Alte sporturi

Expresii sportive pe înţelesul tuturor

Pentru a realiza întru totul sensul pe care îl au unele expresii uzitate frecvent în limbajul cronicarilor sportivi, şi nu numai, e bine să trecem în revistă câteva dintre ele.

BANUL NU ARE MIROS are izvor latin. Găsind vistieria goală după domnia lui Nero şi a urmaşilor acestuia, împăratul roman Vespasian (69-79 după Hristos) a încercat prin multe modalităţi să strângă bani pentru proiectele sale. Printre taxele pe care le-a pus, a fost şi una asupra closetelor publice, de unde şi numele de vespasiene dat acestor toalete. La un moment dat, fiul său Titus i-a spus că poporul râde şi bârfeşte pentru că se fac bani prin această modalitate. Vespasian i-a pus o moneda sub nas, spunându-i: „Non olet”, adică „nu miroase” (!). Azi expresia îi ironizează pe cei care folosesc, fără scrupule, cele mai urâte mijloace pentru a câştiga bani.

CALCÂIUL LUI AHILE se referă la legenda conform căreia zeiţa greacă Thetis, mama viitorului erou Ahile, în dorinţa ei de a-l apăra de orice primejdie, l-a cufundat în Styx, râul din Infern, a cărei apă te făcea invulnerabil. Când zeiţa l-a scăldat în apă, l-a prins de călcâi, aşa că Ahile a devenit de neucis, cu excepţia călcâiului de care l-a ţinut mama sa. În războiul Troiei, eroul a fost ucis de o săgeată care s-a oprit în călcâiul său şi de aceea, expresia serveşte pentru a semnala locul vulnerabil, punctul nevralgic al unei persoane.

CARNE DE TUN s-a spus prima dată de către Shakespeare, în piesa „Henric al XIV-lea”, când Falstaff îl întreabă pe rege: „Ai cui sunt oamenii care vin la urmă?” şi primeşte răspunsul: „Ei sunt hrană pentru praf de puşcă!”. Din scrierile ulterioare ale lui Chateaubriand reiese că se ajunsese la un asemenea dispreţ pentru viaţa oamenilor, încât recruţii erau numiţi materie prima şi carne de tun.

CASANDRA este un nume pe care îl întâlnim destul de des, spre a desemna persoanele care prezic nenorociri, dar ale căror preziceri nu sunt crezute. Personajul a fost fiica regelui Priam şi a Hecubei, suveranii Troiei. Ea a obţinut harul profeţiei de la Apollo în schimbul făgăduinţei de a-i acorda favoruri. După ce Casandra şi-a însuşit secretul prorocirii, nu şi-a respectat cuvântul şi Apollo s-a răzbunat, lăsându-i darul, dar lipsind-o de puterea de convingere, ca nimeni să nu-i dea crezare!

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button