Alte sporturi

Elevele Mihaelei Truşcă demonstrează că

avram ghisoiuSportul nu trebuie să aibă consecinţe asupra conduitei şcolare

Larisa Ghişoiu şi Mădălina Avram sunt două dintre cele mai talentate tenismene pregătite de directoarea Clubului Sportiv Şcolar Rm. Vâlcea. Printre altele, în interviul următor, elevele Mihaelei Truşcă ne vorbesc despre planurile lor de viitor, despre cele mai importante rezultate pe care le-au obţinut şi nu în ultimul rând, despre sportul pe care îl practică.

Am aflat de la doamna Mihaela Truşcă, directoarea CSŞ Rm. Vâlcea şi antrenoarea voastră, că nu sunteţi doar două tenismene care întotdeauna s-au remarcat la competiţii, ci şi eleve model. Cum reuşiţi să îmbinaţi atât de bine sportul cu studiile?
Mădălina Avram: Trebuie să recunosc faptul că nu ne-a fost uşor să avem rezultate bune atât la şcoală, cât şi pe plan sportiv, însă, din punctul nostru de vedere, dacă îţi doreşti cu adevărat acest lucru nu ai cum să nu reuşeşti. Acum, la finalul clasei a 12-a ne-am aflat într-o situaţie mai complicată, pentru că a trebuit să susţinem examenul de bacalaureat şi admiterea la facultate. În paralel, am participat la competiţii, am mers la meditaţie şi am învăţat. Nu am făcut aceste lucruri degeaba, pentru că satisfacţia obţinerii unor note mari la cele două examene nu se compară cu nimic. Doamna antrenoare a făcut demersurile necesare pentru ca noi să putem da BAC-ul în sesiunea specială din luna mai, însă răspunsul pe care l-a primit a fost unul negativ. În concluzie, a trebuit să ne pregătim mai bine şi oricum am reuşit să realizăm ceea ce ne-am propus.

Ce facultate aţi ales şi de ce?
M.A.: Eu am terminat liceul la CNI „Matei Basarab”, profilul ştiinţe sociale. De aceea, consider că într-un fel m-am pregătit pentru facultatea la care doream să merg şi anume, Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Pot spune că m-am orientat spre ASE pentru că îmi place foarte mult economia.
Larisa Ghişoiu: Şi eu am terminat acelaşi liceu, însă la profilul de ştiinţe ale naturii. Apoi, am intrat cu nota 10 la Facultatea de Medicină Dentară din Sibiu. Sunt foarte mulţumită că am reuşit să iau examenul cu nota maximă şi vreau să vă spun că am ales această facultate pentru că îmi doresc să am un viitor în acest domeniu. Durează şase ani dar eu cred că merită.

Intenţionaţi să practicaţi tenisul de masă în paralel cu facultatea?
L.G.: Da, la Sibiu este un club şi voi continua practicarea acestui sport minunat în paralel cu studiile.
M.A.: Eu voi căuta în Bucureşti un club la care să mă antrenez, pentru că sub nicio formă nu mă gândesc să renunţ la tenis. Doresc să precizez că, deşi ne vom continua pregătirea în alte oraşe, atunci când vom participa la competiţii oficiale, vom reprezenta CSŞ Rm. Vâlcea.

Ce ne puteţi spune despre planurile voastre de viitor, de după terminarea studiilor?
L.G.: Visul meu este să îmi deschid un cabinet stomatologic în străinătate, pentru că acolo se câştigă mult mai bine decât în România.
M.A.: Ştiu că în ziua de azi este foarte greu să lucrezi în domeniul în care te-ai specializat pe perioada facultăţii. Cu toate acestea, eu îmi doresc să obţin un post într-o bancă, unde să mă ocup de relaţiile cu publicul.

Cum vă petreceţi timpul liber?
L.G.: Ieşim amândouă în oraş, ascultăm muzică, ne place să dansăm, mergem la bibliotecă, unde ne relaxăm citind o carte.

Vă place să călătoriţi? Aţi făcut excursii împreună?
L.G.: Da, ne place foarte mult să călătorim, însă împreună am fost numai prin ţară. Cred că am văzut aproape toate oraşele, mai ales că am participat la numeroase competiţii jucând ca echipă.

Să revenim puţin la sport. De când practicaţi tenisul de masă şi care este motivul pentru care aţi ales această disciplină?
M.A.: Am început să jucăm tenis în clasa a I-a. Ne place foarte mult acest sport pentru că nu este deloc violent, iar arbitrii nu te pot fura. Aici dacă pierzi, o faci din cauza greşelilor tale.

Cum este relaţia voastră cu doamna antrenoare Mihaela Truşcă?
M.A.: Suntem foarte ataşate de doamna antrenoare, mai ales că în momentele în care am avut diverse probleme, dânsa a fost alături de noi. De fiecare dată când avem nevoie de sprijin, ne ajută cu cea mai mare plăcere. Acestea sunt şi unele dintre principalele motive pentru care ne dorim să practicăm în continuare tenisul de masă.

Cum descrieţi relaţia dintre voi?
L.G.: Suntem cele mai bune prietene. Consider că Mădălina este o persoană deosebită şi vreau să menţionez faptul că este singura prietenă în care am cu adevărat încredere. Ştiu că în anumite momente sunt cam dificilă şi doar ea mă poate înţelege perfect.
M.A.: Sperăm ca distanţa dintre noi, care va fi destul de mare atunci când vom merge la facultate, să nu ne afecteze în niciun fel relaţia.

În încheiere aş vrea să ne vorbiţi despre cele mai importante rezultate pe care le-aţi obţinut de-a lungul timpului la competiţiile la care aţi concurat?
M.A.: Vreau să încep prin a vă spune că anul acesta am terminat turul Diviziei A pe primul loc. În acea perioadă chiar am renunţat puţin şi la meditaţie. Era primul semestru şi de aceea, ne-am putut ocupa ceva mai mult de tenis. Larisa a participat la finala ONSŞ, unde s-a clasat pe locul 9. Ca echipă, am obţinut locul 4 la competiţia numită „Paleta de Argint”. La nivel de juniori 2, am câştigat medalia de bronz, la Campionatul Naţional de la Buzău. În etapa regională a Cupei Liceelor, tot la dublu, ne-am clasat pe poziţia a doua, iar în finală, am intrat în primele opt echipe. (O.D.)

Articole Similare

One Comment

Lasă un răspuns

Back to top button