sudul judeţului. Şcoala a făcut-o la Rm. Vâlcea. Este nepotul profesorului de matematică Ştefan Smărăndoiu. Datorită renumitului dascăl, Cosmin a îndrăgit această materie. A fost olimpic la matematică. A mai fost atras de geografie şi fizică, iar modul de predare din şcoala românească l-a ajutat în anii ce au urmat. Cosmin a iubit şi sportul. A practicat fotbalul. A jucat pentru Tineretul Rm. Vâlcea, făcând parte din echipa care a promovat în Divizia C. Dintre colegii săi îi amintim pe Iosif Melcea, Lucian Pătularu. Nu a mai continuat, la nivel de performanţă. În 2004 a absolvit cursurile de arbitraj, iar în 2005 împărţea deja legea pe terenurile de fotbal din judeţ. A fost aproape şi de promovarea în Divizia C, ca arbitru. Până la urmă, însă, după câţiva ani de arbitraj, priorităţile s-au schimbat. A lucrat la bancă, la Vâlcea şi ca agent de vânzări. Câştiga bine, dar nu cât să-i ajungă să-şi îndeplinească obiectivele. Şi aşa a ajuns în Marea Britanie. Nu a fost totul roz în primii ani.

”Am început la spălătorie, distribuiam pliante, apoi am intrat în construcţii. În Anglia nu se muncea legal în 2011 decât foarte greu. Am mers, ulterior, la Uber. Am devenit şofer. Am reuşit să-mi fac clienţii mei. După 2 ani de Uber am început să-i selectez. Unul dintre ei m-a recomandat să lucrez pentru cineva foarte bogat. Din 2018 am intrat în acest cerc şi sunt foarte mulţumit, mi s-a schimbat complet orizontul, viaţa. Am întâlnit şi o persoană din acest mediu cu probleme de sănătate. M-a motivat puternic, mi-a demonstrat că poţi face orice dacă eşti sănătos. Motivul pentru care am plecat din Romania a fost să încerc, să văd cum mă descurc “afară”, pentru că în România eram apreciat peste tot. În Anglia, nu am încercat să continui cu arbitrajul. Ținteam sus şi nu depindea doar de mine. Se cerea British, să vorbesc limba foarte bine, ceea ce în 2011, la început, nu puteam să fac. Am jucat, în schimb, fotbal la echipa locală, Radlett, timp de patru ani şi jumătate. Activa în eşaloanele inferioare, cum este la noi Liga a 4-a. Am câştigat campionatul. Am intrat întâmplător în grup. Nu vorbeam engleză. Eram în parc, iar ei făceau antrenament. Mai aveau nevoie de un om şi m-au întrebat dacă ştiu sa joc. Şi aşa a început toată aventura. Îmi spuneau «Cesc Fabregas», că aş semăna cu el. Patronul echipei m-a şi recomandat pe business mai departe”, a povestit fostul sportiv vâlcean. Cosmin iubeşte fotbalul şi e destul de aproape de fenomen în continuare. Merge la meciuri din Premier League. Patronul unei echipe de top din prima ligă engleză îi este prieten, aşa că, dacă vreun tânăr fotbalist vâlcean consideră că e foarte bun şi poate face faţă la un club mare, poate apela cu încredere la fostul arbitru pentru o recomandare.

