Social

Meşterii tradiţionali din Horezu au nemulţumiri cu privire la procesul de atestare în meserie

În pregătirea unei noi iniţiative legislative, deputatul Eugen Neaţă a mers la Horezu. A avut o întâlnire cu primarul Nicolae Sărdărescu, pentru aprofundarea unui subiect mai vechi, o solicitare a meşteşugarilor tradiţionali din zonă. Parlamentarul vâlcean va continua documentarea pe acest subiect, în vederea identificării unei soluţii viabile pentru olarii din regiune.
”Este de notorietate internaţională că la Horezu meseriile tradiţionale se transmit de la o generaţie la alta de multe sute de ani. A existat aici o importantă şcoală de pictură religioasă activă în cadrul Mănăstirii Hurez, de unde ucenicii au plecat să picteze mai apoi lăcaşuri de cult din toate regiunile locuite de români de-a lungul şi de-a latul munţilor Carpaţi.
Cea mai cunoscută este însă tagma olarilor din zonă, recunoscuţi şi prin simbolul grafic pe care îl pictează pe majoritatea obiectelor realizate de ei: Cocoşul de Hurez.
De-a lungul timpului au existat iniţiative ale meşteşugarilor tradiţionali în direcţia obţinerii unor norme legislative care să le reglementeze activitatea şi să le protejeze interesele pe pieţele de desfacere a produselor lor. Politicienii antrenaţi în aceste iniţiative au produs iniţiative legislative respinse cu uşurinţă pe motiv de suprapunere cu legi şi norme existente deja, lucru inacceptabil în jurisprudenţa internaţională. Ultimul text de lege propus de iniţiatori s-a dovedit a fi o suprapunere cu prevederi din Legea 26/2008 care protejează patrimoniul cultural, de pildă.
Am fost la Horezu pentru a răspunde dorinţei meşterilor tradiţionali de aici de a mă implica în redactarea şi în susţinerea legii de care au nevoie. Cu toţii ştiu activitatea mea legislativă pentru că zona lor de activitate beneficiază deja de două dintre iniţiativele mele mai vechi. Este vorba despre legea care facilitează investiţiile în turismul montan şi despre supranumita Lege Eugen Neaţă, destinată protecţiei persoanelor care au fost expuse mai mult de trei decenii la poluarea remanentă din zonele puternic industrializate. Oamenii din Horezu cunosc beneficiile acestor norme legislative pe care le-am iniţiat şi îşi doresc să formulez o nouă lege care să-i ajute să-şi deruleze activitatea de meşteri tradiţionali şi să-şi protejeze interesele legate de această producţie.
Am convenit cu primarul Nicolae Sărdărescu să ne întâlnim cât mai curând într-un grup lărgit, la care să participe cât mai mulţi dintre cei implicaţi. Este pasul cel mai important pe care l-am făcut la începutul documentării cu care am pornit toate proiectele de succes din Parlamentul României. Documentarea mă ajută să înţeleg domeniul de activitate şi să-mi clarific obiectivele pe care le urmăresc oamenii care au nevoie de legile iniţiate de mine.
Am reţinut din discuţia cu primarul Nicolae Sărdărescu că meşterii tradiţionali au nemulţumiri în privinţa procesului de atestare în meseriile lor, în legătură cu recunoaşterea profesiei lor şi multe altele legate de participarea la târguri şi expoziţii sau referitoare la instituţiile şi la forurile care îi reprezintă în diverse situaţii publice aici şi peste hotarele României. Am convenit ca întâlnirea într-un grup mai larg de dezbatere şi de informare reciprocă să aibă loc cât mai curând pentru a pregăti iniţiativa mea legislativă până la revenirea în băncile din Parlamentul României”, a transmis Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button