Alte sporturi

Elevii vâlceni au învăţat tag rugby de la englezii din Greenwich

tag rugbyHotelul Castel din Rm. Vâlcea a găzduit săptămâna trecută un grup de elevi şi profesori englezi, implicaţi într-un proiect de schimb de experienţă alături de reprezentanţi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” şi Şcoala „I. Ghe. Duca”.

Printre principalele obiective ale proiectului denumit „Building bridges between countries through leadership in sports” se numără cooperarea la nivel local şi european, prin promovarea activităţilor de leadership în sport, dezvoltarea unui program în regiunile partenere prin formarea a 20 de elevi ca traineri în sporturile Tag Rugby şi Volei. Totodată, programul care are ca perioadă de implementare 1 septembrie 2009 – 31 august 2011, şi-a propus realizarea unui schimb de bune practici în domeniul educaţional. Nu în ultimul rând, prin acest proiect se doreşte creşterea interesului şi motivării elevilor din Rm. Vâlcea şi Greenwich, în scopul promovării unei vieţi sănătoase prin sport şi nutriţie adecvată, îmbunătăţirea competenţelor lingvistice ale grupului ţintă şi a capacităţii de a lucra în echipă. De precizat este că în organizarea evenimentului sunt implicate mai multe instituţii şi parteneri de nivel local, atât din România, cât şi din Marea Britanie. Este vorba despre Inspectoratul Şcolar Vâlcea, Consiliul Judeţean Vâlcea, Asociaţia Pro Educaţie şi Formare, Greenwich Council, Crown Woods School şi Tag Rugby Development Trust. Potrivit coordonatorului Tatiana Mărăndici, proiectul a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
„Grupul ţintă al proiectului este format din elevi de la învăţământul primar şi liceal. Noi am creat un program bazat pe concepţia de leadership, care îi vizează în primul rând pe elevii de 16 – 18 ani selectaţi din CNMB. Aceştia au rolul de a îi învăţa apoi pe cei din clasele II – IV sportul tag rugby. În prima zi, a avut loc iniţierea liderilor români, după care li s-au explicat regulile celor mici. În a doua zi s-a început formarea elevilor din clasele II – IV pe grupe de vârstă, cu ajutorul liderilor. Apoi, de la fiecare şcoală au fost selectate câte două echipe mixte pe nivele de vârstă, care au cuprins 10 elevi, 5 fete şi 5 băieţi. Cel mai interesant este că tag rugby-ul nu este acel rugby pe care îl ştie toată lumea. Este un sport fără contact care implica multă agilitate şi perspicacitate din partea copiilor, iar fetele pot chiar să exceleze la acest joc. După selecţie a început turneul dintre şcoli”, a declarat Tatiana Mărăndici.
Coordonatoarea proiectului a precizat apoi că pe data de 28 iunie 2010, un grup format din cei mai buni lideri vâlceni, alături de câţiva profesori, vor merge în Marea Britanie pentru a îi învăţa pe liderii englezi jocul de volei.
„În primul rând am selectat elevii de la clasele de volei, opt sunt de la clasa a noua şi trei de la clasa a XI-a. Pe lângă ei, mai merg doi elevi de la clasa a X-a de ştiinţe bilingve care fac sport de performanţă în timpul liber. Mai avem şi două eleve care vor avea rolul de reporteri sportivi. Ideea este că acest proiect nu cuprinde doar schimbul de experienţă între tag rugby şi volei. Mai implică şi editarea unei cărţi bilingve despre mari sportivi români şi englezi şi realizarea unei reviste virtuale. Aici vor fi implicaţi elevii de la secţiile de filologie care vor trebui să facă articole, să ia interviuri, etc.”, a adăugat Tatiana Mărăndici, coordonatoare a proiectului şi profesoară de fizică în cadrul CNMB.
Elevii de la CN „Alexandru Lahovari” sunt implicaţi în proiect prin intermediul campaniei „Pentru o viaţă sănătoasă”. Ei au creat pliante şi au promovat în şcoli ideea unei vieţi sănătoase printr-o alimentaţie corectă şi sport. În acelaşi timp, ramura practică sau de natură sportivă a proiectului i-a vizat în mare parte pe elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi Şcoala „I. Ghe. Duca”.
„Vreau să vă mai spun că în afară de partenerii noştri oficiali, am colaborat şi cu Federaţia Română de Rugby. Domnul Nicolae Ungureanu, directorul de dezvoltare din cadrul federaţiei, a participat la toate activităţile noastre. A venit chiar mai devreme, i-a format pe profesorii de sport şi aceştia au putut să iniţieze programul de leadership înainte de a veni englezii”, a precizat Tatiana Mărăndici.
Potrivit antrenorilor Nicoleta şi Marius Mărgărit, unii dintre liderii români au devenit chiar mai buni decât cei din Marea Britanie. Este vorba despre Marius Tudor, Gabi Pirneci, Elena Drăghici şi Simona Bîrzan, toţi elevi ai claselor sportive. Vâlcenii de la CNMB au fost apreciaţi de partenerii din Anglia atât pentru implicarea de care au dat dovadă în organizarea proiectului, cât şi din punct de vedere al stăpânirii limbii engleze.
„Elevii englezi au fost chiar surprinşi să găsească în liceul nostru, în România, copii care vorbesc mai bine engleza chiar şi decât ei. Probabil că în şcoala românească se învaţă engleza literară şi foarte corectă. Aşa cum şi în România sunt oameni care vorbesc mai puţin corect limba română, presupun că acest fenomen se întâmplă şi la ei. De aceea, au fost foarte încântaţi pentru dialogul pe care au putut să îl poarte”, a adăugat Nicoleta Mărgărit. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button