Diverse

EDITORIAL / Fotbalul, (petro)dolarii, Infantino, morala, ipocrizia şi demagogia

A început!
Da, duminică seara a început a XXII-a Cupă mondială din istoria fotbalului, istorie începută acum 92 de ani, în 1930 în Uruguay.
Globalizarea şi „industrializarea” fotbalului au dus Cupa mondială mai întâi în Orientul îndepărtat în Coreea de Sud şi în Japonia în 2002, apoi în Africa de Sud în 2010, pentru ca acum, în 2022, să meargă pentru prima dată şi în zona arabă, în micuţul dar bogatul Qatar.
Decizia a fost luată demult, chiar în 2010 în Africa de Sud de către forul mondial al fotbalului, F.I.F.A. condusă la aceea vreme de Sep Blatter, care avea să fie apoi în centrul unui imens scandal împreună cu Michel Platini preşedintele U.E.F.A.
Scandal care a condus la cercetarea penală a celor doi (şi a altora) la arestarea şi încarcerarea lui Platini.
Pentru a demonstra întregii lumi fotbalistice că încredinţarea desfăşurării turneului final Qatar-ului nu a fost o greşeală, aici au avut loc în ultimii 7-8 ani investiţii faraonice în infrastructura zonei şi în infrastructura fotbalistică, de aproape 300 de miliarde de dolari!
Au fost construite 8 stadioane, unul mai „futturist” decât altul, autostrăzi, şosele, metrouri, hoteluri cu zeci de etaje, centre de pregătire şi de agrement pentru cele 32 de echipe participante şi pentru zecile/ sutele de mii de suporteri ai acestora, în deşertul din Peninsula arabică în zona Golfului Persic.
La construcţia acestora au lucrat migranţi din ţările (sărace) ale Asiei de Sud şi Sud-Est: India, Pakistan, Nepal, Bangladesh şi Sri Lanka.
Lumea civilizată a acuzat Qatarul de grave încălcării ale drepturilor omului în relaţia cu muncitorii migranţi, The Guardian scriind în februarie 2021 de moartea a peste 6500 de muncitori la lucrările pentru infrastructura necesară desfăşurării Cupei mondiale (lucru nerecunoscut, bineînţeles de oficialităţile din Qatar)
Cu o zi înainte de deschiderea Cupei mondiale, Gianni Infantino, marele beneficiar al căderii lui Blatter de pe tronul de „şef al fotbalului mondial”, a ţinut o conferinţă de presă cu un număr imens de ziarişti (peste 400) în care a elogiat lucrările uriaşe ale qatarezilor şi a criticat „aspru” ţările occidentale care au acuzat exploatarea muncitorilor migranţi la construcţia infrastructurii din Qatar.
„Lecţia de morală e doar ipocrizie” a fost afirmaţia centrală a discursului său, un discurs de o demagogie incredibilă.
Și pentru ca „tacâmul să fie perfect”, la meciul de deschidere dintre Qatar şi Ecuador, a stat la loja oficială încadrat la dreapta (normal) de emirul Qatar-ului şi la stânga de una dintre cele mai controversate persoane ale lumii arabice şi mondiale, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman.
Acest personaj este acuzat în lumea liberă de reţinerea a 34 de jurnalişti arabi şi de uciderea scriitorului dizident Jamal Khashoggi în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul în 2018.
Cu o avere (a familiei) estimată în jurul a 1,4 trilioane de dolari (!), „prinţul” saudit este şi patronul lui Newcastle United, echipă aflată în puternică „expansiune” fotbalistică în cel mai puternic campionat de fotbal al lumii, cel englez ( locul patru în acest moment de întrerupere).
Revenind la fotbal, să menţionăm că în meciul de deschidere selecţionata gazdă a Qatarului a pierdut fără drept de apel în faţa unei reprezentante a Americii de Sud, Ecuadorul.
Scorul de 0-2 este unul blând având în vedere desfăşurarea jocului.
Vedeta ecuadorienilor, Enner Valencia a înscris ambele goluri ale acestora, a mai înscris încă un gol anulat pentru un offside minuscul pe care 95 de arbitrii asistenţi din 100 nu l-ar fi văzut!
Din păcate pentru el s-a accidentat în prima repriză şi prezenţa în meciurile viitoare este incertă.
Având în vedere evoluţia extrem de modestă a selecţionatei din Qatar te întrebi cum a reuşit această naţională să câştige în 2019 Cupa Asiei la fotbal în detrimentul unor naţionale puternice ca Japonia şi Coreea de Sud…
Oare chiar totul este de cumpărare/ vânzare pe planeta Pământ?
„Greii” fotbalului mondial urmează să intre în scenă în următoarele 3-4 zile şi, după desfăşurarea meciurilor „primei etape” în cele opt grupe, putem să ne facem o idee despre valoarea şi forma acestora pentru a putea face predicţii cât mai aproape de adevăr în privinţa a ceea ce se va întâmpla ulterior.
Aveţi grijă de voi!
• Dan Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button