Acasă Diverse EDITORIAL / Gemenii golului

EDITORIAL / Gemenii golului

148
0

De-a lungul timpului, în fotbalul mondial, cei mai căutaţi jucători de fotbal au fost cei care înscriu goluri, căci golul şi goleadorii au fost „sarea şi piperul” fotbalului dintotdeauna.
Momentul cel mai fericit sau cel mai nefericit pentru orice jucător, antrenor, spectator, telespectator este acela în care tabela de marcaj se schimbă, în care echipele marchează.
Atunci când o echipă are doi sau mai multi jucători care înscriu multe goluri, care se luptă pentru titlul de golgheter într-o competiţie naţională sau internaţională, atunci aceea echipă este una care poate face performanţă, căci golurile aduc puncte, iar punctele pot aduce clasări superioare sau trofee.
Italienii au patentat noţiunea de „gemeni ai golului” atunci când o echipă a avut mai multe sezoane la rând un cuplu de atacanţi care au înscris un număr apropiat şi apreciat de goluri.
Au fost prin anii optzeci Pulici şi Grazziani la A.C.Torino, apoi în ultimul deceniu al secolului trecut celebrii Vialli şi Mancini la Sampdoria şi, mai apropiat de zilele noastre, Del Piero şi Trezeguet la Juve, apoi Diego Milito şi Samuel Eto’o la Inter.
În fotbalul european poate cel mai important cuplu de golgheteri ai aceleiaşi echipe a fost, sub comanda lui Sir Alex Ferguson, cel de la Manchester United, Dwight Yorke şi Andy Cole, iar în fotbalul românesc Dănciulescu şi Niculescu la Dinamo, în perioada 2004-2011(cu mici întreruperi).
De aproximativ doi ani un nou duet dansează pe scena fotbalului italian, un duet inedit „unul alb şi unul negru”, unul sud-american celălalt european, gemenii golului de la Inter, Lautaro Martinez şi Romelu Lukaku!
Duminică seara, în cel mai aşteptat derby al fotbalului din peninsulă, „derby de la Madonina” devenit anul acesta şi derby pentru titlu, cei doi au strălucit ducând-o pe Inter la patru puncte în faţa roso- nerrilor în fruntea clasamentului.
Lukaku, aflat în duel personal cu Ibrahimovic pentru titlul de „rege al Milanului”, duel care putea să degenereze într-o bătaie de stradă între cei doi la penultimul meci, cel de acum câteva săptămâni din sferturile Copei d’Italia, a avut un asist perfect la primul gol al lui Martinez şi a punctat pentru 2-0 după pauză, trecând şi pe primul loc în clasamentul golgheterilor fotbalului italian cu 17 goluri, cu unul mai mult decât Cristiano Ronaldo şi cu trei mai multe decât „prietenul” Zlatan.
Lautaro Martinez, supărat că nu a ajuns la Barcelona în vară, accidentat o perioadă, vine tare din urmă având 13 goluri înscrise în atât de tacticizatul fotbal italian de Serie A. A strălucit duminică înscriind două goluri şi contribuind împreună cu „geamănul” Lukaku la o victorie cât un sfert de titlu.
Antonio Conte nu poate decât să-şi frece mâinile de bucurie pentru că în curtea sa sunt doi astfel de fotbalişti şi aşteaptă cu încredere desfăşurarea ultimelor 15 etape. A ratat Europa pentru că în ultimul meci din grupa de Champions League nu a reuşit să înscrie un gol Shaktar-ului din Doneţk…
Poate că aşa a vrut Dumnezeu ca ei să fie concentraţi doar pe „scudetto” în Italia şi să aducă din nou bucurie tifosilor nerr- azuri din oraş, după unsprezece ani de aşteptare!
# Aveţi grijă de voi!
# Purtaţi mască!
# Eu mă vaccinez!
• Dan-Cătălin Săraru