Opinii

DECIBELI

OPINIA SPECTATORULUI

Inaugurat în 1991, stadionul „Auf Schalke” din Gelsenkirchen, Germania, este considerat cel mai modern din Europa şi supranumit „Arena Secolului 21”. Construcţia a durat trei ani şi a acumulat o investiţie de aproximativ 170 de milioane de dolari. Cu o capacitate de 65.000 locuri, din care 52.000 pe scaune, stadionul este complet acoperit, plafonul din fibră de sticlă este rabatabil, iar gazonul poate fi deplasat în afara arenei! Este pregătit să găzduiască meciuri de fotbal, gale de box, turnee de tenis, întreceri de biatlon la schi şi concerte de orice gen. La dispoziţia celor care îi intră pe porţi stau un restaurant, săli de conferinţă, saune, săli de forţă şi chiar o… capelă! Sunt aici 3100 de locuri rezervate pentru mass-media şi 2800 pentru VIP-uri.
Cu toate acestea, un antrenor de fotbal, Friedhelm Funkel, de la Hansa Rostock, a declarat, la puţin timp de la inaugurare: „Aici nu se va putea juca niciodată fotbal în condiţii normale!”. De ce? Pentru că a fost îngrozit de zgomotul produs de tribune, mai ales în momentele cheie ale jocului.
Un reporter sportiv dotat cu un aparat special a înregistrat un zgomot de 90 de decibeli în timpul unui meci al echipei gazdă, Schalke, în campionat. La marcarea unui gol al acesteia, acul indicator al aparatului a sărit la 122 de decibeli, cu trei mai puţin decât zgomotul produs de un avion Boeing 747! Medical vorbind, la peste 80 de decibeli sunt posibile surzirea, tulburări ale ritmului cardiac, probleme de vedere şi ale sistemului digestiv, iar la aproximativ 120 de decibeli pot apărea crize de isterie sau şocuri ce pot provoca chiar decesul! Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ligii Germane de Fotbal, Tom Bender, a spus că „n-avem reguli pentru limitarea zgomotului pe stadioane şi nici nu vom introduce aşa ceva. Fotbalul este un sport care implică emoţii şi trăiri intense”.

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button