Anul viitor, Cosmin Smărăndoiu vrea să vină în zbor acasă, cu propriul avion

Din distribuitor de pliante şi salahor pe şantier, Cosmin a ajuns să piloteze avioane în Anglia. Ba mai mult decât atât, să-şi achiziţioneze unul! Fostul arbitru visează ca anul viitor să vină din Marea Britanie la Vâlcea în zbor, să survoleze deasupra comunelor Măciuca şi Guşoeni, locurile copilăriei sale şi să aterizeze pe propriul teren, la Călimăneşti:
”Nu am visat niciodată să zbor, să pilotez. Totul a început când prietena mi-a oferit cadou o cursă cu un avion mic. Apoi mai multe evenimente m-au motivat să încerc să iau licenţa, deşi îmi era frică de înălţime. Mi-am dorit atât de tare să ajung pilot încât mă trezeam la 5 dimineaţa să învăţ trei ore, apoi plecam la muncă. A meritat tot sacrificiul. Pot să pilotez avioane şi cu pasageri. Deocamdată, pe cele cu un motor. Urmează celelalte licenţe. La vara îmi doresc sa zbor cu avionul meu deasupra oraşului în care am copilărit şi deasupra comunei unde mi-am petrecut vacantele la bunici. Încercasem vara asta să planific o aterizare cu primarul, la Gusoeni, dar deocamdată nu se poate. Poate reuşim în 2022. Nu s-a putut în principal din cauza scutului antigrindină. Plănuiesc un aerodrom privat în Călimăneşti. Am un avion G-KIAN. A costat 100.000 lire. 120.000 cu ce am mai băgat în el. Da, ştiu, vorbesc de avioane, nu de maşini. Pare ciudat, dar asta a fost nebunia mea. Am câştigat destul de bine în ultimii ani şi am reuşit să-mi împlinesc acest vis. Continui să lucrez ca şofer personal pentru o familie din Londra. Sper să merg pe private jet şi elicopter. Cursele de linie sunt plătite mai prost. Unii piloţi au salariu mai mic decât al meu, acum. Licenţa de comercial o foloseşti pentru linie sau avioane private mari, iar eu merg spre «private», pentru că e mai «fun» şi business, iar cercul de persoane care apelează la astfel de servicii îl am deja”.

Următorul obiectiv: obţinerea atestatului pentru a ”conduce” elicoptere

Cosmin nu se opreşte aici. Vrea să-şi ia licenţa de pilot şi pentru elicopter. Deşi majoritatea planurilor profesionale se leagă de Marea Britanie, fostul fotbalist şi arbitru vâlcean, olimpic la matematică în copilărie, nu exclude varianta de a se întoarce, la un moment dat, poate definitiv acasă. Iubeşte România şi i-a insuflat inclusiv fiului său dragostea faţă de ţara care l-a format ca om.
”Dennis, băiatul meu, are 5 ani. Iubeşte România. Datorită lui voi înmulţi numărul de vacanţe în ţară şi durata acestora. Nu ştiu dacă mă mai întorc definitiv acasă. Nu mai zic niciodată «niciodată». Orice e posibil în această viaţă. Eu făceam avioane doar din hârtie. Îmi era frică de înălţime şi am ajuns să pilotez. Oricum, şi până acum am venit des în România. În cei 10 ani, am ajuns minim de 3 ori pe an acasă. Dar acum consider că România este mult mai frumoasă în vacanţe, nu să locuieşti în ea. Dennis s-a născut aici, în Marea Britanie. Ştie română şi engleză. În casă vorbim doar româneşte cu el, ca să înveţe. În ceea ce priveşte pilotajul, voi continua să mă perfecţionez. Orice avansare depinde doar de mine. Cum am spus, vreau ca la vară să aterizez la Călimăneşti. Acum aveam posibilitatea doar Sibiu, Tg. Jiu sau Piteşti. Acesta este planul, să vin din UK cu avionul meu. Avionul meu merge cu un plin de 700 nm / 1000 km. Ca pilot, primeşti aprobările imediat. România e paradis în Aviaţie pentru că nu e aglomerat precum aici. Vara viitoare voi încerca să vizitez cât mai multe locuri din România. Până atunci, în ianuarie cred că încep cursurile şi pentru obţinerea licenţei pentru elicopter. Teoria este cam aceeaşi. Sunt aceleaşi 9 examene”, a mai precizat fostul arbitru şi fotbalist vâlcean, Cosmin Smărăndoiu. Povestea continuă…

Articole Similare

Back to top button