Politica

Deputatul Eugen Neaţă pregăteşte noi iniţiative legislative. Staţiunile turistice, în atenţia parlamentarului vâlcean

La început de an, deputatul PSD Eugen Neaţă a luat la pas judeţul. În teritoriu a aflat cu ce probleme se confruntă oamenii, administraţiile locale, care sunt doleanţele întreprinzătorilor locali şi cum ar putea fi ajutaţi pentru a se dezvolta. Eugen Neaţă pregăteşte noi iniţiative legislative inclusiv pentru facilitarea investiţiilor în turismul vâlcean.
”Dintre cele peste 200 de staţiuni turistice din România, 9 se află pe teritoriul judeţului Vâlcea. Patru dintre ele sunt staţiuni turistice de interes naţional: Băile Olăneşti, Călimăneşti, Băile Govora şi Vidra-Voineasa. Cinci localităţi au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local: Ocnele Mari, Horezu, Brezoi, Malaia şi Vaideeni.
Apele minerale care izvorăsc în staţiunile balneoclimaterice Călimăneşti, Govora şi Olăneşti au o istorie care se întinde pe mai mult de două sute de ani de exploatare, la început rudimentară, şi apoi, începând cu secolul XIX, din ce în ce mai ştiinţifică, urmare a explorărilor şi cercetărilor care s-au făcut în acest scop. Analizele chimice începute în urmă cu aproape două sute de ani şi continuate cu regularitate acum, au pus în evidenţă calităţi terapeutice nebănuite ale apelor minerale din judeţul Vâlcea.
Cele trei staţiuni cu ape minerale sunt un real izvor de sănătate cu soluţii de vindecare pentru o gamă extrem de variată de boli şi de suferinţe umane. Lor li se adaugă ocnele de sare de la Ocnele Mari prin băile amenajate aici şi ocna de sare deschisă pentru cei aflaţi în căutarea sănătăţii aparatului respirator.
Starea de sănătate este un obiectiv foarte important pentru toţi oamenii, ceea ce dă o valoare cu totul specială celor patru staţiuni vâlcene care oferă soluţii terapeutice: Călimăneşti, Govora, Ocnele Mari şi Olăneşti.
Rigorile tehnice naţionale le definesc ca staţiuni de interes naţional şi chiar local, în cazul Ocnelor Mari. Sănătatea oamenilor este însă o aspiraţie internaţională care a făcut ca în timpuri mai îndepărtate apele minerale de la Călimăneşti să călătorească mii de kilometri pentru a ajuta la sănătatea regilor, iar cele de la Olăneşti să câştige medalii de aur la expoziţii internaţionale în urmă cu o sută cincizeci de ani.
În galeria staţiunilor turistice vâlcene au apărut nume noi, după cum spuneam la început: Vidra-Voineasa, staţiune de interes naţional, şi localităţile Brezoi, Malaia, Horezu şi Vaideeni. Dintre acestea, trei sunt pe Valea Lotrului, una dintre cele mai dinamice zone de dezvoltare a turismului vâlcean. Celelalte două sunt un caz special al conservării obiceiurilor şi tradiţiilor locale.
Am avut recent o întâlnire exploratorie la Horezu pentru a înţelege mai bine dorinţele meşterilor tradiţionali în materie legislativă pentru a ajuta cu câteva iniţiative în Parlamentul României şi merg destul de des la Vaideenii atât de speciali în galeria culturală a regiunii în care trăim.
În ceea ce priveşte trioul Horezu, Malaia, Vidra, sunt printre cei care urmăresc cu mare atenţie investiţiile în turismul montan pe care l-am sprijinit de asemenea cu câteva iniţiative legislative. Turismul balnear dedicat sănătăţii în primul rând, turismul cultural generat de zonele care păstrează importante tradiţii româneşti şi turismul de agrement de pe Lotru sunt cei trei mari piloni pe care se dezvoltă turismul vâlcean”, a spus deputatul PSD, cu privire la bogăţia turistică din Vâlcea.

Articole Similare

Back to top button