Diverse

EDITORIAL / Să nu ne îmbătăm cu apă rece!

La mijlocul săptămânii trecute în cele trei competiţii europene s-au disputat play-off-urile (barajele) pentru accederea ultimelor echipe în grupele Champions League, Europa League şi Conference Ligue. Au fost meciuri încărcate de dramatismul specific unor confruntări decisive, în joc fiind glorie, dar şi (foarte) mulţi bani.
Trei echipe româneşti: CFR Cluj- Napoca, FCSB şi CSU Craiova au încercat să acceadă în grupele celei de-a treia competiţii europene şi doar primele două au reuşit lucrul acesta, oltenii pierzând dramatic în Israel la loviturile de departajare ( ce făcuşi Ivane? Ce făcuşi Bancule, aşa se execută un penalty decisiv?). O parte a presei sportive, o parte dintre conducătorii primelor două cluburi, un finanţator vocal şi lăudăros în euforia calificării au încercat să ne prezinte „măreaţa realizare”, uitând că meciurile pe care le-au desfăşurat până acum au semănat mai mult a meciuri din „Intertoto-ul” de acum douăzeci şi ceva de ani în urmă, competiţie creată pentru a „umple” partea de vară fără meciuri din Europa între sezoane, cu echipe de mâna a treia, a patra sau… a nu ştiu câta…
Campionii de la Cluj, eliminaţi ruşinos de armenii de la Pyunik Erevan în turul 2 ( primul în care au intrat ardelenii) al preliminariilor pentru Champions League, având 8 (opt!) străini în echipă de start au reuşit o calificare norocoasă cu un gol frumos al croatului Cvek în minutul 89 şi se bucurau la sfârşitul meciului cu slovenii de la Maribor de parcă eliminaseră un adversar major sau cuceriseră un nou titlu de campioană ( anul acesta nu cred că-l mai câştigă). Cel care făcea exces de zel şi gesturi (semi) belicoase la adresa…ştie el cui, era chiar antrenorul tot mai contestat în lumea fotbalului, Dan Petrescu.
Dincolo, la Stavanger în Norvegia, pe un sintetic execrabil, FCSB reuşea „remontada” cu Vikingur cu (larga) bunăvoinţă a unui central maghiar care a acordat un penalty pentru bucureşteni în minutul 90+4, transformat sigur de muntenegreanul Risto Radunovic.
Bineînţeles că apoi finanţatorul celor de la FCSB a intrat în direct pe toate televiziunile de sport spunându-ne câţi bani va încasa (lucrul acesta îl interesează cel mai mult) şi cum va „bate” pe oricine în Europa de aici încolo şi va câştiga la pas campionatul. Dorinţa sa i-a fost îndeplinită şi Dumnezeu i-a dat o grupă „bună”, cu West Ham United, Anderlecht Bruxelles şi Silkeborg (din Danemarca), cu un program foarte bun: primul meci la Londra cu West Ham, al doilea acasă cu Anderlecht, al treilea afară în Danemarca…
Celălalt personaj cu tendinţe de circ, căruia îi place „văicăreala”, Dan Petrescu a primit de la UEFA în dar o grupă „foarte grea” cu Slavia Praga, Sivaspor (din Turcia) şi Balkani (din Kosovo).
În Israel, la Beer Sheva, Rădoi şi trupa sa au dus disputa cu evreii până la ultimul cartuş, lovitura de departajare ratată de căpitanul echipei-Bancu- şi au părăsit deznădăjduiţi competiţia. Păcat, căci în minutul 105+1, „juveţii” preluaseră conducerea printr-un gol din lovitură liberă executată de croatul Roguljic (la care portarul israelian a avut mare parte de vină, dar s-a revanşat la penalty-uri, apărând două!).
Înainte de disputarea celor trei meciuri despre care am vorbit, Liga Profesionistă de Fotbal a venit în întâmpinarea doleanţele celor trei cluburi şi le-a amânat meciurile din campionat de acum 10 zile, iar lucru acesta a fost benefic. Pentru cele 2 calificate, euforia calificării le-a costat căci duminică una (CFR) a pierdut lamentabil acasă, cealaltă (FCSB) a smuls „in extremis” un punct norocos tot acasă în minutul 90+3, în meciuri cu echipe considerate „accesibile”, Farul şi Hermanstadt. Luni seara joacă/ a jucat şi CSU Craiova tot acasă cu fostul lider- F.C. Botoşani- (depăşit de Farul şi Rapid în clasament, dar moldovenii pot reveni pe primul loc în cazul unui rezultat favorabil).
Cei „trei granzi” sunt acum, în ordine, pe locurile: 9. CFR Cluj ( un meci mai puţin disputat), 11. CSU Craiova (două meciuri mai puţin disputate) şi 15. (loc de baraj) FCSB (un meci mai puţin disputat).
Dacă aţi fost atenţi la ceea ce v-am prezentat mai sus, aţi observat că golurile calificării sau cel care a ajutat pe Craiova să ajungă la loviturile de departajare au fost înscrise de doi croaţi şi un muntenegrean, iar în echipele de start ale celor trei au fost 8 străini la CFR, 4 străini la FCSB ( cum rămâne cu „patriotismul”, domnul Gigi?) şi 3 străini la Craiova…
Specialiştii din presa scrisă şi ” specialişti” din on-line ar trebui să se tempereze puţin cu laudele despre revigorarea fotbalului românesc şi să aştepte (cu calm) desfăşurarea meciurilor din grupele Conference League, pentru a vedea dacă va creşte coeficientul UEFA al ţării.
Singurul lucru bun din noul sezon fotbalistic este (re)întoarcerea suporterului de fotbal din Romania pe stadioane şi nu putem decât să ne bucurăm!
Aveţi grijă de voi!

• Dan-Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button