Acasă Diverse EDITORIAL / Los Blancos scufundaţi… cu/ de Barca!

EDITORIAL / Los Blancos scufundaţi… cu/ de Barca!

234
0

Duminică seara, din nou, întreaga planetă a fost conectată la un nou episod din „El clasico”, eternul şi fascinantul FC Barcelona- Real Madrid. Cele două mari echipe spaniole s-au întâlnit de-a lungul timpului în competiţiile interne, internaţionale, dar şi în meciuri amicale.
Real avea 101 victorii directe, iar Barcelona 99, dar golaveraj mai bun.
Meciul avea o încărcătură aparte căci putea să relanseze campionatul în cazul unei victorii a madrilenilor sau să detaşeze, probabil decisiv, la 12 puncte pe catalani de marii lor rivali din capitala Spaniei.
Cu un moral mai bun dat de ultimele meciuri directe (4-0 în campionat, la Madrid în martie anul trecut, 1-0 în USA în obişnuitul „friendly match” de dinainte de începerea campionatului- în august 2022, un 3-1 aproape umilitor în Supercupa Spaniei într-un meci disputat la Ryad în Arabia Saudită în ianuarie şi un 1-0 la Madrid în turul semifinalei Copei del Rey la începutul lui martie; între toate aceste victorii blau- grana s-a interpus şi victoria Realului cu 3-1 în meciul din tur al actualului campionat, în 15 ianuarie), Barcelona a reuşit, in extremis victoria uriaşă duminică seara, prin golul lui Franck Kessie în prelungirile partideişi victoria cu numărul…100 în derby!
Bucuria de după gol a celor aproape 100.000 de spectatori de pe Nou Camp, dar şi bucuria imensă a catalanilor la sfârşitul jocului ne-a arătat că opţiunea pentru câştigarea titlului este uriaşă cu 12 etape înainte de terminarea campionatului şi…cu 12 puncte avans avute în acest moment de Barcelona.
A fost primul „El clasico” al lui Xavi pe Nou Camp din postura de antrenor după ce toate celelalte meciuri prezentate mai sus au fost la Madrid sau pe teren neutru şi fericirea se citea pe chipul său la sfârşitul meciului, atunci când jucătorii antrenaţi de el se bucurau de parcă ar fi câştigat un trofeu.
Cea mai titrată echipă din fotbalul mondial cu 35 de titluri în „La liga”, 19 Cope del Rey, 11 supercupe ale Spaniei, dar mai ales 14 Cupe/ Ligi ale Campionilor, 5 supercupe ale Europei, 3 Campionate mondiale ale cluburilor şi 2 Cupe UEFA, Real Madrid mai are şanse doar la două trofee: Cupa Spaniei (mici, după 0-1 în turul semifinalei cu Barca) şi UCL, dar greu şi aici jucând cu Chelsea în sferturi şi, eventual, cu Bayern/ Manchester City în semifinale şi cu o echipă italiană (Inter, Milan sau Napoli) sau cu Benfica în finală.
Carlo Ancelotti poate câştiga unul sau două trofee, dar poate rămâne şi fără trofeu sezonul acesta, „netezind” drumul spre cel mai râvnit scaun de antrenor, pentru altcineva!
Barcelona are mari şanse la titlu, dar şi la câştigarea Cupei, încercând „să spele ruşinea” eliminării premature din Champions League, dar şi din Europa League.
Vestea posibilei repatrierii a lui Messi în vară, dar şi uriaşul scandal de corupţie în care sunt implicaţi catalanii sunt subiectele mari de discuţie ale suporterilor, ale ziariştilor, ale iubitorilor fotbalului din întreaga lume.
Aveţi grijă de voi!

•Dan- Cătălin Săraru